Kattungens socialisering

Socialisering innebär att katten vänjer sig vid människor, och socialiseringsperioden börjar så snart som kattungen har öppnat sina ögon. Ju mer positiv kontakt den lilla kattungen har med människor, desto mer socialiserad kan den bli. De erfarenheter kattungen får under sina första månader i livet är avgörande för om den kommer att gilla att umgås med människor i framtiden, eller helst vill hålla sig på ett säkert avstånd från oss.

Från det ögonblick din kattunge börjar klara sig utan sin mors hjälp lär den sig genom att utforska sin omgivning, imitera och leka med sin mor och syskon. Mamman är en viktig förebild för den lilla kattungen. Om modern är van vid hundar kommer antagligen kattungen också att betrakta hundar som säkra, men om modern reagerar med rädsla kommer kattungen förmodligen att ta efter det beteendet. 

Vecka 2 - 8 är avgörande för socialiseringen

Fram till 8 veckors ålder är kattungen väldigt formbar, och alla upplevelser gör stora avtryck - positiva såväl som negativa. Från det ögonblick kattungen öppnar ögonen är det viktigt att ta vara på tiden och se till att den får så mycket positiva interaktioner med människor som möjligt. En kattunge som har vuxit upp i hemmamiljö och fått mycket kel och gos av uppfödaren har större chanser att växa upp till en social individ som trivs i människors sällskap. En kattunge som har fötts som stallkatt av en skygg mamma har som regel betydligt svårare att anpassa sig till en nära samvaro med människor. 

Socialisering är inte antingen/eller

Även om de första månaderna är avgörande för kattungens fortsatta liv ihop med människor, är det sällan antingen eller. Det går att socialisera en kattunge i ett par månader till med mycket tid, tålamod och mat. En katt som inte har haft någon kontakt med människor vid 4 månaders ålder, eller om kontakten har varit obehaglig för katten, är mycket svår att socialisera. 

Dessutom spelar kattungens personlighet in. En del katter är helt enkelt självständiga individer som uppskattar sina människors omvårdnad, men till en gräns. Var lyhörd för din katts signaler och undvik att tvinga dig på den om den inte är av den keliga sorten. 

Socialiseringen pågår hela livet

Kattungar är mest mottagliga för nya upplevelser när de är små, men katter fortsätter att lära av sina erfarenheter genom hela livet – både de bra och de dåliga. 

Att lära din kattunge nya beteenden tar tid. Se till att ge kattungen den uppmärksamhet och tillgivenhet den behöver, tillsammans med belöningar, till exempel i form av godis och leksaker. Det kommer att löna sig i slutändan!

Om det bara en enda kattunge i en kull (singelkattunge) eller om kattungen separeras tidigt från sin mor kan den ha det svårt när den ska lära sig att komma överens med andra katter. Om du väljer en singelkattunge är det därför viktigt att jobba lite extra hårt med den sociala fostran. Du behöver ta på dig rollen som både mor och lekkamrat och lära den allt som den egentligen skulle ha lärt sig av andra katter.

Positiv beröring

Många katter uppskattar beröring och kommer gärna och stryker sig mot oss. Andra katter kan på sin höjd acceptera beröring i korta stunder. För en katt som aldrig har blivit socialiserad är beröringen mycket stressande och den vill helst inte låta människor komma nära. 

När du nyss har fått hem din kattunge är det extra viktigt att du är lyhörd för den lillas signaler. Om den reagerar skrämt på att du närmar dig den ska du inte börja med att lyfta upp den för att kela. Istället låter du kattungen förstå att du är en vänligt sinnad varelse genom att ge den mat, hålla dig på lagom avstånd och inte genast ta kommandot om den vågar sig fram för att nosa. Prova gärna att blinka vänligt, som vi beskriver längre ner på sidan. 

När kattungen verkar avslappnad i din närhet kan du försiktigt börja röra vid den. Börja alltid med att klappa kattungen på huvudet, det är det område de flesta katter känner sig bekväma med att bli berörda på. Om den verkar tycka om det kan du försiktigt stryka med handen längs dess rygg. Katter är normalt mycket tydliga med vad de gillar och inte. Om din katt bara gillar att bli klappad på huvudet ska du bara klappa där. Klappa aldrig en katt på magen såvida du inte har känt katten under en lång tid och är säker på att den gillar det. Katter lägger sig ofta ner med magen uppåt, men det är inte en signal för att de vill bli klappade – det är ett sätt att säga hej. 

Har du någonsin sett en katt flörta med en annan katt? Att blinka långsamt mot en annan katt är ett sätt att visa att de är vänligt inställda. Försök att blinka långsamt mot din katt, om du har tur blinkar den tillbaka.  

Använd din röst

Genom att prata med din kattunge lär du den att lyssna och vara uppmärksam. Den kanske inte förstår innebörden av orden, men ju mer du pratar med din pälsboll, desto mer lär den sig de olika tonerna i din röst – om du är glad, arg eller lekfull. Det är bra att överdriva tonen i din röst i början, för att göra det lättare för kattungen att förstå. Till exempel kan du använda en lugn, mjuk ton medan du kelar med den, så att den känner sig trygg, och en munter ton när ni leker. När du behöver tillrättavisa din kattunge, använd en stadig röst. Om du är arg, försök att inte höja rösten, det kanske bara var ett bakslag i att utveckla din kattunges sociala färdigheter.  

Involvera andra

Se till att hela familjen är involverad i socialiseringsprocessen och att din nya familjemedlem lär känna alla. Var noga med att alla förstår att de inte ska närma sig kattungen när den inte vill, istället är det den lilla katten som försiktigt får tänja sina gränser. De kan däremot gärna visa kattungen att de är vänligt sinnade genom att bjuda den på lite godis. 

Presentera katten för andra människor genom att bjuda hem många olika vänner, i olika åldrar och med olika utseenden. Om du inte har några barn hemma är det en bra idé att bjuda hem några. Innan bör du försäkra dig om att de förstår hur man beter sig runt en kattunge, speciellt första gången de träffas. Här kan du läsa mer om katter tillsammans med barn.

Om din katt ska vara nära hundar i framtiden är det bra att introducera den till kattvana hundar i din närhet. Här berättar vi hur du kan introducera en katt och en hund för varandra

Börja också vänja din kattunge vid korta bilresor. Ge den en godbit när ni kommer tillbaka, så blir en biltur förknippad med något positivt. Läs mer om att resa med din katt här

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.