Fransk bulldogg

Den franska bulldoggen, eller ”fralla” som den också kallas, är en sällskapshund med en lång historia. Dess roliga och charmiga egenskaper är svåra att motstå och de flesta som lär känna en fransk bulldogg faller pladask. Dessvärre är den franska bulldoggen som ras behäftad med flera allvarliga hälsoproblem och vi rekommenderar att du läser om dessa i artikeln.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund 

Som namnet antyder har den franska bulldoggen som vi känner den idag sitt ursprung i Frankrike. Vissa menar dock att dess rötter finns i England där små bulldoggar var populära bland textilarbetare, där de fungerade som sällskapshundar men även för att hålla råttorna borta. Textilarbetarna tog sedan bulldoggen till Frankrike där den i slutet av 1800-talet utvecklades genom korsningar med olika raser. Den franska bulldoggen blev snabbt populär bland den parisiska eliten, som förälskade sig i rasens särpräglade utseende och karaktär. 

Den första rasklubben grundades i Paris 1880 och den första rasstandarden fastställdes 1898. Samma år erkände den franska kennelklubben den franska bulldoggen som ras. Till Sverige kom den första franska bulldoggen vid tiden för första världskriget. Idag är frallan en mycket populär sällskapshund som återfinns på topplistan över de mest populära hundraserna i Sverige. 

Temperament 

Den franska bulldoggen är en typisk familjehund som älskar att vara i centrum. Den är rolig och charmig och gillar att underhålla sin familj på olika sätt. Ibland omnämns individer av rasen som ”clownhundar” eftersom deras beteende leder till många skratt. Det är en klok och lättlärd hund men som också kan vara rejält envis. Som ägare till en fransk bulldogg kommer du utan tvekan att få veta vad den vill. Samtidigt är det här en ras som lätt anpassar sig till sin ägares rutiner. 

Frallan är en glad hund som oftast är väldigt förtjust i människor. Den är enormt tillgiven sin familj, vilket kan innebära att den får svårt att vara ensam. 

Den franska bulldoggen besitter en stor personlighet – det är helt enkelt mycket hund i ett litet format. 

Aktivitetsnivå

Franska bulldoggar är inte lika motionskrävande som många andra raser men det betyder på inget sätt att de inte behöver motioneras. Promenader, vandringar, löpturer, ja frallan hänger med på vadhelst dess ägare tar sig för. Utöver daglig motion så behöver den få använda sitt huvud genom mental aktivering. Nosework, spårträning eller lära sig trick är sådant som ofta uppskattas. Det finns ett antal franska bulldoggar som både tränar och tävlar i olika hundsportgrenar.

Det är viktigt att komma ihåg att den franska bulldoggen med sin korta nos har svårt att reglera sin kroppstemperatur. Den drabbas lätt av värmeslag vid höga omgivningstemperaturer eller om den utsätts för alltför kraftig motion. Sommartid bör frallan inte motioneras under den varmare delen av dagen utan promeneras på morgonen och kvällen när det är svalare ute. 

Pälsvård 

Den franska bulldoggens korta, släta päls kräver minimalt underhåll. Regelbunden tvätt och borstning hjälper till att hålla din hund ren och ta bort löst hår, särskilt under vår och höst. Frallans hudveck kräver särskild uppmärksamhet. Det uppstår lätt infektioner i dessa veck om de tillåts bli fuktiga eller smutsiga. Vecken måste torkas rena regelbundet och efter bad är det viktigt att de torkas torra.

Träning 

Frallan är en lättlärd hund om du erbjuder roliga och stimulerande övningar. Den är både lekfull och intelligent men också självständig vilket kan yttra sig som envishet. Precis som alla hundar ska franska bulldoggar tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Den franska bulldoggen funkar i allmänhet bra ihop med människor, inklusive barn. Den kan dock vara väldigt beskyddande kring sin familj, framför allt om andra hundar kommer nära. Börja tidigt med att lära hunden hur den ska bete sig kring andra hundar. Även ensamhetsträningen ska påbörjas i tid eftersom frallan är en mycket social och kontaktsökande hund som annars lätt kan få svårt att vara ensam hemma. 

Storlek och vikt 

Hanhundar: mankhöjd 27-35 cm, vikt 9-14 kg

Tikar: mankhöjd 24-32 cm, vikt 8-13 kg

Färg 

Den vanligaste färgen hos fransk bulldogg är brindle (tigrerad). De andra godkända färgerna är fawn (ljusbrun) och skäck (vit grundfärg med fläckar i brindle eller fawn). Även enfärgat vitt är tillåtet men ej önskvärt. Flera andra färger förekommer men är inte godkända enligt rasstandarden.  

Särskilda kännetecken för rasen 

Eftersom frallan är en social och sällskapssjuk hund är den inget bra val för den ägare som tänker sig att hunden ska vistas ensam hemma många timmar om dagen.

Hundar kan inte svettas som oss människor. Det viktigaste sättet för hundar att göra sig av med överskottsvärme är genom andningsvägarna. Den franska bulldoggen har på grund av sin mycket korta nos betydligt sämre möjligheter att reglera sin kroppstemperatur än hundar med normallång nos. Det innebär att de är känsliga för värme och under sommarmånaderna ska en fralla inte motioneras under dygnets varmare timmar. Den kan drabbas av värmeslag redan vid måttlig motion i varmt väder. Investera i en kyldyna och gärna en fläkt så får den tillgång till en svalare omgivning. Vid promenader bör du ta med kallt dricksvatten. Om du ser symtom som andningssvårigheter, vinglighet, förvirring, dreglande, kräkningar och/eller diarré kan det vara tecken på värmeslag och du bör omgående ta kontakt med veterinär. 

Många franska bulldoggar snarkar, snörvlar eller stönar mycket. Det här är inte ljud som ska förbises, eftersom det är ett tecken på andningssvårigheter. Detta är naturligtvis både obehagligt för hunden och potentiellt farligt och i motsats till vad många tror är det inte något som rasen ”ska göra”. Bara för att det är vanligt betyder det inte att det är normalt!

Om du ska köpa en fransk bulldogg rekommenderar vi att du är noggrann vid valet av uppfödare och vänder dig till en uppfödare som fokuserar på avel på hundar med bättre andningsvägar.

Ärftliga sjukdomar 

Frallan har blivit mycket populär tack vare sitt glada sätt och älskvärda personlighet, men dessvärre är det här en ras som är drabbad av många allvarliga hälsoproblem.

Andningsvägar

Den franska bulldoggen tillhör de brakycefala raserna vilket innebär att de har en kort och bred skalle samt ett mycket kort nosparti. Denna huvudform innebär att luftvägarna blir komprimerade och hunden riskerar mer eller mindre svåra andningsproblem. Många frallor har i tillägg till detta knipta nosborrar vilket gör att de har svårt att få in luft samt en för lång mjuk gom vilket stör funktionen i svalget. Sammantaget benämns detta BOAS, brachycephalic obstructive airway syndrome. Det är inte ovanligt att franska bulldoggar behöver genomgå kirurgiska ingrepp för att förbättra luftvägarnas anatomi. Det är viktigt att tidigt söka hjälp om hunden uppvisar svårigheter att andas eller andas med snarkande eller snörvlande ljud. Om ett kirurgiskt ingrepp ska utföras är prognosen bättre ju tidigare detta utförs.

Mage-tarm

Många franska bulldoggar lider av gastroesofageal reflux (magsyra tränger upp i matstrupen) till följd av BOAS. Även hiatusbråck och pylorusstenos förekommer.

Ögon

Den franska bulldoggen har förhållandevis stora ögon vilka genom sin utstående placering gör dem utsatta för hornhinnesår.

Hud

Allergier och hudsjukdomar är vanligare bland franska bulldoggar än hos många andra raser. Även demodikos förekommer inom rasen.

Munhåla och tänder

Tandstensbildning och tandköttsinflammation (parodontit) är vanligt hos fransk bulldogg. Daglig tandborstning med en mjuk tandborste och eventuellt hundtandkräm rekommenderas för att förebygga detta. I tillägg bör hunden genomgå regelbundna tandkontroller hos veterinär.

Nervsystem och skelett

Rasen är överrepresenterad med diskbråck (IVDD)

Skelett och leder

Patellaluxation och hemivertebrae (missbildade ryggkotor) förekommer.

Reproduktion

Den franska bulldoggen är överrepresenterad med förlossningskomplikationer och rasen har en hög frekvens av kejsarsnitt.

Hjärta

Hälsoprogram avseende hjärta finns. Tilltänkta avelsdjur ska undersökas med hjärtauskultation inför avel.

Foder 

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. Rasen kan ha lätt för att bli överviktig. Det är betydligt lättare att förebygga övervikt än att åtgärda det. Ingen hund mår bra av övervikt men hos den franska bulldoggen är det ytterst viktigt att den hålls i idealhull eftersom övervikt riskerar att förvärra flera av rasens hälsoproblem.

Typ

Sällskapshund 

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du frågor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.