Hälsokoll hemma- Hur vet jag om mini valp är frisk och mår bra?

Att vara ägare till en valp kan vara lite som att ha småbarn, man oroar sig för det mesta. Eftersom valpen dessutom är en hund och inte en människa kan det vara ännu svårare att veta om något är fel.

Det bästa du kan göra för att veta om din valp mår bra är att lära känna valpen riktigt ordentligt och hur valpen är och ser ut när den mår bra. Titta på ögonen, ta tempen, kolla i munnen och på tänderna, kolla på pälsen, lyft på tassarna och titta hur hunden rör sig. Kolla också i hundens öron och känn efter hur det luktar, om hunden får problem kan du ibland känna igen det på doften. Känn över hundens ben efter värme eller svullnader och kolla så alla klor är okej. För att avgöra hullet på din hund är det också bra att känna över revbenen, är hunden lagom, för mager eller överviktig? Observera också hur hundens avföring ser ut varje dag för att lära dig känna igen när något avviker.

 

Det är också bra att hålla koll på hur hunden mår i allmäntillståndet, är din hund lika pigg och glad som vanligt? Äter din hund med god aptit? Dricker? Om du skulle upptäcka något avvikande så är det alltid bäst att rådfråga din veterinär, ta alltid det säkra före det osäkra. Hitta din veterinär här.

 

En växande valp

Ett enkelt sätt att hålla koll på hur din valp mår är genom att observera med hjälp av dina händer, ögon och näsan. En utmaning med just valpar är dock att de hela tiden förändras, så något kan se ut på ett sätt ena dagen för att ha förändrats till nästa utan att det är något konstigt. De växer hela tiden och samtidigt ändras valpens rutiner, de går till exempel från att sova mycket till att inte alls sova lika mycket, till att sova mycket igen. Allt beror på valpens tillväxt. En period behöver de rastas ofta, en annan inte. Ena dagen är de gladeligen sin mat, nästa dag är de kanske kräsna. Plötsligt kan de också börja få nya tänder vilket kan göra att valpen beter sig annorlunda och luktar konstigt i munnen. Det kan vara svårt att hänga med i svängarna när valpen är liten, men så fort din valp vuxit upp kommer det bli lättare för dig att hålla koll på vad som är normalt för din hund och inte.  

 

Saker som är bra att hålla koll på

  • Ögonen ska vara klara och utan sekret. Om din hund plötsligt kisar eller har problem med att öppna ena ögat är det viktigt att genast kontakta veterinär, eftersom skador på ögat snabbt kan få allvarliga konsekvenser. Vissa hundar har lättare för att få olika ögonproblem som till exempel att ögonlocken rullar sig inåt eller hänger ner, inåtväxande ögonfransar eller ärftliga sjukdomar.

 

  • Nosen ska oftast vara sval och fuktig men detta kan variera hos olika hundar. Inom vissa raser finns det hundar som har väldigt smala näsborrar vilket kan göra det jobbigt att andas. En hund ska alltid kunna andas, nosa, sova och gå promenader utan att få svårigheter med andningen. Det ska inte heller rinna från nosen. Om du upptäcker något avvikande bör du kontakta din veterinär. Om din hund har svårt att andas behöver ni söka vård.  

 

  • Hosta hos hundar kan ha flera orsaker. Undvik att träffa andra hundar i några veckor. Låt också hunden vila så länge den hostar och några dagar ytterligare. Använd en sele istället för halsband för att undvika tryck på luftvägarna. Om din hund har feber eller inte vill äta eller dricka behöver du rådgöra med din veterinär. 

 

  • Hundar har en kroppstemperatur mellan 38 och 39 grader celsius när de är friska. Se till att kontrollera temperaturen då och då när hunden är frisk för att veta din hunds normala kroppstemperatur. Hundens temp tas med en termometer i rumpan. Läs mer om hundens normalvärden här!

 

  • Öva på att kontrollera hundens tänder regelbundet för att se så att de är hela och rena. Var extra uppmärksam när tandväxling pågår. Om du upptäcker att en mjölktand sitter kvar där en permanent tand är på väg upp behöver du kontakta veterinär för råd. En hund kan också råka ut för frakturer i tänderna, tandsten och tandlossning. Mindre raser är mer benägna att få tandsten och tandlossning än stora hundar. Det är dock alltid individuellt och alla raser och storlekar på hund kan få tandproblem. 

 

  •  Kontrollera hundens tandkött och tunga, både efter skador och hur färgen ser ut. Om din hund ofta är flåsig, även när det inte är så varmt ute, har svårt att andas, knorrar, grymtar eller på annat sätt låter när den andas så bör du kontakta en veterinär för munkoll. Läs mer om munkoll här!

 

  • Undersök öronen någon gång i veckan. Dålig lukt, ökad vaxproduktion, rodnad hud eller rivsår på öronlappen kan vara tecken på öroninflammation. Om din hund skakar på huvudet mycket, kliar sig mot öronen, verkar ha ont eller är besvärad när ni tar på eller av halsbandet kan det vara tecken på öronproblem och ni bör boka en tid till er veterinär. 

 

  • Borsta, raka eller klipp pälsen på din hund så ofta det behövs. Vad du behöver göra beror på vilken sorts päls just din hund har. Se till att pälsen inte är tovig, eller om du har en ras med dreads, att det inte är svårt för hunden att röra sig. Behöver du råd och hjälp med pälsen kan du vända dig till en hundfrisör eller fråga din uppfödare. Du bör se över pälsen dagligen och borsta ut tovor. 

 

  • Se till att du har något skydd mot fästingar åt din hund. Fråga din veterinär om du är osäker. I AniCura appen kan du alltid få recept på fästingtabletter. 

 

  • När du klappar och gosar med din hund är det ett ypperligt tillfälle att upptäcka sår, fästingar, tovor eller liknande. 

 

  • Håll koll på hundens vikt. Övervikt är skadligt och kan orsaka ledvärk, hjärtsjukdomar, diabetes och andra hälsoproblem. När du känner på hunden ska du enkelt kunna känna hundens revben under huden utan att behöva trycka med händerna. Hos din veterinär kan du få hjälp och råd kring hundens vikt och anpassa fodret efter ålder, vikt, storlek och aktivitetsnivå. Daglig träning för att hålla hunden i bra form är också avgörande. Läs mer om våra viktminskningsprogram här!
  • Klorna ska vara korta. För långa klor kan orsaka störningar i hundens rörelsemönster, göra ont och orsaka skador. Träna mycket hantering med din hund, gör det till en positiv upplevelse och undvik konflikter. Lyssna på hunden om den har fått nog och ta en paus. Belöna ofta! Läs mer om kloklippning här!

 

  •  Titta på din hund i rörelse och håll utkik efter avvikelser. Det behöver inte vara en tydlig hälta för att hunden ska ha problem eller uppleva smärta. Om du ser avvikelser i hundens steg eller rörelsemönster så är det en god idé att boka en tid för undersökning hos veterinär. Läs mer om haltande hundar här!

 

  •  Se till att din hund bajsar och kissar som vanligt. Är det samma mängd som vanligt? Lika ofta? Konsistens på avföringen? Om din hund har diarré, speciellt om det är en valp eller en äldre hund, kontakta en veterinär för rådgivning. Det finns speciellt foder och kosttillskott att ge din hund vid dessa tillfällen. Om din hund är väldigt dålig kan det behövas ett besök till veterinär och eventuellt att hunden skrivs in för vård. Läs mer om hundens normalvärden här!

 

  • Avmaska inte din hund i onödan. Om du misstänker att din hund har mask bör du skicka in avföringsprover. Kit för detta finns på ditt apotek. Det går alltid bra att kontakta din veterinär för råd. ​​Läs mer om avmaskning här!

 

Det här är exempel på saker som är bra att kontrollera regelbundet, vissa dagligen och andra mer sällan. Det är också bra att ha ett första hjälpen kit redo hemma om olyckan skulle vara framme. Ha gärna ett extra i bilen, man vet aldrig när det kan behövas. Kolla upp i förhand vilka kliniker eller sjukhus som finns nära dig, vilka som har öppet dygnet runt, och deras kontaktuppgifter. Här kan du läsa mer om första hjälpen för hund

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.