Kattlåda - det här behöver du veta

De flesta katter vill gärna använda kattlåda för att uträtta sina behov. Till och med små kattungar brukar ha lärt sig gå på lådan av sin mamma innan de kommer till sitt nya hem. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du väljer kattlåda, var den ska placeras och hur du tar hand om den. Allt för att underlätta för din nya katt att göra rätt.

De flesta katter vill gärna använda kattlåda för att uträtta sina behov. Till och med små kattungar brukar ha lärt sig gå på lådan av sin mamma innan de kommer till sitt nya hem. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du väljer kattlåda, var den ska placeras och hur du tar hand om den. Allt för att underlätta för din nya katt att göra rätt. 

Hur många lådor?

 Se till att ha en kattlåda per katt, plus en till. Om du bara har en katt kan det räcka med en låda. Hur många kattlådor du behöver beror också på hur stort ditt hem är. Om du har en relativt liten lägenhet och bara en katt är en kattlåda förmodligen tillräckligt, bara den är rätt placerad. Om du bor i ett hus med flera våningar kan du behöva ha mer än en kattlåda, även om du bara har en katt. Att gå från sovrummet på översta våningen ner till en kattlåda i källaren är långt för en katt, speciellt för en kattunge eller en äldre katt med trötta ben. Risken är då att din katt hittar en annan plats i huset för att göra sina behov i stället för att gå hela vägen till kattlådan. 

Om du har ett hushåll med flera katter bör du, som nämnts ovan, ha en kattlåda per katt plus en till. Katter är vanligtvis mycket territoriella och vill ofta ha en låda för sig själv. Lådorna ska stå en bra bit ifrån varandra. 

Vilken typ av låda?

När du väljer en kattlåda finns det några saker att tänka på. Först och främst lådans storlek. En stor låda är i allmänhet bättre eftersom det ger katten mer utrymme. Kattlådan bör vara åtminstone 1,5 gånger kattens längd från nosen till svansroten så att den har gott om utrymme att gå in, vända sig om, skrapa och göra sina behov. 

Vissa lådor har lock vilket kan vara tilltalande för ägaren, men inte lika tilltalande för en del katter. Locket kan göra det svårare för dem att röra sig för att hitta den perfekta positionen för att kissa eller bajsa. Blyga katter å andra sidan kanske gillar att ha lite avskildhet när de uträttar sina behov, så för dem kan ett lock vara bra. 

Det kan vara lättare att glömma bort rengöringen om lådan har lock. Det kan också lukta mer inuti när det är lock på. När kattlådan luktar illa eller är smutsig blir den otrevlig för katten att använda och då hittar gärna katten ett annat ställe att uträtta sina behov på. 

Vissa katter hukar sig inte så mycket när de kissar, i synnerhet honkatter. Om lådan har låga kanter kan i så fall kisset hamna utanför lådan. En låda med högre kanter eller en låda som katten går in i uppifrån är då ett bättre alternativ. Höga kanter och öppning på toppen är dock inte bra för äldre katter eftersom de kan ha problem med att hoppa in och ur  kattlådan. 

Vilket slags strö?

I naturen väljer katter helst att uträtta sina behov i jord eller sand. Kattströ som efterliknar naturen, det vill säga ett mjukt, oparfymerat, klumpbildande strö, är ofta ett bra val. Ett klumpbildande strö gör det lättare att avlägsna urinen från  kattlådan. Parfymerat, väldoftande strö är oftast inget som katten föredrar. Dom brukar sällan uppskatta doften och den kan irritera luftvägarna på både dig och din katt. Det bästa sättet att hålla lukten borta är  att rengöra kattlådan ofta. 

Äldre katter eller katter som har känsliga tassar bör inte ha vasst och hårt strö. 

Var ska lådan placeras?

I ett litet hem kan det vara svårt att hitta en plats för kattlådan som fungerar både för dig och din katt. En plats utan matta är att föredra eftersom det är lättare att hålla rent runt lådan. Badrummet, tvättstugan eller källaren är vanliga ställen att ha kattlådan på. Kom ihåg att alltid ha dörren på glänt så att katten kan gå in.

 Tänk på det här när du bestämmer var kattlådan ska stå:

  • Gärna ett hörn, där kan din katt överblicka vad som händer och samtidigt få lite avskildhet medan den uträttar sina behov. 

  • Inte i närheten av kattens (eller din egen) mat och vatten.

  • Inte vid kattens eller din säng. 

  • På en lugn plats, inte nära bullriga omgivningar eller där det är mycket spring.

  • På ett ställe som är lätt att komma åt oavsett tid på dygnet.

En kattlåda ska inte flyttas runt. Eftersom katter gillar rutiner bör du alltid ha lådan på samma plats. 

Hur ofta ska jag rengöra?

Ta bort avföring och klumpar minst en gång om dagen. När du har rensat ur kiss och bajs kan du fylla på lite strö om det behövs. Själva kattlådan ska rengöras med 1-2 veckors mellanrum. Använd skonsamt rengöringsmedel och varmt vatten. Rengöringsprodukter med stark lukt eller kemikalier bör undvikas eftersom det både kan reta kattens tassar och luftvägar och ha en doft som katten upplever som obehaglig. Om du har icke-klumpbildande strö i lådan måste du byta allt strö varje vecka. 

Släng aldrig klumpar eller strö i toaletten! Då kommer du så småningom att få stopp i avloppet. De flesta sorters kattströ kan sorteras som brännbart. Läs på förpackningen vad som gäller. 

Om du har problem med att få katten att använda kattlådan, kontakta alltid din veterinär. Det är viktigt att utesluta sjukdom om katten kissar eller bajsar utanför lådan, även om du misstänker att det beror på stress eller beteendestörning. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.