Ã…rets blodgivarhund 2020

En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund. Därför är behovet av blodgivande hundar stort – och det behövs fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. AniCura utser i år för första gången Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.

I samband med den internationella blodgivardagen den 14 juni vill AniCura uppmärksamma alla de hjältehundar som hjälper till att rädda liv inom djursjukvården. Namn på nominerade hundar har samlats in över hela landet från djursjukhus med blodbanker för sina livräddande insatser.

- Utan våra blodgivare hade vi inte kunnat bedriva en så pass avancerad djursjukvård som vi gör idag. Utmärkelsen är ett sätt för oss att uppmärksamma den insats som dessa hundar gör. Vi hade aldrig kunnat rädda så många hundar utan våra hjältar, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Själva blodgivningen påminner till stor del om när människor lämnar blod. Veterinären genomför alltid en hälsokontroll och tar ett blodprov för att säkerställa att blodvärdet ser bra ut. Under blodtappningen ligger hunden lugnt på sidan och får uppmuntran genom både klappar och godsaker.

Tappningen tar mellan fem och sju minuter. Hundar kan lämna blod tre till fyra gånger på ett år.

- Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare så är det viktigt att det är en positiv upplevelse även för hunden. För att få bli blodgivare måste hunden vara lugn under tappningen. Jag skulle faktiskt säga att de hundar som är blodgivare är våra gladaste patienter, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Årets Blodgivarhund 2020

Årets blodgivarhund är Flatcoated Retrievern Lucas som har varit blodgivare på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen i över 7 år.

Lucas_årets blodgivarhund_2020.png

Motivering:

"Som nybliven pensionär efter mer än sju års trogen tjänst är Lucas en av de blodgivarhundar som hjälpt till att rädda många liv. 21 gånger har han varit och donerat blod för att hjälpa sina vänner – alltid med samma glädje och entusiasm. Tack för ditt långa och trogna engagemang för att hjälpa oss att rädda fler liv. Lucas, du är en riktig hjältehund!"

 

De nominerade

AniCura Falu Djursjukhus

Semlan Falun_200x200.png

Semlan, 8 år, Boxer

Motivering: Semlan är en glad boxertik på 8 år som älskar att spåra och springa i skogen. Hon är en trogen blodgivare, som vi med sorg i hjärtat snart måste tacka av då hon börjar bli för gammal för att vara blodgivare. Vi vill att hon ska få sluta sin blodgivarkarriär med flaggan i topp och nominerar henne till ”Årets blodgivarhund”. En utmärkelse Semlan förtjänar! Semlan har förutom inplanerade blodtappningar även flera gånger kommit in med kort varsel som en räddande ängel när behovet av nytt blod varit akut. Semlan ligger plikttroget stilla under blodtappningen, det är inte det roligaste hon vet, men belöningen i form av en skål god mat väntar.

AniCura Västra Djursjukhuset

Svante_Västra_200x200.png

Svante, 7 år, Flatcoated retriever

Motivering: Flatterhaft Svante med sin vante förvaltar, med hög svansföring, familjens arv som blodgivare hos AniCura Västra Djursjukhuset. Hans förfader, Flatterhaft Café Japan, var en av våra allra första blodgivare – redan innan vi officiellt hade en blodbank. Flatterhaft Flatcoats och Anneli Karlsson har genom åren genererat mer än 50 % av djursjukhusets blodgivare. Hennes valpköpare från regionen uppmuntras alltid att fortsätta den fina kenneltraditionen – att göra skillnad genom att bli blodgivare. Därför vill vi på AniCura Västra Djursjukhuset nominera Svante till Årets blodgivarhund.

AniCura Djursjukhuset i Hässleholm

Chelly_Hässleholm_200x200.png

Chelly, 5 år, Rottweiler

Motivering: Chelly är en av våra första blodgivare sedan vi startade vår blodbank 2016 som gör sin insats med bravur varje gång! Hon kommer alltid in pigg och glad för att sedan ligga alldeles lugn vid blodgivningen. Chelly gör inte bara en otrolig insats som blodgivare utan är även sedan 3 år tillbaka patrullhund i Hemvärnet. Som patrullhund är hon en av de viktigaste sensorerna som Hemvärnet har att tillgå. Hon tränar också personsök och är uppflyttad i lägre klass. På vardagarna är hon med husse på jobbet. Där är hon "Byggracka" och hjälper till att hålla ordning på hantverkarna.

AniCura Djursjukhuset i Jönköping

Casey_Jönköping_200x200.png

Casey, 7 år, Flatcoated retriever

Motivering: Ljuvliga flatten Casey började ge blod 2016 och har sammanlagt lämnat blod hos oss vid tretton tillfällen. Tillsammans med sin matte Johanna, som äger tre hundar som alla är blodgivare (Casey, Laval och Sila) kommer hon när plikten kallar. Viljan att hjälpa till är stor och ibland har hon ringts in akut, en sen kväll för att hjälpa till. Casey trivs med uppgiften och tycker att det är jättekul att komma till Djursjukhuset. Hon älskar människor och är alltid smidig att ha att göra med. Ibland när matte har svårt att stanna lämnar hon Casey på Djursjukhuset och hämtar henne lite senare. Kort sagt, med positiva Casey och hennes matte går saker lätt. Casey är en fantastisk blodgivare som i våra ögon vore en mycket värdig vinnare av utmärkelsen årets blodgivarhund 2020.

AniCura Djursjukhuset Kumla

Bat_Kumla_200x200.png

Bat, 2,5 år, Dogo Canarino

Motivering: Med glädje och entusiasm travade Bat in på AniCura djursjukhuset Kumla tillsammans med sin matte på väg mot att bli vår första blodgivare genom tiderna. Bat är inte bara stor och fin utan även nyfiken, matglad och trygg precis som en blodgivarhund ska vara. Med sina unga 2,5 år är han en stor bidragande faktor till att vi i Kumla nu har möjlighet att med Bats hjälp rädda fler liv. Bat kommer alltid att vara en symbol på startskottet för möjligheten till att ge blod på AniCura Djursjukhuset Kumla och därför vill vi nominera honom till att bli Årets Blodgivarhund 2020.

AniCura Läckeby Djursjukhus

Uno_Läckeby_200x200.png

Uno, 4 år, Flatcoated retriever

Motivering: Vår stora hjälte inom AniCura Kalmarsund, som lämnar blod för att rädda andra hundvänner runt om i regionen. Han kommer in akut om det behövs och självklart på trogen basis. Han började i april 2018 efter att redan som valp fångats upp av vår personal som ett ämne inom detta livsviktiga område. Hans matte och husse började träna honom på att ligga på sida för att kunna lämna blod. Han har hittills lämnat blod 7 gånger och varje gång kommer han hit med glädje och efter utfört arbete och några goda köttbullar så går han hem lika glad! Uno är en Flat Coated Retriever, som snart fyller 4 år. Han är en fantastiskt glad och trevlig hund, som gillar människor och vi gillar honom. Eller jag menar, vi älskar honom!

AniCura Djursjukhuset Albano

Max_Albano_200x200.png

Max, 5 år, Flatcoated retriever

Motivering: Max är en underbar personlighet som har lämnat blod sedan han var 1 år gammal! Han och hans familj ställer upp i alla lägen, och åker med glädje de 11 milen från Grisslehamn till Albano för att hundarna ska kunna lämna blod. I familjen finns även storebror Mårten som precis pensionerats som blodgivare, och lillebror Milo som precis börjat lämna. Max är en riktig glädjespridare som tar sitt viktiga uppdrag på största allvar.

AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen

Lucas_bagarmossen_200x200.png

Lucas, 9 år, Flatcoated retriever

MotiveringLucas har precis gått i pension efter att ha varit blodgivare på Bagarmossen i mer än sju (!) år. Vi är väldigt glada och tacksamma att han kommit till oss. Att vara blodgivare så länge tycker vi är jättebra och vill därför såklart nominera honom till priset Årets blodgivarhund.

Om Årets Blodgivarhund

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att anmäla sin hund.

Vinnaren har utsetts av juryn, som består av:

  • Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige
  • Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
  • Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
  • Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

Kan ditt djur ge blod?

Vi på AniCura är otroligt tacksamma för att vi har hund- och kattägare som är villiga att låta sina djur donera blod. Vi har ett konstant behov av blodprodukter och behöver ständigt nya givare. Om du har en hund eller katt som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning inklusive blodprovstagning.

Det finns lite olika krav för att bli blodgivare:

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.