Kräkningar hos hund

Enstaka kräkningar hos hund är inte ovanligt, men vid ihållande kräkningar bör veterinär kontaktas. Virusinfektioner är den vanligaste orsaken till kräkning hos hund.

Ett av dessa virus är parvovirus vilket vanligen orsakar blodig kräkning och diarré. De flesta hundar i Sverige är vaccinerade mot parvovirus.

Om hunden har ätit ett främmande föremål som inte kan brytas ner i magtarmkanalen kan det orsaka kräkningar. Främmande föremål kan också vandra vidare till tarmen och fastna, varpå det blir ett akut flödeshinder i tarmen. Hundar med corp al (främmande föremål) kan snabbt bli mycket sjuka och behöver omedelbart uppsöka veterinärvård.

Vissa sjukdomar kan också ge symtom såsom kräkningar; Njursvikt, leversvikt, diabetes och bukspottkörtelinflammation är exempel på sådana sjukdomar. Diagnos ställs med hjälp av blodprover och ultraljudsundersökning i förekommande fall.

Kroniska kräkningar, det vill säga de som pågått mer än 2-3 veckor, kan bero på inflammation i mage och tarm. Diagnos ställs vanligen med endoskopering (gastroskopi, koloskopi) av magsäck och tarm där små vävnadsbitar tas och analyseras i mikroskop.

När bör veterinär uppsökas?

I de fall kräkningar inte upphör bör veterinär alltid uppsökas. Hunden kan snabbt bli uttorkad och förlora vätska och salter då den kräks.

  • Om hundens allmäntillstånd blir påverkat (feber, slöhet eller uttorkning)
  • Om djurägaren misstänker att hunden svalt ett främmande föremål
  • Om hunden kräks upp vatten
  • Om kräkningarna eller diarrén blir blodblandad

Behandling

Akut gastroenterit brukar läka ut på några dagar med hjälp av intravenös vätsketillförsel, och när kräkningarna upphört kan lättsmält dietmat ges. Se dietråd för hund.

Om det svalda föremålet inte kommer upp från magsäcken kan det ibland avlägsnas med ett fiberendoskop. Har det främmande föremålet fastnat i tarmen behöver bukhålan och tarmen öppnas för att föremålet ska avlägsnas. Vanliga främmande föremål hos hundar är strumpor/klädbitar, benbitar och små leksaker.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

Aptus-Nutrisal-180-gr_1_7_9.pngxgastrointestinal-20t--r-20hund.jpg.pagespeed.ic.teLrxOi4PQ.jpg xpd-20canine-20id_f_9_54.jpg.pagespeed.ic.MJwWThpGrX.jpg

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.