Han- eller honkatt – vad passar dig?

Precis som människor har katter olika personligheter, och vissa av personlighetsdragen kan vara könsrelaterade. I den här artikeln beskriver vi några skillnader mellan han- och honkatter, för att hjälpa dig att avgöra vilket kön som passar dig bäst.

Katter är individer, och deras personlighet formas både av medfödda faktorer och inlärda erfarenheter. Du kan till viss del ana vilken karaktär din katt kommer att ha redan när den är en liten kattunge - en del är framåt, andra är blyga, vissa är busiga och några är gosiga. 

En del egenskaper är förknippade med kattens kön, särskilt om den inte är kastrerad. 

Personligheten hos han- och honkatter 

Skillnaderna mellan hankatter och honkatter beror till stor del på deras könshormoner - en okastrerad hankatt har ofta ett stort revir som den försvarar mot inkräktare, den går på längre strövtåg och kan bete sig mer aggressivt mot rivaler. En okastrerad hane har också för vana att urinmarkera en hel del, som en signal till andra katter.

Det könstypiska beteendet hos en okastrerad honkatt blir allra tydligast när hon löper. Hon blir då keligare, stryker sig mot dig, jamar högljutt och kan vanka runt rastlöst. Under löp är det också vanligt att honkatten urinmarkerar. 

Alla katter, hanar som honor, kan bli aggressiva om de stöter på en främling i sitt revir. Det finns vissa tecken på att hankatter ofta strövar längre bort och har större revir, medan honor hellre stannar närmare hemmet och är nöjda med mindre områden. 

Hanarna brukar generellt vara större än honor av samma ras. Utöver det kan det vara svårt att se skillnaden. Deras livslängd är lika lång, trots att hanar kan försätta sig i farligare situationer på grund av sitt något mer aggressiva beteende.  

Kastrerade katters personlighet

När katten har kastrerats tidigt i livet har ofta inte de könstypiska beteendena hunnit bli så utvecklade. Kastrerade hankatter har rykte om sig att vara lättsamma och accepterande mot andra katter av båda könen. Även honkatterna blir lugnare och mer toleranta mot andra katter, men de är inte riktigt lika sällskapliga som hankatterna. Det territoriella beteendet och behovet av att vakta reviret minskar också efter kastrering. Läs fler för- och nackdelar med kastrering här

Du bör vara medveten om att det är dyrare att kastrera honkatter än hankatter.  

På det hela taget finns det alltså fler likheter än skillnader mellan de två könen. Det viktigaste när du väljer en katt är att fatta ditt beslut baserat på dess personlighet och beteende. Då har du störst chans att få en lojal och rar vän under många år framöver. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.