Övervikt hos hund

Övervikt och fetma är ett stort problem för hundar i västvärlden. Det uppskattas att uppemot hälften av hundarna är överviktiga.

Precis som hos människor kan övervikt ge upphov till välfärdssjukdomar och förkorta djurets livslängd. Fetma hos hund medför ökad risk för diabetes, ledproblem, hudåkommor, nedsättning av immunförsvaret och ger en ökad belastning på både inre organ och skelett. Dessvärre utgör också fetma en del av en ond cirkel, eftersom det leder till minskad benägenhet att motionera och därmed ett minskat energibehov, vilket i sin tur bidrar till att övervikten ökar. 

Det finns sjukdomar som ger minskad förbränning, men det är sällan detta som är orsaken till övervikten. Som regel är orsaken helt enkelt för mycket mat och för lite motion. Kastrerade djur har omkring 20 % lägre energibehov. Sådant som påverkar aktivitetsnivån hos djuret, såsom hög ålder eller ledsmärta ökar också risken för övervikt.

Om din hund är överviktig bör den undersökas av veterinär för att avgöra om det kan finnas någon underliggande orsak till övervikten. Veterinären kan också ge besked om hur mycket hunden bör minska i vikt, hur detta bör gå till och hur lång tid det ska ta.

Kom ihåg att lightfoder inte är avsett för bantning utan för att behålla vikten hos hundar som har lätt att lägga på hullet. För att få sin hund att gå ner i vikt behöver man ge särskilda bantningsfoder och vara mycket noggrann med portionsstorleken. Djursjukvårdspersonalen kan hjälpa till med att rekommendera lämpligt foder och beräkna portionsstorlek. Många kliniker erbjuder också viktminskningsprogram, med regelbunden vägning.

Man bör dra ner på alla godisbitar och mellanmål. Bantningsfoder har högt fiberinnehåll, vilket ger mättnadskänsla samtidigt som blodsockret hålls på en jämn nivå hela dagen. På grund av den ökade fibermängden upplever en del att hunden får en större mängd avföring.

Många tycker att det kan vara svårt att stå emot sin hunds bedjande blick, men man ska hålla i minnet att det inte bara är hunger som får hunden att tigga mat. En del djur är väldigt matglada eller äter av gammal vana. När hunden tigger, gå hellre en extra promenad eller lek med den, så upptäcker du kanske att detta är en minst lika god belöning för dem som en godbit eller extra mål mat.

Överlägg gärna med din veterinär eller djursjukskötare för att få råd. Det kan vara tålamodskrävande att banta sitt djur. Men ni har allt att vinna i form av positiva effekter för hälsan och en högre livskvalitet i takt med att hunden kommer i form.

Läs mer om hur du kan aktivera din överviktiga hund.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

royal_canin_satiety_management_1_1.jpg hills_metabolic_hund_.jpg

I vår webshop hittar du ett stort utbud av dietfoder för överviktiga hundar.

Kontakta en veterinär

Om du tror att symtomen stämmer på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.