Mental aktivering och stimulans av hunden

Fysisk motion är viktigt för att hålla din hund frisk, i fint hull och glad. Men mental stimulans är lika viktigt för att ge hunden en god livskvalitet. Kunskapen på området ökar snabbt, och idag vet vi att många beteendeproblem kan förebyggas och behandlas genom att erbjuda hunden mental stimulans på ett bra och genomtänkt sätt.

Hundar är kloka djur och är skapta att använda huvudet – och framförallt nosen. Brist på stimulans kan leda till beteendeproblem och stress. Detta kan undvikas med relativt små medel. Fysisk aktivitet är något som alla hundar behöver, oavsett ras och ålder.

Exempel på aktiviteter

Det finns oändligt med aktiviteter man kan erbjuda sin hund, både i och utanför hemmet. Du kanske vill träna hunden själv eller så föredrar du träning i grupp, till exempel i klubbregi. Det finns också möjligheter att träna för privat tränare. Utbudet av aktiviteter är stort och även om alla typer av aktivering inte passar alla hundar så finns det en aktivitet för varje hundtyp. Fodersök i lägenheten eller på gräsmattan, lydnadsträning, agility, heelwork to music, nosework, rallylydnad, personsök och spår är några exempel på roliga aktiviteter. Endast fantasin sätter gränser.

Positiv förstärkning

Idag förespråkas i stort träning genom så kallad positiv förstärkning, vilket innebär att hunden belönas för ett korrekt beteende men den bestraffas inte om den gör fel. Belöningen kan till exempel vara godis en älsklingsleksak. På detta sätt sker träningen på ett positivt sätt och forskning visar även att detta är den mest hållbara formen för inlärning.

Jobba med luktsinnet

Hundars luktsinne är flera tusen gånger mer utvecklat och känsligare än vårt. Hundens intresse för att använda sin nos kan med fördel utnyttjas för spår- och sökträning. Under senare år har så kallad nose-work blivit en succé i Sverige. Där lär man hunden att urskilja olika dofter. På samma sätt lär polisen och tullen sina hundar att påvisa till exempel narkotika och sprängmedel.

När hunden använder sin nos för en given uppgift, får den en fantastisk mental träning och man upplever ofta att hunden är trött på ett välmående sätt efteråt.

Problemlösning

Ett annat bra sätt att aktivera sin hund på är problemlösning av olika slag. Detta kan med små medel utföras i vardagen, som till exempel att lägga ett par godbitar i en pet-flaska där hunden sysselsätter sig med att få ut dem. En fastsurrad spann med tennisbollar, där godiset ligger i botten kan vara en annan utmaning. Det finns även många aktivitetsspel på marknaden med olika utformningar, som bygger på samma princip. Även på promenaden kan man låta hunden lösa problem. Om hunden tagit fel väg kring lyktstolpen så låt den lösa detta själv, en ”kvarglömd” boll måste hämtas på vägen hem eller göm dig för hunden i skogen, så den måste leta.

Kroppskontroll

Att jobba med balans, motorik och kroppskontroll är ett annat bra sätt att stimulera hunden på, så länge man inte utsätter den för onödiga risker. Man kan låta den balansera på en stubbe, eller om det passar bättre låta den sätta upp framtassarna på den. Lär din hund att sick-sacka mellan dina ben. Att krypa under en stam i skogen istället för att springa runt den eller hoppa över kan vara en utmaning.

Endast fantasin sätter gränser för hur man kan aktivera hunden!

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.