Innan kattungen kommer - en checklista

Dagen då din nya familjemedlem anländer närmar sig. Vad behöver du ha hemma? Vad kan vänta? Har du missat något? Här ger vi dig en checklista för hur du bäst förbereder för din nya kompis.

Oavsett om du väntar hem en liten 12-veckors kattunge eller en vuxen katt finns det några saker att tänka på innan den nya familjemedlemmen anländer. 

Skapa ett kattvänligt hem

Om du lär dig och förstår kattens behov, och hur den påverkas av sin miljö, kommer du att kunna ordna ett tryggt och välkomnande hem för din nya katt. Ett kattanpassat hem är avgörande för att katten ska må bra. Här kan du läsa mer om hur du bäst gör hemmet kattvänligt

Det första veterinärbesöket

Kattungar och vuxna katter är ofta vaccinerade och avmaskade innan de byter hem, men inte alltid. Katter som är 4 månader eller äldre ska vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Om din nya katt är könsmogen är det hög tid att låta kastrera den, något man kan göra från att katten blivit 4 månader. Läs mer om kastrering här

Ta reda på om din nya katt behöver bli vaccinerad, ID-märkt eller kastrerad så att du kan boka in ett besök hos veterinären så snart som möjligt.  

Saker din katt behöver

Friskt vatten, kattmat och en ren kattlåda tillgodoser kattens grundläggande behov. Det finns också lite annat som är viktigt att tänka på för kattens välbefinnande och livskvalitet. Dit hör till exempel: 

  • Ett trevligt ställe att sova på. En sovplats kan utformas på många sätt. Det kan vara en speciell kattsäng, en bur som alltid är öppen, en mysig plats på soffan eller kanske sängen. De flesta katter föredrar höjder. De vill gärna vila eller sova en bit ovanför golvnivå där de kan koppla av och samtidigt ha koll och se vad som händer nedanför. Om möjligt, ta med en filt från kattens tidigare hem för att få den att känna sig trygg när den anländer. 
  • En trygg plats. Katter behöver platser där de kan dra sig tillbaka, slappna av och känna sig trygga från sin omgivning. Ordna en eller ännu hellre flera trygga platser där din katt kan dra sig undan. Det är viktigt att katten får vara ifred på dessa ställen. 
  • Leksaker. Katter älskar att leka och med kattleksaker kan de lätt få utlopp för sina jaktinstinkter och sin energi. Leken är också ett bra sätt för dig att bli delaktig och skapa ett närmare band med din katt. Kom ihåg att du måste byta ut leksakerna då och då för att behålla kattens intresse för leken. 
  • En klösbräda. Katter har en stark instinkt att vässa klorna. Att klösa på föremål i omgivningen är också ett sätt för katten att markera revir. Om du placerar en eller flera klösbrädor där katten gillar att klösa kan du tillgodose kattens behov att klösa  utan att offra möbler och mattor. 
  • En transportbur. Var beredd på att du kommer att behöva ta med din katt på resor och veterinärbesök. Då behöver du en transportbur för att kunna transportera katten säkert. Välj helst en bur med öppningsbart eller avtagbart lock för enkel åtkomst. Se till att vänja katten vid buren i god tid innan för att kunna göra transporten så smidig som möjligt.  

Skapa en säker omgivning 

Om det här är din första katt är det klokt att göra en genomgång av ditt hem för att upptäcka eventuella faror. Kom ihåg att katter är utmärkta klättrare som kommer kunna ta sig upp på hyllor, fönsterbrädor och köksbänkar. Ta bort farliga produkter och giftiga växter och ämnen. Låt inte små föremål som öronproppar, trådar och nålar ligga framme. Växter som du bör undvika att ha i ditt hem eller trädgård är bland annat azaleor, tulpaner, liljor, krysantemum och amaryllis. Vill du läsa mer om att kattsäkra hemmet? Här har vi skrivit mer om det. 

För att öka kattens välbefinnande i en ny miljö eller om det sker förändringar i hemmet kan du installera en doftavgivare, så kallad  Feliway. Feliway avger syntetiska kattferomoner som har en lugnande effekt på katter. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.