RFG-scheme

BOAS (brachycephalic obstructive airway syndrome) är ett tillstånd där hunden pga. sitt utseende med kort skalle och kraftigt hoptryckt nosparti får problem att andas. Många av dessa hundar har även andra hälsobekymmer, som ögonproblem och magtarmproblem.

Ett hälsoprogram för engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops

Respiratory function grading scheme/RFG-scheme är en metod för att bedöma andningsvägarna och göra en så kallad BOAS-gradering. Hälsoprogrammet är framtaget för engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops. Målet med hälsoprogrammet är att minska förekomsten av andningsproblem inom dessa raser.

Hur går undersökningen till?

Brachycephala (brakycefala) hundar av raserna engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops kan undersökas från och med 24 månaders ålder. Det går att göra undersökningen tidigare, men då blir resultatet enbart preliminärt och undersökningen behöver upprepas sedan hunden uppnått 2 års ålder. Undersökningen går ut på att först bedöma hundens luftvägar (nosborrar och andning) i vila och därefter utföra ett belastningstest där hunden får trava i tre minuter. Veterinären bedömer sedan andningen efter belastning och noterar typ av andning samt eventuella missljud eller andra andningssvårigheter. Veterinären graderar hundens andning utifrån gällande kriterier för BOAS-gradering enligt RFG-scheme. Veterinären måste ha en särskild utbildning för att få utföra dessa BOAS-graderingar. Inom AniCura har vi flera utbildade veterinärer som kan utföra testet:

Vilka hundar ska genomföra undersökningen?

I dagsläget är hälsoprogrammet frivilligt, dvs. det föreligger inget krav på att hundar av ovan angivna raser genomgår undersökningen. Vi uppmanar dig som går i tankarna att skaffa en engelsk bulldogg, fransk bulldogg eller mops att säkerställa att valpens föräldrar har genomgått en undersökning enligt RFG-scheme, med resultatet 0 (= kliniskt opåverkad och för närvarande fri från andningsbesvär pga. BOAS).

Vart registreras resultaten?

För hundar som är stambokförda i Svenska Kennelklubben (SKK) kommer resultaten från undersökningen att kunna hittas under ”Hunddata” på SKKs hemsida. Om hunden saknar stamtavla är det fortsatt möjligt att låta den genomgå undersökningen och ägaren får då ett dokument över resultatet. Be att få se detta innan du köper din valp.

Här kan du läsa mer om brakycefala raser. 

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.