Hund och allergi

En del människor är allergiska mot hundar. Det finns ingen hundras som är helt allergifri men det finns vissa raser som anses mer allergivänliga än andra.

Det finns dock inga garantier utan det är helt individuellt om man tål rasen eller inte. Om du är allergiker och funderar på att skaffa hund bör du under korta stunder prova på att vara tillsammans med den hundras du funderat på att skaffa genom att till exempel vara hundvakt.

Varför man får hundallergi

Hundallergi beror på att man är överkänslig mot proteinet som finns i hundens saliv, päls eller mjäll. Protein är luftburet och sprids mycket lätt och är nästan omöjligt att undvika då det flyger om-kring i omgivningen. Allergi är något väldigt individuellt. En hundras som en person tål kan ge aller-giska reaktioner för en annan person. Att långhåriga hundar skulle vara mer allergiframkallande än korthåriga hundar är en myt. Längden på pälsen har inget med allergin att göra.

Symtom på allergi

Har du hundallergi bör du först säkerställa att du tål den hundras du tänker skaffa. Djurallergi är lika vanligt som pollenallergi och just hund ligger på andra plats efter katt som det mest allergiframkallande djuret. Här är några typiska symtom på allergi.

  • Klåda
  • Nysningar
  • Rinnande ögon
  • Andningsproblem
  • Nästäppa

Allergitesta dig innan du skaffar hund

Testa dig och gärna hela din familj innan ni bestämmer er för att köpa hund om du misstänker hun-dallergi för att slippa överraskningar senare. Om du är sugen på att skaffa hundvalp så försök komma i fysisk kontakt med rasen så mycket som möjligt för att se om du kanske visar tecken på hundallergi innan du helt bestämmer dig. Uppsök till exempel en kennel för att se hur du reagerar på rasen och försök även träffa din valp så ofta du kan innan det är dags att hämta hem den. 

Tips att tänka på i hemmet som hundallergier

Om du har hundallergi men ändå bestämmer dig för att skaffa hund eller uppkommer det allergi i familjen och ni vill prova några alternativ för att kunna behålla er hund så finns det några bra tips att tänka på i ditt vardagliga liv tillsammans med hunden.

  • Undvik att ha hunden i möblerna
  • Tvätta händerna ofta
  • Dammsug och torka golven ofta
  • Borsta och bada hunden ofta
  • Undvik att ha hunden i sovrummet

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.