Så aktiverar du din överviktiga hund

Nästan 30 % av alla hundar lider av övervikt. Precis som hos oss människor är orsaken för mycket mat i kombination med för lite träning. Att vara överviktig är ett stort hälsoproblem som kan orsaka både kroniska sjukdomar och förkorta din fyrbenta väns livslängd.

Orsaken till övervikt är att hunden äter för många kalorier i förhållande till vad den förbränner. Detta beror ofta på bristande kunskap hos djurägaren, inte sällan i form av en välvilja som har motsatt effekt genom att hunden kan bli sjuk och få försämrad livskvalitet. Även om du tycker att du är snäll genom att ge din hund en smakbit varje gång du äter är det inte hälsosamt för ditt djur. Sjukdomar som kan orsakas av övervikt är till exempel diabetes och ledproblematik.

En överviktig hund har det svårare att röra på sig och undviker ofta att springa eller gå i trappor. Stora och tunga hundraser löper också en ökad risk för korsbandsskador och andra förslitningsskador.

Därför finns det många anledningar till att hålla din hund i god fysisk form, särskilt om du vill ha många underbara år tillsammans. Nedan följer några tips om hur du undviker övervikt och aktiverar din hund på rätt sätt.

Tre tips på hur du undviker övervikt och aktiverar din hund:

  1. Rätt mat

Rådgör med din veterinär gällande rätt foder och dosering för just din hund.

2. Rätt belöning

Ge aldrig din hund bullar, kakor och smörgåsar. Ge istället hunden en bit hundgodis (det finns speciellt hundgodis med färre kalorier).

3. Rätt träning

Alla hundar mår bra av en daglig dos motion och lek. Experimentera och anpassa aktiviteterna efter hundens storlek. För vissa kan en löptur vara en bra aktivitet medan en snabb promenad kan vara tillräckligt för andra.

Fyra exempel på bra aktiviteter för din överviktiga hund:

  1. Raska promenader eller vandring är bra och skonsam träning för de flesta hundar. Börja enkelt och öka sedan gradvis mängden och intensiteten.
  2. Många korta och intensiva träningspass är ofta mer effektiva än någon enstaka längre promenad.
  3. Låt hunden arbeta för maten. Göm till exempel hälsosamma godisar i trädgården eller i en aktiveringsleksak.
  4. Ju mer varierande och rolig träning ni hittar på, desto bättre resultat och gladare hund.

Lycka till!

Känner du dig osäker?

Vi erbjuder friskvårdsträning på vissa av våra kliniker, läs mer här.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.