Kattungens utveckling

Funderar du på att skaffa en kattunge? Eller har du redan skaffat en? Då kanske du är intresserad av att läsa om den lilla kattens imponerande, snabba utveckling under den första tiden i livet.

På bara några få månader utvecklas den nyfödda kattungen från att vara ett hjälplöst litet knyte som är helt beroende av sin mamma, till att bli en självständig och nyfiken individ redo att utforska världen. 

Vecka 1–2

När kattungen föds är den blind, döv och saknar tänder. Den första tiden i livet är den nyfödda katten beroende av sin mor. Mammans instinkter vägleder henne till att uppfylla den nyföddas behov av mat och värme. Hon hjälper den också att hålla igång magen. Det är mycket viktigt att kattungen får i sig mammans råmjölk de första 1-2 dygnen efter födseln, eftersom det är i den som mammans antikroppar finns. Antikropparna från mamman skyddar den lilla kattungen mot smittsamma sjukdomar. Det skyddet avtar sedan successivt när kattungen blir äldre. 

Under den första veckan sover kattungen för det mesta, men den kan lyfta huvudet, röra på benen och pipa. Mot slutet av den andra veckan har den börjat ta sina första vingliga steg. 

En nyfödd kattunge väger i genomsnitt omkring 100 gram, och den fördubblar sin vikt till slutet av den första veckan.

Vid omkring 10 dagars ålder öppnar kattungen ögonen, men synen är fortfarande inte fullt utvecklad. Hörselgångarna öppnas också, och hörseln börjar gradvis att utvecklas.   

Vecka 3-4

Nu sker utvecklingen med stormsteg. Under den här perioden börjar kattungen få sina första mjölktänder, först framtänderna och strax därefter hörntänderna. Den börjar också kunna  dra in klorna. 

Koordinationen förbättras snabbt och även om den lilla katten är ostadig på benen kan den visa intresse för leksaker. Den börjar lära sig att använda lådan och att tvätta sig. Än så länge är den lilla katten beroende av att dia sin mamma. 

Vid vecka 4 visar kattungen allt större intresse för sin omgivning. Syn och hörsel förbättras och den reagerar mer på sådant den hör och ser omkring sig. Under den här perioden brukar det gå att identifiera kattungens kön. 

Vecka 5-6

Under den femte och sjätte veckan av kattungens liv börjar den få större självförtroende. Den har inga problem att ta sig runt och ägnar allt mer tid åt att leka, springa runt och utforska. Vid sex veckors ålder är många kattungar tillräckligt välkoordinerade för att kunna klättra på och hoppa från möbler och landa på tassarna. 

Nu kan kattungen försiktigt börja socialiseras med människor, även om den fortfarande behöver sin mammas trygghet och omvårdnad.

Matmässigt föredrar kattungen fortfarande modersmjölk eller mjölkersättning, men från omkring vecka 5 kan den börja få äta små portioner fast föda.

Vecka 7-8

Kattungen har nu fått alla sina mjölktänder och dess koordination är i princip färdigutvecklad. Den kan klättra, hoppa och springa. Den lilla katten ägnar mindre tid åt att sova och mer åt att busa, leka och utforska sin omgivning.  Nu börjar en viktig period för kattungens utveckling av sociala färdigheter, och där har mamman och syskonen en betydelsefull roll.  

Vid 8 veckors ålder har kattungens ögon skiftat färg, från den babyblå nyansen till den färg som ögonen kommer att ha resten av livet. I den här åldern får många kattungar sin första dos vaccin mot kattpest och kattsnuva. 

Vecka 9-12

Från vecka 9 eller 10  är kattungen troligen avvand från att dia sin mamma för att enbart äta sitt kattungefoder. Den kan både gå på kattlådan och tvätta sig utan hjälp. Men hur kavat den lilla kattungen än verkar så har den fortfarande ett starkt band till sin mamma och sina syskon. Först vid 12 veckors ålder är den redo att flytta till sitt nya hem. Vid 12 veckors ålder är det också dags för kattungens andra dos vaccin. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.