Som blodgivare kan din katt rädda liv

På våra djursjukhus runt om i landet föreligger ett ständigt behov av blodgivare. Vi kan idag erbjuda mycket avancerad vård för våra katter och ibland kan en blodtransfusion utgöra skillnaden mellan liv och död. Varje katt som blir blodgivare ger en annan katt en chans till livet!

Varför ska min katt bli blodgivare?

Att vara blodgivare ger såväl djur som människor chansen att rädda liv. Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning, regelbundna blodprovskontroller och vaccination.

Kan min katt bli blodgivare?

Ja, men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas (kriterierna kan till viss del skilja sig åt lokalt). För att din katt ska få lämna blod ska den:

  • Ha ett stabilt och lugnt temperament  
  • Vara mellan 1 och 4 år då den börjar lämna blod
  • Väga minst 4,5 kg, utan övervikt
  • Hållas som innekatt
  • Vara frisk utan regelbunden medicinering
  • Inte ha haft antikroppar mot FeLV eller FIV
  • Inte ha mottagit blodtransfusion
  • Ej vara avsedd som avelskatt och får inte ha varit dräktig tidigare
  • Vara vaccinerad och avmaskad

De allra flesta katter upplever inget obehag i samband med blodgivningen men om katten skulle bli stressad av hanteringen behöver den självklart inte fortsätta som blodgivare.

Hur går det till?

Första steget är att komma på en kostnadsfri hälsokontroll och blodprovstagning för att se att katten är lämplig som blodgivare. I samband med detta eller vid senare tillfälle görs också en hjärtultraljudsundersökning för att säkerställa att katten inte lider av någon hjärtsjukdom.

I de allra flesta fall är blodgivning hos katt en akut åtgärd, dvs. donatorkatten tappas på blod i samband med att en katt är i akut behov av en blodtransfusion. Du som djurägare blir då uppringd och ni får komma in till djursjukhuset med kort varsel. I enstaka fall görs blodtappningen till en blodbank och för dessa tappningar bokas en tid in i samråd med dig.

Katter som lämnar blod sövs med ett skonsamt narkosmedel inför tappningen. Vid blodgivningen lämnar en katt 40-50 ml blod från en halsven. Efter tappningen, som endast tar ca 10 minuter, får katten vakna i en lugn miljö och får därefter stanna kvar på djursjukhuset några timmar tills den återhämtat sig helt. Under denna tid får de ofta dropp och så snart de är helt vakna serveras en portion av favoritmaten.

Våra blodbanker för katter

Många av våra verksamheter inom AniCura kan vid behov behöva ta in katter som kan ge blod. Utöver det har vi också blodbanker där vi ofta söker nya blodgivare. Dessa blodbanker finns på följande platser i Sverige:

Vill du och din katt hjälpa andra katter genom att låta din katt bli blodgivare?

Om du har en katt som uppfyller kriterierna ovan och du vill hjälpa oss att rädda liv är du varmt välkommen att kontakta oss!

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.