Depression hos hund

Det vi kallar depression hos hundar är inte detsamma som depression hos människor. I de allra flesta fall rör det sig om en normal reaktion på till exempel ensamhet, vanvård, sorg eller fysisk sjukdom

Kan hundar bli deprimerade?

Nej. Depression i egentlig mening är inget som brukar drabba våra hundar. Klinisk depression hos människor klassas som ett eget sjukdomstillstånd, med symtom såsom sänkt grundstämning, sömnproblem och ångest. Detta ser vi lyckligtvis sällan hos hundar. Däremot kan de bli nedstämda och ledsna, som en fullt normal reaktion på händelser, skötsel, smärta eller sjukdom.

Olika individer har olika benägenhet att bli ledsna, stressade eller ångestfulla, vilket möjligen skulle kunna ha ärftliga orsaker, men oftast beror det på uppfostran och tidigare erfarenheter. Till exempel kan en traumatisk händelse, såsom att den blivit attackerad av en annan hund, utlösa en högre stressnivå hos hunden under lång tid framåt. Detsamma gäller ljudrädsla, som innebär flera veckors ångest och stress vid tiden runt nyår.

Nedstämdhet, stress och ångest kan ta sig olika uttryck från hund till hund. Vissa hundar reagerar utåt vid separationsångest, och kan yla, gnälla eller förstöra saker i hemmet, medan andra sover mer eller får svängningar i aptiten. Det betyder dock inte att de mer “inåtvända” hundarna inte mår lika dåligt av att lämnas ensamma.

Hur visar min hund att den inte mår psykiskt bra?

Tecken på att din hund är deprimerad och nedstämdhet kan lätt förväxlas med symtom på sjukdom. Om du lägger märke till ett eller flera av följande tecken hos din hund bör du kontakta veterinär för undersökning innan du drar slutsatsen att hunden är deprimerad. 

  • förändrad aptit, antingen minskad eller tydligt ökad
  • den sover en stor del av tiden
  • ökad passivitet när den är vaken
  • minskat intresse för sådant som den tidigare tyckt om
  • överdriven rastlöshet 
  • slicka eller tugga på tassar eller andra kroppsdelar, s k stereotypt beteende
  • den drar sig undan mer 
  • den kan även bli mer kontaktsökande

Ofta kan hundens kroppsspråk avslöja att den mår psykiskt dåligt. Den kan hålla svansen sänkt, eller in mellan benen. Öronen kan vara bakåtstrukna och blicken undvikande. Ute på promenad går den långsammare och är svår att motivera till lek eller annan aktivitet.

Vad är de underliggande orsakerna?

Hundar kan bli deprimerade när deras grundläggande behov inte blir tillgodosedda. Det kan också vara en följd av trauma eller plötsliga förändringar vardagen. Förändringarna behöver inte nödvändigtvis vara dåliga - alltså innebära rädsla, smärta eller stress - utan själva förändringen i sig kan göra att hundens mentala hälsa rubbas. 

Exempel på förändringar som kan orsaka depression och nedstämdhet hos hundar

  • flytt till ett nytt hem 
  • en ny hund i familjen
  • ett nytt barn i familjen
  • plötslig förändring i vardagliga rutiner
  • förlust av en familjemedlem (fyrfota eller människa)

Kort sagt, allt som påverkar hundens vardag och roll i familjen kan utlösa stress och oro. Många djurägare berättar att deras hund visar sorg  och saknad när en älskad familjemedlem gått bort, och i dessa fall kan det ofta se ut som depression. 

Exempel på skötsel- eller miljöfaktorer som kan ge psykisk ohälsa hos hundar

  • den blir lämnad ensam större delen av dagarna 
  • aggressivt beteende eller våld mot hunden
  • hunden får inte socialisera med andra hundar eller människor
  • utebliven motion och aktivitet
  • hunden hålls bunden eller avskild 
  • hunden får ingen uppmärksamhet eller social kontakt

Hundar är utpräglade flockdjur och varje form av ensamhet, isolering, distansering och brist på närhet påverkar deras välbefinnande. Det är inte heller ovanligt att hundar som står sin ägare nära reagerar på sinnestillståndet hos denne. Hunden blir nedstämd när husse eller matte är deprimerad. I dessa fall är det förstås viktigast att ägaren själv får hjälp för sitt mående. 

Hundar med stort aktivitetsbehov kan må psykiskt dåligt även om de är väl omhändertagna sällskapshundar. Läs på om din hunds rasegenskaper för att se om den kan tänkas ha behov som inte är tillgodosedda. Hundar som däremot har lätt att varva upp, kan behöva passivitetsträning för att inte vara konstant överstimulerade. 

Även om enskilda traumatiska händelser kan påverka hundens psykiska hälsa negativt, är det i de allra flesta fall ett långvarig obehag som ligger till grund. En enstaka dag i ensamhet brukar de flesta hundar kunna hantera, men om det sker flera dagar i veckan en längre tid uppträder förr eller senare negativa följder.

Hundens uppfostran och träning behöver anpassas utifrån individen. Känsliga hundar kan reagera starkt på träning med hårda metoder, medan andra hundar inte verkar fara lika illa av det.

Hur hjälper du en deprimerad hund?

Det är viktigt att komma ihåg att hundens nedstämdhet eller depression i de allra flesta fall har en naturlig förklaring. Primär depression motsvarande den som ses hos människor är väldigt sällsynt, och det är en mycket svår diagnos att ställa. För att hjälpa hunden att må bättre behöver du både gå till botten med vad det är hunden mår dåligt av och utifrån det   ändra era vanor eller rutiner. 

Fysisk sjukdom eller smärta

En vanlig orsak till nedstämdhet är att hunden inte mår bra fysiskt. Smärta i till exempel rygg eller leder gör det svårt för den att utföra sina naturliga beteenden, leka eller springa. Hundar med tandvärk får ont av att äta, tugga på tuggben eller leksaker, och de kan vara smärtpåverkade dygnet runt. Hjärtsjukdom kan vara svår att upptäcka, och många gånger är minskad ork och ökad trötthet ett tidigt tecken på att något är fel. 

Vissa ämnesomsättningsrubbningar såsom hypotyroidism (nedsatt sköldkörtelfunktion) medför ökad trötthet och minskad aptit, medan andra som Cushings sjukdom kan orsaka rastlöshet och större aptit. Övervikt leder ofta till en minskad aktivitetsnivå, särskilt när hunden blir äldre, och en del hundägare upplever att deras tikar får beteendeförändringar i samband med hormonspelet vid löp och efterlöp. 

Socialt umgänge

Hundar behöver - precis som människor - social stimulans för att må bra. Är din hund exempelvis ensam hemma om dagarna, kan det räcka för att förklara att den är deprimerad. Det sociala umgänget innebär inte bara promenader. Promenader är ett grundläggande behov för att hunden ska kunna kissa, bajsa och motionera. Den sociala biten behöver ske utöver detta: att umgås med hunden och mysa i soffan, gå ut för att hitta spännande saker i skogen, eller att överhuvudtaget ge hunden uppmärksamhet. Att umgås med hunden kan förhindra nedstämdhet, eller sakteligen hjälpa hunden att komma ur en depression.

Lekar och aktiviteter

Att leka och hitta på nya aktiviteter är inte bara bra för hunden: det är bra för dig, er relation och för familjen. Genom att försiktigt stimulera hundens hjärna och få den att fokusera på nya saker kan du hjälpa hunden att bryta mönster, känna glädje och helt enkelt få den att ”tänka på något annat”. Är hunden deprimerad eller nedstämd kan du behöva introducera nya lekar successivt. Det kan handla om något enkelt, som att fylla en tom toapappersrulle med lite godis som skramlar intressant, eller testa att spåra upp lite godis under skogspromenaden. Tillsammans kan ni leka lekar som apport, sök eller spela med en boll. Att busa, leka, jaga och söka ligger i hundens natur - och med rätt mängd stimulans kan ni hitta tillbaka till det roliga i vardagens lekar.

Fysisk kontakt - kramas!

Ta dig tid att krama, borsta och klappa på hunden. En massage då och då är aldrig fel heller. Fysisk kontakt och beröring är viktigt för välmåendet - och vi vet nog alla att de flesta hundar älskar att bli klappade och få uppmärksamhet! En nedstämd hund kan behöva extra mycket kärlek i en lugn form. Skapa en oas av lugn och ro, kanske med lite lugn musik i bakgrunden, och stäng av TV-apparater, telefoner och sociala medier. Brus och stim kan stressa en hund lika mycket som en människa, så under mysstunder ska det bara vara ni två.

Läkemedel 

Även om psykofarmaka används till djur i större utsträckning idag än förr, är det inte ett förstahandsalternativ när det gäller depression. Som vi har sett är det i främst förändringar i miljö och skötsel som behövs, eller behandling av en fysisk krämpa. 

I vissa fall kan dock läkemedel ge en extra skjuts åt behandlingen av depression. En hund som till exempel har en förhöjd nivå av ångest i samband med fyrverkerier under delar av året kan få korttidsbehandling med ångestdämpande under de perioderna. Det finns också möjlighet att ge olika sorters antidepressiva för att underlätta träning av hunden, när den lär sig nya beteenden och rutiner.

Utöver läkemedel finns många receptfria preparat att tillgå. Dessa har en relativt mild effekt på kroppen, men kan bidra till ett ökat välbefinnande. Precis som vid psykofarmakabehandling är sådana medel dock ingen mirakellösning, utan de behöver kombineras med fler pusselbitar i form av träning, umgänge mm för att skapa en stadig förbättring. 

Förebygg depressioner

Att förebygga depressioner handlar inte nödvändigtvis om att vända upp och ner på vardagen, införa särskild träning eller specifika aktiviteter. Det kan istället handla om att gå tillbaka till frågeställningen ”varför vill jag ha hund?”. Det är nog inte många som skaffar hund för att lämna den själv hemma, stressa ut på kvällen och sällan umgås - snarare tvärtom: många skaffar hund just för att umgås med den, leka, klappa och gosa, gå ut på promenader, hitta på aktiviteter och kanske träffa andra ägare med deras hundar. Och det är just detta en hund behöver, som kan förebygga depressioner:

Hundar har stort behov av att bli sedda och få sina basala behov tillgodosedda. Som ägare har du såklart ansvar att utfodra hunden, se till att den fysiskt mår bra och kan kissa och bajsa utomhus. Utöver det ska det finnas tid till kärlek, gos, bus och aktiviteter. 

Funderar du på att skaffa hund, men är osäker på om du kommer ha tid till den, behöver du fundera extra mycket på om det just nu är ett bra tillfälle att skaffa hund. Skulle ett hundägande resultera i att hunden spenderar mycket tid ensam eller på hunddagis, kan det vara bra att vänta in bättre omständigheter. Det är ett viktigt sätt att förebygga depression hos hund: att från början räkna ut hur mycket tid och engagemang du verkligen kan lägga på en ny familjemedlem.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Most recent clinic

If you need to visit a clinic, you can go to your most recently visited clinic or choose to find another.
AniCura Aros VeterinärcentrumFind another clinic

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.