Så hjälper du din hund att gå ner i vikt

Har din hund gått upp i vikt och verkar latare än någonsin? Att vara överviktig är ett stort problem för många älskade hundar. Men det finns lösningar på problemet - här kommer enkla råd för att hjälpa din hund att gå ner i vikt från oss på AniCura.

Består en vanlig dag i din hunds liv mestadels av att äta och koppla av på favoritfilten? En stor mängd mat i kombination med för lite rörelse är det vanligaste skälet till att din lurviga vän blir överviktig. Övervikt kan leda till diabetes och ledproblem samt påverka längden och kvaliteten på ditt djurs liv negativt.

Trots dagens enorma utbud av djurfoder är det inte alltid lätt att göra rätt val för din hund. Med rätt dosering av foder av hög kvalitet kan du vara säker på att hunden får alla näringsämnen och vitaminer den behöver. Och precis som med människomat får du det du betalar för vad gäller kvalitet och ingredienser.

1. Ge hunden mindre portioner och mät resultat

Om din hund behöver gå ner i vikt bör den äta mindre. Men det är också viktigt att mäta storleken på måltiderna samt storleken (vikten) på din pälskling. Då blir det lättare att hålla koll på hur mycket din hund äter samt hur det går med viktnedgången. 

Om du har matat din hund med samma mängd mat under en längre period och din hund behöver gå ner lite i vikt kan man börja med att minska portionsstorleken lite (man kan exempelvis sänka protionsstorleken med 5% åt gången). Ta fram en mått och skriv ner hur mycket hunden får varje dag. Under de närmaste 3-4 veckorna är det bra att hålla reda på deras vikt, hur mycket mat de äter och anpassa utefter resultatet.

När det gäller portionsstorlek är det lätt att överskatta hur mycket hunden behöver äta, och tyvärr är hundmatens etiketter inte en exakt vetenskap. De är ofta baserade på hundens storlek och ålder, men de tar sällan hänsyn till din hunds aktivitetsnivå. En Border Collie som arbetar på en gård kommer att behöva fler kalorier än en Cocker Spaniel som myser hemma hela dagarna - men om de väger lika mycket kan etiketten på din hundmat rekommendera samma mängd mat för båda. När det gäller att hålla din hund i form är det viktigt att mäta upp måltiderna tills du hittar den mängd som är rätt för just din hund.

Det finns även specifika foder för viktminskning som exempelvis kan ge en ökad mättnadskänsla eller har färre kalorier än vanligt foder. 

Har din hund blivit ordinerad specifik fodermängd- eller sort via din veterinär bör du alltid kontakta veterinären innan du justerar mängd eller byter foder på egen hand.

2. Aktivera din hund mer

Vi kan alla behöva röra på oss mer, och vår hund är inget undantag. När det gäller att hjälpa din hund att gå ner i vikt kan ett par extra träningspass varje vecka få stora resultat. Man behöver inte ta med hunden på ett maratonlöp utan det finns många enkla sätt att säkerställa att din hund får mer motion varje dag. Två fem minuters sessioner med apport eller lek dagligen kan hjälpa din hund att förbränna kalorier.

Kom ihåg att börja långsamt om din hund inte är i bra form till att börja med. Håll dig vid aktiviteter med låg intensitet så som simning och promenad tills hunden bygger upp sin uthållighet igen. Testa att förlänga dina dagliga promenader med några extra minuter varje dag. Byt inte promenaden till ett löppass direkt, utan prova att öka takten under promenaden istället. En snabb promenad är ett bra sätt att hjälpa till att förbränna kalorier för både hundar och människor.

3. Skippa den där extra belöningen

Det är frestande att mata din hund varje gång den ber om mat, men om din hund behöver gå ner i vikt måste du överväga att sluta ge den resterna eller godisarna vid lek. Dessa kalorier blir snabbt många fler än man tror! Om du har ändrat din hunds kost- och träningsrutin och den fortfarande inte går ner i vikt är det dags att börja minska på alla dessa extra godbitar rejält.

Om du använder godis under träning eller om du vill ge din hund lite snacks under dagen kan det vara bra att börja skriva ner hur mycket den faktiskt får. Börja med att ge hunden mindre godis eller dela upp dem i mindre bitar.

Ett annat tips för att hjälpa din hund att gå ner i vikt är att hitta en frukt eller grönsak som din hund verkligen älskar och använda det som godis istället. De innehåller oftast mindre kalorier än köpt godis, men däremot kan de innehålla mycket naturligt socker samt fiber - så kom ihåg att använda dem med måtta! Några populära alternativ som är säkra för hundar är: morötter, ärtor, gröna bönor, äpplen (utan frön), bananer, jordgubbar, blåbär, broccoli, pumpa och gurka.

4. Mata din hund flera gånger om dagen

Matar du din hund med en stor måltid om dagen? Ett enkelt sätt att hjälpa dem gå ner i vikt är att dela upp maten i två eller tre mindre måltider under dagen.

Precis som människor har våra hundar en enkel magstruktur, och efter cirka 8-10 timmars är den tom och de kan känna hunger igen. Matning av din hund flera gånger om dagen efterliknar deras naturliga vanor, och det hjälper till att hålla deras ämnesomsättning stabil.

Ett enkelt schema att följa är att mata din hund en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen. Att äta vid olika tidpunkter ger din hund en chans att bränna av några av dessa kalorier mellan måltiderna. Det förhindrar också dem från att behöva smälta en hel dags kalorimängd på en gång och kan hjälpa till och med förhindra att större hundar blir uppblåsta.

5. Låt din hund arbeta för maten

Vi vet vad du tänker - att få din hund att arbeta för maten verkar ganska elakt. Vi är ju deras vårdare och vi ansvarar för att ge dem mat och skydd; varför skulle de behöva arbeta för det? Sanningen är att de flesta hundar inte har något emot att arbeta för mat ur en pusselleksak eller genom lek. De flesta tycker det är ganska kul! Deras förfäder var tvungna att jaga efter var och en av sina måltider, och att använda en aktiveringsleksak (där de får kämpa lite för att få belöningen!) är ett enkelt sätt att låta dem använda några av deras naturliga instinkter.

Att använda matutdelningsleksaker ger din hund massor av mental stimulans, och de är ett enkelt sätt att få din hund att röra på sig. Så snarare än att tänka på det som att "behöva arbeta" för sin mat, blir det som ett roligt sätt att hålla din hund upptagen och underhållen under måltiden.

Vi hjälper dig och din hund

Om du behöver lite hjälp på vägen erbjuder många av AniCuras kliniker individuellt anpassade viktminskningsprogram för ditt husdjur. Innan programmet startas undersöks hunden av en veterinär för att bedöma dess allmäntillstånd. Veterinären ger dig tips om matval, portionsstorlek, rutiner och träningsvanor. Under viktprogrammet besöker du veterinären regelbundet för att väga hunden, samt se till så att viktminskningen sker i en hälsosam takt.

Besök oss så berättar vi mer om våra viktminskningsprogram samt hur vi kan hjälpa dig och din vän!

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.