Välkomna en ny katt till din kattfamilj

Det kan vara svårt för en katt att acceptera att det kommer nya katter till hemmet. Om du redan har en katt och planerar att skaffa en kattunge finns det några saker du behöver tänka på för att deras första möte ska bli så bra som möjligt. Här är några råd från oss.

Först och främst är det bra att veta att en del katter är utpräglade ensamkatter som aldrig kommer att trivas med att behöva dela sitt territorium med en annan katt. Även om du gör allting rätt finns det ingen garanti för att katterna ska acceptera varandra. Se till att du har en reservplan för att kunna lämna tillbaka eller omplacera den ena katten. Som tur är finns det många katter som med tiden lär sig att uppskatta sin nya familjemedlem.

Börja i ett rum

Låt kattungen vänja sig vid sitt nya hem ett rum i taget. Börja i ett rum som din nuvarande katt inte använder så ofta, till exempel ett gästrum. Stäng inte dörren utan använd istället en grind som du delvis täcker med en filt. På det här sättet kan kattungen höra alla ljud och känna alla dofter utan att bli överväldigad. Se till att den andra katten inte kan ta sig in i rummet.
Rummet ska innehålla allt som kattungen behöver såsom mat, vatten, en mysig säng, leksaker, gömställen, kattlåda (placera den långt bort från mat och vatten) och några platser en bit upp, till exempel en filt uppe på en garderob eller ett högt katträd. De här sakerna bör vara helt nya eller ha följt med katten från det tidigare hemmet. Använd inte några av den nuvarande kattens saker eftersom det kan vara stressande för båda katterna.
Även efter att katterna har blivit introducerade för varandra kommer de att vilja ha sin egen kattlåda och matplats. Se till att ha dessa på avstånd från varandra oavsett hur goda vänner katterna blir. 

När den nya katten visar tecken på att trivas i sin nya omgivning, t.ex. leker med sina leksaker, vilar på sidan med magen exponerad, är kärvänlig mot dig när du kommer in i rummet (spinner, stryker sig runt benen etc.) och äter och dricker normalt är det dags att gå vidare till nästa fas. 

Doftutbyte

Börja långsamt med att införa den andra kattens doft hos varje katt. En bra början är att byta plats på filtarna på deras sovplatser. Målet är att katterna ska skapa en "gemensam doft” när de ligger på den andra kattens filt. Detta kommer att hjälpa dem att känna igen varandra som en del av samma sociala grupp. Genom att se till att båda katterna är bekväma med doften av varandra innan de möts så ökar chanserna för en lyckad introduktion.  

Håll koll på katternas reaktioner. Om någon av dem väser eller aktivt undviker doften av den andra katten måste du göra introduktionen ännu långsammare. 

När katterna visar att de är avslappnade, byt tillbaka filtarna för att låta dofterna blandas ännu mer.

Utforska varandras utrymmen

Nu är det dags för nästa steg. Låt varje katt vandra omkring i den andra kattens utrymme. Se till att den andra katten är i ett annat rum under den här tiden. Det här steget bör inte göras förrän den nya katten är helt avslappnad i sin nya omgivning.

Dags att få se varandra

När katterna är helt bekväma med varandras dofter och sin omgivning är det dags att tillåta visuell kontakt. Detta bör ske genom en fysisk avgränsning, till exempel en nätdörr (en sådan som används för att hålla insekter ute) eller en trappgrind för barn. 

Se till att de förknippar den visuella kontakten med något trevligt, som godis eller lek med människor. De ska se den andra katten i bakgrunden men fokus ska vara på sin egen roliga aktivitet. Om katterna vill närma sig varandra kan du tillåta det men se till att distrahera dem om de reagerar negativt på något sätt. Det kan vara att de väser, morrar eller lägger öronen platt. Gör detta under korta stunder och avsluta medan det går bra. 

Tillåt fysisk kontakt

Ta försiktigt bort avgränsningen medan katterna är upptagna med annat. Fortsätt att överösa dem med godsaker och leksaker. Tvinga dem inte att umgås utan försök istället titta på och se vad som händer. Målet är att de ska vara avslappnade i varandras närvaro. Håll koll på om de reagerar negativt, då behöver ni kanske ta det långsammare. Annars går det bra att låta dem ses regelbundet.

Dags att låta dem leka ensamma

Om allt går bra så kan katterna få interagera utan övervakning korta stunder. Katterna och deras egna saker bör ändå hållas i olika delar av hemmet ett tag till.

Allt eftersom tiden går och allt fungerar kan avgränsningen till den nya familjemedlemmen lämnas öppen och katterna kan få umgås mer. Du bör dock fortsätta att hålla ett öga på hur relationen mellan de två utvecklas och vänta innan du lämnar dem ensamma hemma.

Lycka till med introduktionen och tveka inte att be din veterinär om råd om det blir besvärligt. Kanske har du en hund i hemmet? Här kan du läsa mer om hur du introducerar en katt och en hund för varandra. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.