Kolla hundbajset!

Om du någon gång har tagit din hund till veterinären kan du ha fått frågor om hur hunden bajsar. Men varför är veterinärer så intresserade av hundars avföring? Här får du lära dig mer om vad hundbajs kan avslöja.

Vad är normalt bajs hos en hund?

När vi undersöker bajs tittar vi på färg, konsistens, mängd och innehåll. Hur hundens avföring ser ut beror till stor del på vad den äter. Färgen brukar variera från ljusbrunt till mörkare brunt, eller till och med orange om hunden får mycket av vissa sorters belöningsgodis. Precis som hos oss människor kan pigment från exempelvis rödbetor färga avföringen röd eller vinröd. 

För att kunna bedöma din hunds bajs behöver du ha koll på vad den har fått att äta.

Normal hundavföring ser ut som fasta, formade korvar. Bajset behåller formen även när du plockar upp det. En del hundar får lösare avföring av att äta högenergifoder, alltså foder för aktiva hundar, eftersom dessa inte alltid innehåller så mycket fibrer som en del hundar behöver. Många gånger är dock lös avföring ett tecken på att hundens mage är i olag.

Hård mage och förstoppning beror också i många fall på att hunden äter fel. Ben är ofta stoppande, och en del hundar blir tröga i magen av färskfoder. Men även hård mage kan ha en sjuklig bakgrund, till exempel uttorkning. 

Stor avföringsvolym kan förekomma hos hundar som äter ett foder med mycket fibrer. De flesta hundar som står på lightfoder eller bantningsfoder brukar ha större mängd avföring än en hund som  står på exempelvis färskfoder. Ibland kan stor avföringsvolym bero på en underliggande sjukdom som orsakar att maten inte spjälkas ordentligt. Då kan hunden samtidigt vara väldigt glupsk och ha lätt för att gå ner i vikt.

Lär dig tolka din hunds avföring

När du ska undersöka din hunds avföring behöver bajset vara färskt. Färgen kan nämligen bli både ljusare och mörkare efterhand. Om du har en hundpåse över handen kan du även klämma lite på avföringen så den sönderdelas. Då får du en bättre uppfattning om ifall eventuellt slem eller blod bara finns på utsidan, eller om det också finns inuti bajset. Det går också känna om det finns hårdare strukturer i avföringen (till exempel benbitar, osmält mat eller främmande föremål) samt att hitta vissa sorters tarmparasiter. Det här är några avvikelser i avföringen som är bra att känna till:

Slemmig avföring

Även om lite slem utanpå avföringen kan vara helt normalt så är ökade mängder slem ett tecken på att din hunds grovtarm inte mår bra. Hunden kan då samtidigt ha lös avföring - den är sällan vattentunn, utan snarare som komockor eller mjukglass. Hundar med grovtarmskatarr kan behöva bajsa oftare, och de kan må illa.

Blodig avföring

Om du ser blod i avföringen bör du försöka kolla hur mycket blod det handlar om, ifall blodet är klarrött eller mörkt, och vilken konsistens avföringen har. Det är vanligt att hundar får någon blodsdroppe eller -strimma utanpå avföringen när de har varit lösa i magen i några dagar, eller när de har inflammation i grovtarmen (då brukar de även ha mycket slem). Det beror i de flesta fall på att ett ytligt kärl i den irriterade tarmväggen har gått sönder. En hund som har fast, formad avföring med lite blod på utsidan kan ha problem i analområdet, oftast analsäckarna.
I vissa fall kan blod på eller i avföringen bero på allvarligare tillstånd, som en tumör i tarmen. Har din hund återkommande problem med blod i avföringen är det viktigt att du får den undersökt hos veterinär. 

En hund som har större mängder blod i bajset har ofta även sprutande diarréer. Det här kan i värsta fall vara tecken på en svår inflammation i tarmen. Du bör alltid kontakta veterinär så snart som möjligt om du ser mer än enstaka droppar blod i din hunds bajs.

Svart, tjärliknande avföring

Om hundens avföring har blivit svart eller tjärliknande kan det tyda på en blödning i början av mag-tarmkanalen, det vill säga sår i magsäcken eller tolvfingertarmen. Svartfärgningen beror på en reaktion mellan blod och magsyra. Om hunden kräks så kan uppkastningarna likna tjära eller kaffesump.

Blek eller grå avföring

Onormalt ljus avföring förekommer i samband med sjukdom i lever eller gallvägar, samt vid nedsatt funktion i bukspottskörteln. Om avflödet av galla från levern hindras (gallstas) har hunden som regel ont och mår dåligt. När det handlar om en underfunktion i bukspottskörteln kan hunden vara pigg och glad, men mycket hungrig. Avföringen brukar då vara riklig och kan vara väldigt illaluktande.

Grön, orange eller gul avföring

Gulgrönt eller gulorange bajs kan spegla vad hunden äter, men det kan också förekomma vid störd tarmfunktion. Rubbningar i tarmens mikrobiota (“tarmfloran”) medför ofta att bajset får en avvikande färg. Gul och grön avföring kan även tyda på sjukdomstillstånd i lever eller gallvägar.

Främmande material i bajset

Det är ganska vanligt att hitta gräs eller päls i bajset. Det här behöver inte vara något oroväckande, men du bör vara uppmärksam på hur din hund mår i övrigt. Om hunden verkar vilja äta mycket gräs och samtidigt har nedsatt aptit kan det tyda på illamående eller magkatarr.

Hundar som slickar sig överdrivet mycket kan få mycket päls i sin avföring. Slickandet kan vara tecken på hudproblem som exempelvis allergi, och du bör vara observant på om din hund har klåda.

Annat som kan förekomma i bajset är benbitar, träflisor och potatisbitar m m, det vill säga sådant som hundens matsmältning inte klarar av att bryta ner. Det här är inte tecken på någon sjukdom, däremot är det viktigt att ha koll på att hunden inte sväljer ner stora bitar som kan orsaka stopp i tarmen. Stora mängder ben kan dessutom leda till benkoprostas, som är ett tillstånd med svår förstoppning och risk för att tarmen ska perforeras - även om hunden har tuggat benet i mindre bitar.

Mask i bajset

Det är ovanligt att hitta mask i bajset hos vuxna hundar, men det händer ibland att valpar har mask. Då handlar det i de flesta fall om spolmask, som ser ut som tunna spagettistrån. Ljusa eller vita "risgryn" i avföringen kan vara tecken på bandmask.

Här hittar du mer information om mask hos hund.

Smal avföring

Smal avföring som är normal i konsistensen (inte lös), är ett tecken på att ändtarmen har blivit avsmalnad. Om du har en intakt hanhund som har börjat få smalare avföring bör du be en veterinär undersöka honom. Det kan nämligen bero på att prostatan har blivit förstorad. Många hanhundar får godartad prostataförstoring när de blir äldre, men det är viktigt att utesluta tillstånd som prostatit (inflammation i prostata) och prostatacancer.

Här hittar du mer information om diarré hos hund respektive förstoppning hos hund.

Har hunden lätt att bajsa?

En annan fråga som är viktig att ställa sig är om hunden har lätt att bajsa. Hunden ska både ha lätt att få ur sig avföringen och att bajsa färdigt. Den ska varken behöva krysta länge eller sätta sig och bajsa ofta. När en hund sitter och krystar länge kan det tyda på att den är trög i magen, men det kan också ha andra orsaker. 

En hund som krystar länge eller ofta kan ha obehag från urinvägarna, eller ha bajs som "hamnar fel" på grund av perinealbråck. Överdrivet krystande kan också förekomma vid livmoderinflammation samt tarmkatarr. 

Hundar med smärta i rygg eller höfter kan ha ont när de bajsar, och har svårt att kröka ryggen ordentligt. Då kan de bajsa i flera omgångar, eller bajsa medan de går.

Hur ofta bajsar hunden?

En frisk hund som äter ett näringsriktigt foder bajsar normalt 2 - 3 gånger om dagen. Det finns flera möjliga orsaker till att hundar bajsar oftare än så, som till exempel olika tarmstörningar. Då kan avföringen även vara lösare än normalt.

Om en hund bajsar mera sällan kan det bland annat bero på förstoppning eller matvägran. Det händer också att hundar tvekar att bajsa för att de har ont, till exempel vid analsäcksinflammation. Utebliven avföring i kombination med kräkningar kan vara tecken på att hunden har stopp i tarmen, och då ska du ta den till veterinär akut. 

Vad gör jag om jag hittar något konstigt i hundens bajs?

Om din hund har fått onormal avföring bör du kontakta veterinär. Sök vård akut om

  • Hunden samtidigt är uttorkad eller har nedsatt allmäntillstånd. 
  • Hunden har större mängd blod i avföringen, eller har svart, tjärliknande avföring eller kräkning. 
  • Hunden verkar besvärad och krystar överdrivet mycket utan att bajsa. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: 2023-08-24

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.