Plötslig smärta hos hund

Hundar visar inte smärta på samma sätt som vi människor. En hund som har ont brukar sällan “gråta” eller yla, inte ens om den har väldigt ont. Här kan du lära dig känna igen tecknen på smärta och obehag hos din hund.

Under evolutionens gång har det varit en fördel att inte visa tecken på sjukdom och smärta. Ett sjukt eller skadat djur blev ett lätt byte för rovdjur eller rivaler. När smärtan har kommit plötsligt brukar tecknen vara tydligare, men kronisk smärta hos hund kan vara svår att upptäcka. Ofta lägger djurägaren märke till att något är fel, men har svårt att avgöra vad. 

Akut och kronisk smärta hos hund ser olika ut

I likhet med människor kan hundar ha ont i magen, i en sjuk tand, eller i en sliten höftled. Många gånger uthärdar de smärtan och beter de sig ungefär som vanligt, men kan verka lite “äldre och tröttare”. Smärta som kommit smygande, eller kommer och går, är ofta den som är svårast att upptäcka. Hunden har då lärt sig att anpassa sina vanor och rörelsemönster för att inte smärtan ska vara lika svår. 

När en hund får plötslig smärta brukar det synas. Symtomen kan variera något beroende på var hunden har ont - och smärtans karaktär - samt hur den mår i övrigt. Det är inte säkert att djurägaren tolkar hundens symtom rätt. Många förväntar sig till exempel att deras hund ska klaga och “gråta” när den har ont, men det är ovanligt om inte smärtan är mycket svår. Många hundar skriker till just när de gör illa sig - till exempel om de blir trampade på - men inte därefter. 

Symtom på smärta hos hund

Hundar är individer precis som vi människor, och var och en har sin egen smärttröskel. En del hundar tiger och lider, medan andra är riktiga “dramaqueens” som skriker högt redan när de ser klotången. Därför har det utvecklats en mängd verktyg för att objektivt kunna bedöma olika grader av smärta hos hund. Gemensamt är att de utgår från bland annat hundens beteende, rörelser och mimik. Här är några faktorer som kan avslöja hur hunden mår:

  • Andningsmönster
  • Ögon och ansiktsuttryck
  • Rörlighet
  • Aktivitetsnivå
  • Aptit
  • Humör
  • Hållning
  • Reaktion vid hantering

De här parametrarna bedöms utifrån en 10-gradig smärtskala, där 0 betyder smärtfri och 10 en extremt svår och outhärdlig smärta. Här är några exempel på hur olika grad av smärta kan se ut: 

En hund utan smärta (0 av 10)

En hund som mår bra, och är opåverkad av smärta eller sjukdom, har en lugn andning genom nosen. Ansiktet är avslappnat, och blicken vaken och klar. Hunden ska belasta alla fyra benen jämnt, och den ska inte vara spänd någonstans i kroppen. Den äter och dricker normalt, är nyfiken på sin omgivning och pigg på att delta i aktiviteter. 

Lindrig till måttlig smärta (3-4 )

Andningen övergår i flåsande av och till. Hunden kan ha svårare att komma till ro när den ska vila eller sova. Det tar längre tid för hunden att resa sig och lägga sig. Den kan skifta vikten mellan olika ben i stående position.

Det är inte säkert att du märker några tydliga förändringar i rörelser och hållning, men hundar med låggradig smärta får ofta lite förändrad hållning. Till exempel kan de hålla svansen lägre, och en hanhund kanske inte lyfter benet lika högt som vanligt när den kissar. 

En hund som har lindrigt till måttligt ont kan bli petigare med maten. Den kanske rynkar pannan ibland och ser lite lidande ut. Det är vanligt att hunden inte är lika förtjust i att leka, utan vilar mer. Hunden har vanligtvis inget emot att du klappar och hanterar den. 

Måttlig till kraftig smärta (6-7)

Andningen är flåsig och ofta besvärad. Hunden har ett "ledset" ansiktsuttryck och trött blick. Det är synbart mödosamt för den att resa sig och lägga sig, och den tvekar att komma när du ropar på den. Hållningen brukar vara avvikande, med ojämn viktfördelning. Beroende på var hunden har ont kan den exempelvis hålla bakbenen under sig eller kuta med ryggen. Ett annat tecken är hälta under promenad. Svansen brukar hållas lågt. 

Hunden kan slicka mycket mot det smärtande området. När du rör vid det ställe som gör ont blir den märkbart spänd, och en del hundar kan till och med reagera aggressivt. Det är vanligt att hundar tappar aptiten mer eller mindre, och de kan också dricka sämre. 

Mycket kraftig smärta (9)

En hund med mycket svår smärta har snabb andning, som även brukar vara ansträngd och tung. Blicken är lidande/ledsen och ansiktsuttrycket spänt. Öronen brukar hållas platta eller bakåtstrukna. Hunden vill helst inte resa sig, och om den gör det så sätter eller lägger den sig efter några steg. Om det är ett ben som gör ont kan hunden helt undvika att använda benet, så kallad blockhälta. 

Vid mycket svår smärta brukar hundar vara ointresserade av mat och vatten. De drar sig undan och vilar större delen av tiden. Beroende på var hunden har ont kan den ligga ihopkurad, eller utsträckt på sidan. När du försöker röra vid hunden blir den mycket spänd, och kanske rädd eller aggressiv, även om du inte rör vid det smärtande stället. Den kan gny eller gnälla för sig själv.

Orsaker till smärta hos hund

Smärta kan uppkomma överallt i, och på, kroppen. En del hundar får problem med lederna när de blir äldre, andra har tandlossningssjukdom och tandvärk. Precis som människor kan hundar få ont i magen eller i ryggen. Olika orsaker till smärta kan exempelvis vara olika sorters skador, förslitning i lederna (artros) eller inflammation.  Smärta i sig är ingen sjukdom, utan ett symtom på att något är fel. 

Vad kan jag göra om min hund har ont?

Om du ser tecken på smärta hos din hund ska du kontakta veterinären snarast. Dels behöver hunden få smärtstillande läkemedel mot själva smärtan, dels måste den underliggande orsaken utredas och åtgärdas. Smärta kan till exempel bero på tarmvred, urinstopp eller ögonskada, och då är det avgörande att hunden kommer under vård så snabbt som möjligt.

Ge aldrig din hund värktabletter som inte har ordinerats av veterinär.  

Hur behandlas smärta hos hund?

Smärta lindras med hjälp av olika sorters smärtstillande mediciner. Hundar har annan metabolism än människor, och därför är det inte lämpligt att ge dem värktabletter avsedda för människor. Fel substans eller fel dos kan ge hunden svåra biverkningar. Därför ska smärtstillande medel bara ges efter ordination av veterinär. 

Det är också viktigt att adressera orsaken till smärtan och åtgärda den. Det kan till exempel behövas operation, tandutdragning eller annan medicinsk behandling. 

Kontakta din lokala klinik så snart som möjligt om din hund har ont. 

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.