Katt och hund - vänner för evigt?

Hundar och katter kan utveckla fina vänskaper. Men för att få en bra relation mellan en katt och en hund gäller det att gå tillväga på rätt sätt. Här ger vi dig sju tips för hur du presenterar en kattunge för din hund.

Här nedan följer sju tips för att få din nya kattunge att bli vän med din hund:

1. Unga djur har lättast att bli vänner

Studier har visat att de mest framgångsrika relationerna mellan katter och hundar skapas när katten är yngre än sex månader och hunden är yngre än ett år. Dock brukar de flesta hundar så småningom vänja sig vid en kattunge även senare i livet. Däremot kan det vara svårare att få en vuxen katt att komma bra överens med en vuxen hund. 

2. Glöm inte bort er gamla pälskling

En av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik introduktion är att hunden fortfarande får gott om uppmärksamhet och tillgivenhet. Det kan vara lite extra lektid, gos och roliga träningspass.

3. Ge kattungen tid att göra sig hemmastadd

Se till att ge kattungen en trygg miljö där den kan komma till ro i sitt nya hem och lära känna dig. Detta utrymme bör innehålla en säng, en kattlåda, leksaker, mat och vatten. Glöm inte gömställen och en mysig plats en bit upp från golvet, det kan vara en filt på toppen av en hylla eller ett klätterträd. Välj denna plats noga och se till att den inte inkräktar på det befintliga husdjurets favoritplats. Helst bör denna plats kunna förbli kattungens egna även efter att de vant sig vid varandra. Om du planerar att ha vattenskålar och gömställen åt katten i andra delar av hemmet så är det bra att införa dem gradvis. 

4. Doftutbyte

När kattungen har gjort sig hemmastadd är det dags för katten och hunden att börja lära känna varandra. Första steget är att låta dem vänja sig vid varandras dofter. Byt filtar mellan dem och mata dem på varsin sida av en dörr så de kommer nära varandra utan att ses. Du kan också låta djuren utforska varandras utrymmen när den andra inte är där.

5. Kontakt på avstånd

Nästa steg är att låta hunden och katten se varandra, men se till att båda kan ta sig därifrån och inte känner sig instängda. Katten måste kunna dra sig tillbaka till ett närliggande gömställe och hunden bör hållas i en sele med ett koppel som får hänga löst. Se till att det finns en avgränsning mellan dem, till exempel en babygrind, som delvis är täckt av ett lakan eller en handduk. På så sätt kan de se varandra utan fysisk kontakt. Gör introduktionen till en positiv upplevelse genom att engagera båda djuren i en lugn, trevlig aktivitet, som en lugn lek eller med varsin aktiveringsleksak. Fokus ska inte vara på varandra. Var beredd på att ta ut hunden ur rummet om den blir för uppspelt. 

Upprepa övningen tills båda kan koppla av i varandras sällskap. Se till att uppmuntra bra beteenden med massor av beröm, klappar och godsaker.

6. Närkontakt under övervakning

När dina husdjur känner sig bekväma med varandra är det dags att tillåta lite riktig kontakt. Detta bör enbart ske om du känner dig helt säker på att inga negativa reaktioner kommer att uppstå. Se till att mötena sker under direkt övervakning, helst av två människor. Använd positiva distraktioner och uppmuntra ofta och överdrivet.
Håll hunden i koppel tills du är säker på att den inte kommer att jaga katten. Ett tecken på att hunden har vant sig vid kattens närvaro är att den är lugn och kanske till och med ointresserad när katten är i samma rum. 

Håll utkik efter eventuella tecken på spänningar såsom en viftande kattsvans, morrande eller väsande - i så fall behöver djuren mer tid på sig att vänja sig vid varandra. Målet bör vara ett lugnt och avslappnat möte. 

Håll sessionerna korta och gör dem gradvis längre. 

7. Låt processen ta tid

Vägen till att kunna ha hunden och katten tillsammans, utan övervakning, kan vara lång. När hunden är lugn och avslappnad i kattens närvaro (vilket kan ta flera veckor) är det dags att låta katten närma sig hunden - om den vill. Tvinga aldrig djuren att vara nära varandra. 

Håll hunden kopplad och låt katten vara den som tar kontakt. Ha en soffkudde eller ett täcke redo för att kunna skydda hunden, om du märker att katten beter sig aggressivt. En soffdyna kan användas som en vägg mellan djuren och ett tjockt, fluffigt täcke kan läggas över hunden (eller katten).

Håll sessionerna korta och gör dem gradvis längre. Om du ska lämna katten och hunden ensamma hemma bör du ha dem i separata rum, tills att du är helt säker på att de har en relation som är fri från konflikter. Det är inte alla katter och hundar som blir bästa vänner, men förr eller senare kommer de att acceptera att leva under samma tak. 

Precis som att man behöver introducera katt och hund för varandra behöver man introducera katten för eventuella barn. Läs mer om katt och barn här. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.