BAER hörseltest hund

BAER-test står för Brainsteam Auditory Evoked Response. BAER är en typ av elektrodiagnostik som mäter höger och vänster öra var för sig.

Hörseltest

Medfödd dövhet finns hos mer än 80 hundraser och är oftast ärftlig. Det kan vara svårt att upptäcka att hunden eller katten endast är enkelhörande. Ur avelssynpunkt är det viktigt att dessa individer upptäcks och inte används som avelsdjur.

Det är skälet till att valpar från raser med kända dövhetsanlag, t.ex. Dalmatiner, Bull Terrier, Jack & Parson Russel Terrier, Dobermann, Australian Cattle Dog testas avseende sin hörsel. Djur kan bli döva senare i livet av sjukdom eller ålder. Även dessa djur kan testas när det finns utbyte av att få vetskap.

Med hjälp av BAER kan man ta reda på om hunden är hörande eller inte. Man kan också avgöra om hörselskadan är på ett eller båda öronen.Testet kan utföras på både vakna eller sövda hundar men vi ser helst att man ger hunden lugnande preparat då en del upplever det obehagligt även om det inte är smärtsamt.

Hur går det till?

Först görs en allmän undersökning och patienten blir sederad. Sedan fästs elektroder på djurets huvud och små proppar först ner i hörselgången. Vid själva mätningen sänds små klickljud ut via hörselpropparna. Den elektriska aktiviteten som uppstår i hörselnerven och hjärnstammen, förutsatt att hörsel finns, registreras av elektroderna på huvudet. Datorn ritar ut aktiviteten som kurvor på en skärm. Dessa kurvor avläses av neurolog i anslutning till undersökningen.  

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.