Varför är hunden alltid hungrig?

Är din hund alltid hungrig? Det kan vara både stressande och svårhanterligt att ha en hund som tigger och aldrig verkar bli mätt. Undrar du över orsakerna till hungern, eller vill du veta vad du som djurägare kan göra för att hålla din hund nöjd utan att den går upp i vikt? Läs mer här.

Hunger kan ha många olika orsaker

Det finns flera olika orsaker till att en hund alltid är matglad, även när den nyss har ätit. Matintresse och aptit varierar mycket mellan både hundraser och individer. En del raser, som labrador eller golden retriever, är kända för att inte ha någon botten. För andra hundar kan glupskheten ha sin grund i tidigare erfarenheter, som till exempel konkurrens om maten.

Fysiologiska orsaker

Den vanligaste orsaken till stor aptit är att hundar, precis som människor, tycker om att äta sådant som är gott även om de inte är hungriga. För både urtidsmänniskor och våra hundars förfäder var det en överlevnadsfördel att kunna äta mycket. Energiöverskottet från måltiden kunde lagras i fettcellerna till svårare tider.

En hund med mycket hög aktivitetsnivå har av förklarliga skäl en stor aptit, då den förbrukar mer energi.

Genetisk bakgrund

Om du är labradorägare kan det finnas en ärftlig grund till att din hund alltid är hungrig. Studier har nämligen visat att i genomsnitt 25% av labradorerna har en gendefekt som orsakar att de inte känner någon mättnadskänsla. Bland de labradorer som arbetade som tjänstehundar var det över 75% som hade gendefekten. Detta kan förklaras av att de är mycket belöningsmotiverade och därmed lätta att träna.

Den här gendefekten har också setts hos flat coated retriever.

Konkurrens och sociala orsaker

Hundar som har haft brist på mat, till exempel gatuhundar, brukar äta glupskt så fort de får chansen. Vem vet när det blir tillfälle att äta sig mätt nästa gång? I hushåll med flera hundar är det vanligt med konkurrens vid måltiderna. En hund som inte äter upp maten när den är ensam, brukar börja göra det om det finns en annan hund bredvid.

Måltiden kan också vara social, ett sätt att umgås för både ägaren och hunden, och en form av kontaktskapande.

Medicinska orsaker

Vid vissa sjukdomar förekommer ökad hunger. Större aptit kan ses vid ämnesomsättningssjukdomar som Cushings sjukdom och diabetes mellitus. Ofta har hunden då andra symtom, främst ökad törst, samt eventuellt viktnedgång eller muskeltapp. Även cancersjukdomar kan ibland orsaka att hunden äter mer.

Obehag från magen, som magkatarr, kan få hunden att kasta i sig både sin mat och sådant som inte är ätligt, som t ex sand och jord. De kan då samtidigt ha andra besvär, som illamående och kräkning, smackande och dreglande, höga tarmljud, eller dålig aptit om morgnarna.

Om din hund i vuxen ålder har fått förändrad aptit, bör den undersökas hos veterinär för att utesluta sjukdom.

Skillnad mellan hunger och att tigga

Det är inte konstigt att en hund visar tecken på hunger strax före sina måltider. Rutiner är viktiga för hundar, och äter ni frukost klockan halvåtta kommer hunden att vara lite otålig vid matskålen runt den tidpunkten. 

Kom ihåg att “fasta rutiner” ur hundens perspektiv också kan innebära en bit bulle till eftermiddagskaffet. Den kommer då att pocka på att få sin godsak om rutinen inte hålls, även om den inte är speciellt hungrig.

En hungrig hund har en tom matskål

Är din hund alltid hungrig eller tigger den av andra skäl? Ett sätt att ta reda på det är att kontrollera om det finns torrfoder i skålen eller ej. Hundar som tigger annan mat fastän de har egen, är troligtvis inte hungriga “på riktigt”.

Ett undantag är om hunden har problem med magen eller tänderna, då illamående eller tandvärk kan få dem att rata viss mat.

Vem är det som tar initiativ till hundens tiggande?

Det är lätt att se hundens tiggande som ett “hundproblem”, men lika ofta är det människors dåliga vanor att sticka till hunden godsaker, som är det verkliga problemet. Det är naturligt att vi vill dela med oss av allt som är gott till vår bästa vän. Men på sikt riskerar vi att göra hunden en otjänst, genom att den utvecklar ett orimligt starkt matintresse, oönskat tiggbeteende och med tiden drabbas av övervikt. 

Fikastund på nytt sätt

Byt ut bullbiten vid fikastunden mot en morot och se vad som händer. En del hundar tar glatt emot moroten och börjar gnaga, medan andra ignorerar den, och kanske till sist ger upp sitt tiggande och går därifrån.

Det är ganska vanligt att djurägare tycker att hunden blir mindre kontaktsökande när den inte längre får mat vid bordet. Då är det dags att börja göra andra saker med hunden, för att bygga upp kontakten på ett sätt som inte involverar mat och godis. Det kan exempelvis vara en lek- eller gosstund, eller en extra promenad. Varför inte gå en kurs tillsammans, som nosework, agility eller svampplockning?

Här kan du läsa mer om mental aktivering och stimulans för din hund. 

Fylla ut eller öka maten?

Verkar hunden lite missnöjd vid matskålen när den är tom kan det hända att den inte känner sig mätt. Den kanske försöker hitta mer mat i den tomma skålen, eller står kvar och väntar på en till portion. Betyder det att du ska ge den mer mat? Inte nödvändigtvis. Hundar som inte får tillräckligt med näring eller energi tappar i vikt och kanske till och med i aktivitetsnivå. 

Hjälp hunden att äta långsammare

En vanlig förklaring till att en hund fortfarande verkar hungrig efter måltid, är att mättnadskänslan inte har hunnit infinna sig än. En hund som äter väldigt fort tömmer sin matskål långt innan mättnadskänslan kommer. Det sker nämligen ca 15 - 20 minuter senare. En del hundar som äter torrfoder känner inte mättnad förrän efter att de har druckit vatten och fodret har svällt i magen. 

Det du som ägare kan göra i dessa fall är att servera maten i s k aktivitetsskål, som kan vara i form av exempelvis en labyrint, så att hunden får arbeta för att få fram torrfodret en kula i taget. Det finns även bollar med hål i som du kan fylla med torrfoder, eller så kan du helt enkelt slänga ut kulorna på en gräsmatta eller matta med lång lugg. 

Är hundens näringsbehov mötta?

Valpar och unghundar behöver mer mat allteftersom de växer. Portionsstorleken kan bli lite för liten med tiden och det märks genom att hunden verkar hungrigare.

Hundar som fått en högre aktivitetsnivå, t ex om ni börjar ta längre eller fler promenader, får också ett större energibehov. Om hunden verkar bli hungrigare och samtidigt tappar i hull, kan det vara så att du behöver öka fodergivan.

Mellis

Märker du att din hund verkar hungrig mellan två måltider kan du fundera på om det behövs ett mellanmål. Om din hund får en lagom energimängd varje dag ska du inte utöka med mer mat, utan hellre ta en liten portion av den totala dagliga fodergivan och ge som mellanmål.   

Använd gärna några torrfoderkulor som belöning vid träning - det ger större mättnadskänsla än godis och tillgodoser hundens näringsbehov. För kräsna hundar är foder inte en rolig belöning, men en glupsk hund uppskattar det mesta som är ätbart och lite till.

Vill du ha hjälp med hundens foder och fodermängd? Hitta din närmaste klinik här.

Utfyllnad

En hund som får sina näringsbehov tillgodosedda, men som ändå vill ha mer mat, kan behöva känna större mättnad. Det handlar helt enkelt om att ”fylla ut” magen, utan att öka energiintaget.

  • Rå morot i hundmaten. Rivna, råa morötter bryts inte ner nämnvärt i hundmagar utan bidrar till ökad "bulk", alltså fyllnadskänsla, utan att ge särskilt många kalorier. Men de ska serveras råa, eftersom kokta morötter är mycket mera lättsmält. Även om de innehåller nyttiga näringsämnen ger de samtidigt en massa extra kolhydrater, och det var ju det vi ville undvika.
  • Vitkål brukar också fungera bra som utfyllnad. Kål kan dock orsaka gaser hos hundar, och för att undvika magknip bör du introducera vitkål försiktigt. 
  • Blöt upp maten ordentligt en stund innan du ställer ner skålen. Då ökar volymen hos torrfodret och det kan vara tillräckligt för att hunden ska känna sig mätt. 
  • Gå över till ett lightfoder. Om du ger hunden ett foder med lägre energiinnehåll, men tillräckligt med näringsämnen, kan den få större portioner utan att gå upp i vikt. OBS - Lightfoder ska inte förväxlas med renodlade viktminskningsfoder.

Här kan du läsa om vad du inte ska ge till hundar, då det kan orsaka förgiftning eller sjukdom.

Inför fasta rutiner

Att införa rutiner kring måltiderna kan göra stor skillnad. Rutiner kan hjälpa till att tygla hungern, och är du konsekvent kommer hunden snabbt att lära sig vad som gäller. En hund som vet att det bara bjuds mat på bestämda tider kan slappna av däremellan. Om däremot tiggandet ger utdelning en gång av tio, så räcker det för att hålla ovanan vid liv.

Hundens vilda förfäder kunde äta sig mätta på rejäla skrovmål när de hade lagt ner ett byte. Hundars magsäck är väldigt töjbar, och de kunde få i sig så mycket mat vid ett tillfälle att de sedan inte behövde äta på ett par dagar. 

Hur ofta dagens tamhundar äter beror i mångt och mycket på ägarens egna rutiner. Friska, vuxna hundar kan klara sig på en måltid om dagen, men växande hundar behöver äta oftare, och likaså hundar med magproblem. 

Undvik intermittent förstärkning

Intermittent förstärkning är en psykologisk term för att belöna ett beteende ibland, men inte alltid. Ger du hunden belöning för tiggandet någon enstaka gång då och då, så har du gett den intermittent förstärkning.

Den här typen av belöning är mycket effektiv för att befästa ett beteende. I experiment med råttor har det visat sig att intermittent förstärkning till och med orsakar ett beteende som är svårare att bli kvitt, än ett beteende som alltid förstärks. Intermittent förstärkning kan därför vara en av mekanismerna bakom spelberoende.

Det här betyder paradoxalt nog att en hund, som alltid får smaka mat från bordet när den ber om det, kan ha lättare att slappna av och sluta tigga när den är mätt. Men en hund som får lära sig att ett specifikt beteende - tiggande eller olika tricks - bara ibland leder till belöning, kan börja utföra beteendet mer för själva belöningen än för att den är hungrig.

Om du har bestämt dig för att hunden aldrig ska få tigga vid bordet måste du och alla andra i hushållet vara 100% konsekventa, annars riskerar du att förstärka just det beteende som du vill bli av med.

Veterinärundersökning

Om din hunds ökade hunger har kommit nyligen, eller om du planerar en drastisk förändring i utfodringen, bör du låta hunden undersökas hos veterinär. Veterinären lyssnar på hjärta och lungor, samt går igenom hunden i en klinisk undersökning. Eventuellt tas blod- och urinprov,

Utifrån hundens hälsohistoria, dina funderingar och resultatet av undersökningen kan du få tips och råd kring hundens foder och matintag. De faktorer som veterinären tar hänsyn till är hundens ålder, ras, vikt, aktivitetsnivå och allmänna hälsotillstånd.

Är din hund överviktig?

Många hundar som alltid är hungriga är också mer benägna att dra på sig extrakilon. Läs mer här om övervikt hos hund och vad du kan göra åt det.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.