Funderar du på att köpa katt?

Att vara kattägare innebär att du har ett långvarigt ansvar för en annan levande varelse. Här är några saker att ta hänsyn till om du funderar på att skaffa katt.

En katt är ett djur som behöver behandlas med respekt och kärlek. Att äga ett husdjur är ett mångårigt åtagande, du behöver kunna lägga tid och energi på din katt i kanske 15 år framåt.

Det finns många anledningar till att man vill ha en katt. En del vill ha en duktig råttjägare i stallet, andra ett mysigt sällskap i soffan. Oavsett vilken anledningen är i grunden så delar de allra flesta kattägare också en stor kärlek till katter och en önskan om att få dela sitt liv med en katt.

I viss mån kan du se till att få en katt som passar din livsstil genom att välja en ras som motsvarar dina behov. Vissa raser har rykte om sig att vara sällskapliga och vilja vara nära sin människa, medan andra är självständiga och äventyrliga. 

Kom ihåg att även om du väljer en specifik ras, så finns det inga garantier för att just din katt kommer att uppföra sig på ett visst sätt. Alla katter är individer som dessutom är formade av sin omgivning och tidigare erfarenheter. Hur kattungen har blivit socialiserad som liten har stor betydelse för hur dess personlighet kommer att utformas. Läs mer om kattungens socialiseringsprocess här

Här är några frågor du kan tänka igenom som hjälper dig inför ett eventuellt kattköp: 

 1. Har du katt eller något annat husdjur sedan tidigare? Hur tror du att de kommer att acceptera en ny familjemedlem?
 2. Vill du ha en katt som går ute och klarar sig mycket själv, eller en innekatt som har större behov av sällskap och stimulans?
 3. Har du planer på utställning eller uppfödning?
 4. Hur många är ni i familjen? Är alla redo för det ansvar det innebär att ha katt?
 5. Har du tid och ekonomi för att ha en katt? 

Även om katter behöver mindre omvårdnad jämfört med hundar behöver de omsorg och uppmärksamhet för att må bra. Katter är självständiga djur och jämfört med hundar kan de ha lättare att anpassa sig till en familj med mycket på gång, men allt beror på individen. En katt kan också vara väldigt känslig för förändringar och när det händer mycket runt omkring. En sådan katt mår bättre i ett lugnt hem där rutinerna är ungefär desamma. 

Som kattägare behöver du kunna ge din katt både kärlek och praktiska saker: 

 • Gott om mänskligt sällskap. 
 • Regelbundna, korrekta måltider och ständig tillgång till färskvatten. 
 • Ett fint och rent ställe att sova på. 
 • Daglig rengöring av kattlådan. 
 • En plats där den kan vässa sina klor. 
 • En säker och stimulerande miljö. 
 • Regelbunden pälsvård (beroende på ras) och kloklippning om det är en innekatt.
 • Regelbundna vaccinationer
 • Behandling mot löss och mask vid behov. 
 • Besök hos veterinär när katten visar tecken på sjukdom. 
 • ID-märkning och registrering av katten på Jordbruksverket. 
 • En ordentlig försäkring. 
 • Kastrering, om den inte ska användas i avel. 

Om du arbetar hela dagen och bara kan ge katten uppmärksamhet på kvällar och helger bör du förmodligen ha en självständig katt med mindre behov av mänsklig kontakt. Om du känner att du inte har tid för daglig pälsvård är en långhårig ras kanske ingenting för dig. Det är också bra att tänka på att en del katter behöver veta exakt vad som händer för att känna sig säkra, vissa gillar inte besökare, medan andra älskar att träffa nya människor.

Att ta hem en katt till en familj med barn kan vara svårare om det är en vuxen katt utan någon erfarenhet av barn. I sådana fall behöver du tänka på att processen för katten att acklimatisera sig kan ta lite tid, och att katten kanske aldrig kommer att vilja bli barnens kelgris. Det viktigaste är att du som förälder lär dina barn hur man närmar sig, hanterar och behandlar katten. Att vara varsam och respektfull mot andra individer, djur som människor, är nyckeln till en sund relation. Läs mer om att ha katt och barn tillsammans här

Att läsa på om olika raser och att prata med legitima uppfödare och veterinärer kommer att hjälpa dig på vägen mot vad som passar dig och din livsstil. Och kom ihåg – det finns en katt för nästan alla. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.