Resa med din katt

Många katter ogillar att resa. Katter är mycket bundna till sin hemmiljö, de gillar inte förändring och kan bli väldigt stressade av transporter. Men vissa resor går inte att undvika, till exempel att åka till veterinären. Här är några användbara tips för en smidig resa.

Om du är på väg ut på en längre resa bör du fundera över om det bästa för katten är att följa med dig eller att stanna hemma med tillsyn av en kattvakt. Kattpensionat är också ett populärt alternativ. En del katter är förtjusta i bilsemestrar, men för många är det en obehaglig och stressande upplevelse. Det finns förstås tillfällen då du måste ta med din katt, och då finns det sätt att göra resan så smidig och avslappnad som möjligt för er båda. 

Börja förberedelserna i god tid

Även om du inte har en resa planerad den närmaste tiden är det bra att börja förbereda katten genom att vänja den vid buren. Även bilåkning är en stressande upplevelse för de flesta katter, och åksjuka är ett vanligt problem. Om du planerar att använda bilen för era transporter bör du därför tidigt börja träna katten på att åka bil, genom att ta korta bilturer med den. Efterhand som katten slappnar av i bilen kan du öka längden på resan. Att köra runt i närheten och sedan tillbaka hem visar din katt att alla bilturer inte går till veterinären. 

Transportburen

Välj en bur som är tillräckligt stor för din katt. Katten ska lätt kunna stå upp, sträcka på sig och vända sig när transportburen är stängd. Gör transportburen till en trygg plats för din katt – de flesta människor förvarar transportburen på vinden eller i garaget, men i så fall blir katten inte bekant med buren. I stället för att bara ta fram transportburen när det är dags att resa bör du låta den stå framme som en del av kattens naturliga miljö. 

Placera buren i ett rum där katten tillbringar mycket tid och lägg i några mjuka filtar åt katten att ligga på. En t-shirt, handduk eller något annat som luktar som du, eller några godsaker och leksaker är annat du kan använda för att göra transportburen trivsammare. Din katt kan vara mycket misstänksam mot transportburen under lång tid, kanske flera veckor. Bara ha tålamod och belöna din katt med godis när dess beteende pekar i rätt riktning. 

Det kan vara mycket frustrerande när din katt vägrar att vara i transportburen. En sak som kan hjälpa är att använda en sprej med syntetiska kattferomoner i buren. Denna köps hos din veterinär och kan göra katten mindre orolig för buren. Om det inte hjälper kan du behöva köpa en ny transportbur, eller rengöra den gamla buren mycket noga – stressferomoner som frigjorts vid tidigare bilturer kan fortfarande finnas kvar i buren. Be din veterinär om råd. 

Inför resan

Planera resan i god tid innan så att den blir mindre stressande för katten.  Förutsatt att din katt har vant sig vid buren kan du locka in katten med några bitar av kattens favoritmat inne i buren, så att den går in frivilligt. För bäst resultat bör du låta bli att mata den några timmar innan ni ska åka. Om det inte fungerar – gå lugnt in i ett litet rum och lyft försiktigt in katten i transportburen.

Hur du får in din katt i transportburen

Här kommer några tips för hur du kan få in en ovillig katt i transportburen:

  • Hitta ett litet rum där det inte finns många gömställen för katten, ta med transportburen och stäng dörren bakom dig och katten. 

  • Lägg lite mjuka, bekanta filtar i buren.

  • Låt bli att jaga katten eller röra dig för snabbt, det är onödigt att stressa eller skrämma katten. 

  • Om din katt inte själv går in i buren kan du försiktigt ta den i famnen och sätta ner den i underdelen innan du lugnt sätter fast överdelen. Du känner din katt bäst, kanske det är bättre att linda in den i en handduk för att förhindra att den sträcker ut benen när du stänger buren. 

  • Om du misstänker att din katt kommer att göra motstånd, använd sprayen med syntetiska kattferomoner som nämns ovan 10-15 minuter innan du sätter ner katten i buren. 

När din katt väl är inne i buren kan du täcka buren med en handduk eller filt så att katten slipper se förändringarna i omgivningen, eftersom det kan vara stressande. Håll buren stadigt med båda händerna och undvik att stöta in i något. Träna gärna på detta några gånger medan buren är tom, eftersom oljudet och stöten som uppstår när man stöter in i något kommer att stressa katten. 

Packa alltid någon extra bädd till transportburen när du reser, det kan hända att din katt blir stressad och av misstag uträttar sina behov i buren. Vissa katter blir också åksjuka när de transporteras, läs mer om åksjuka hos katt här. 

I bilen

Se till att buren sitter fast stadigt i bilen. Om buren är krocktestad kan du till exempel säkra den med säkerhetsbälte i baksätet. Annars kan du placera buren på golvet bakom passagerarsätet eller fästa den ordentligt i bagageutrymmet. Undvik att släppa ut katten ur buren i bilen under körning. 

Lämna aldrig en katt i en stillastående varm eller kall bil. Om det finns risk för att temperaturen i bilen kan bli högre än 25 grader eller lägre än 5 minusgrader får du inte lämna katten i bilen utan tillsyn.

Långa resor

Om bilturen tar mer än 6 timmar är det bäst att ha en kattlåda i transportburen. Annars behöver du stanna regelbundet så att katten kan uträtta sina behov. Det finns engångslådor som du kan ta med för en lång bilresa. Helst ska katten ha tillgång till vatten under hela resan, men annars behöver du också se till att erbjuda den vatten med jämna mellanrum. Ta med vatten hemifrån, så att det smakar som det brukar. Undvik att ge katten en stor portion mat timmarna nära inpå avresan. Risken är annars stor att katten mår illa och  kräks i transportburen. 

Komma hem

Om du har mer än en katt hemma kan det ibland vara besvärligt att komma hem med en av dem. Katter är känsliga för lukter och om det finns någon ny doft kan det bli så att katterna som har varit hemma inte känner igen lukten av den katt som kommer hem, vilket kan resultera i aggressivt beteende. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på hur de andra katterna beter sig om en katt har varit hos veterinären och fått lugnande eller varit sövd. Då kan den vara trött och omtöcknad, och bete sig annorlunda än vad de andra katterna är vana vid. 

När du återvänder hem bör du lämna katten i transportburen i några minuter och observera. Om du upplever någon spänning eller fientlighet från de andra katterna, eller om det tidigare har uppstått problem när du kommit hem med en katt, bör du hålla kvar din återvändande katt i buren. Låt den vara i ett annat rum till dess att doften är mer bekant, så slipper den råka illa ut. Ge den vatten, mat och en kattlåda och håll katten i det separata rummet i minst ett dygn. För att påskynda processen kan du gnugga alla dina katter med samma handduk. Då blandas deras dofter och den återvändande katten luktar inte så annorlunda längre. Om det fortfarande är besvärligt rekommenderar vi att du pratar med din veterinär. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.