Ensam hemma

Efter en vecka eller två har valpen börjat bli trygg med dig och sin nya tillvaro, och vet också var den kan få lugn och ro. Då är det också dags att påbörja träningen att vara ensam hemma.

Då hunden är ett flockdjur kan det ta lite tid att vänja den vara ensam hemma. Det är dock oerhört viktigt för valpen att lära sig detta på ett bra sätt, då det annars kan få jobbiga konsekvenser resten av hundens liv.

Börja träningen när valpen är trött och har uträttat sina behov. Visa den till sin plats och ge den en godbit att tugga på. Låt gärna en lampa lysa och låt valpen höra de vanliga ljuden i hushållet, men ha en barngrind eller ett kompostgaller mellan er. Gå utom synhåll ett par minuter, för att därefter återkomma och se att allt går bra. Gå tillbaka när valpen är helt lugn och ge beröm, då detta är en bekräftelse att den gör rätt, men låt den vara ifred. Om den inte är lugn, är det bättre att bara gå därifrån utan att säga eller göra något. När valpen sover, öppna då grinden och när valpen vaknar har den direkt tillgång till att träffa er. På det sättet upplever den inte att det är jobbigt att vara ifrån er. Träna kortare stunder varje dag, gå inte för fort fram. Det är viktigt att någon är hos valpen när den vaknar under inlärningsperioden. Ofta vaknar valpen för att den behöver kissa och det är en viktig del i rumsrenshetsträningen. Vill du läsa mer om hur du hjälper din valp att bli rumsren kan du göra det här.

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.