5 enkla råd för din katts viktnedgång

Har din katt gått upp i vikt och verkar latare än någonsin? Att vara överviktig är ett stort problem för många älskade katter. Men det finns lösningar på problemet - här kommer fem enkla råd för att hjälpa din katt att gå ner i vikt från oss på AniCura.

Består en vanlig dag i din katts liv mestadels av att äta och koppla av på favoritfilten? En stor mängd mat i kombination med för lite rörelse är det vanligaste skälet till att din lurviga vän blir överviktig. Övervikt kan leda till diabetes och ledproblem samt påverka längden och kvaliteten på ditt djurs liv negativt.

Trots dagens enorma utbud av djurfoder är det inte alltid lätt att göra rätt val för din katt. Med rätt dosering av foder av hög kvalitet kan du vara säker på att katten får alla näringsämnen och vitaminer den behöver. Och precis som med människomat får du det du betalar för vad gäller kvalitet och ingredienser.

1. Byt till foder med lägre kalorinnehåll

Som köttätare behöver katter en proteinrik och biologiskt lämplig diet. De flesta torrfoder innehåller betydande mängd kolhydrater. För vissa katter leder en kolhydrat-tung diet till viktökning. Dessutom kan vissa torrfoder vara kaloritäta vilket i sig kan leda till att katten får i sig fler kalorier än vad den gör av med och därmed gå upp i vikt.

Katter kräver en balanserad, fukttät och proteindominerande kost. Testa till exempel att byta din katts mat till våtfoder, som är nästan 70% vatten. Din katt kommer att känna sig mätt snabbare och vara mindre benägen att äta för mycket. 

Har din katt blivit ordinerad specifikt foder via din veterinär bör du alltid kontakta veterinären innan du byter foder på egen hand.

2. Förändra kattens matrutiner

Många katteägare häller upp torrfoder i en stor skål och låter deras katt kontinuerligt äta av den hela dagen; det kan liknas vid att äta på en buffé. Ofta fyller man upp skålen så snart den är tom istället för att hålla reda på den exakta mängden mat katten får.

För att hjälpa din katt att gå ner i vikt bör du erbjuda två till tre portionskontrollerade måltider om dagen istället för att lämna mat ute hela tiden. Erbjud maten på ett konsekvent schema. Om din katt gråter efter mat mellan matningen, lägg några bitar i skålen och lämna rummet.

En katts naturliga utfodringsinstinkt är att äta en liten måltid, följt av en fastaperiod och sedan en liten måltid till följt av fasta. När en katt vet att mat är tillgänglig hela tiden, tenderar de att överäta. Därför riskerar dessa katter att bli överviktiga på grund av deras ständiga tillgång till mat. Du kan därför testa att ändra din katts matvanor genom att byta till ett portionskontrollerat fodringsschema.

3. Variera platsen du matar din katt på

Få din katt att arbeta för maten genom att flytta mat- och vattenskålar runt om i lägenheten eller huset. Överväg att placera en eller två matskålar på högre höjder (men inte för högt för att din katt ska nå). Denna strategi uppmuntrar din katt att vara aktiv eftersom den kommer att behöva klättra och hoppa för att komma åt sin mat.

Byt plats på skålarna en eller två gånger i veckan för att hålla din katts jaktinstinkt efter mat, precis som kattens förfädrar en gång gjorde i naturen. Din katt kan på detta sätt gå ner i vikt och samtidigt tillfredsställa sina primala instinkter.

4. Har du fler katter, mata dom separat

Om du har fler än en katt i ditt hushåll, är chansen att dina katter har kontrasterande matvanor; vissa katter är extremt picky medan andra kommer att glufsa i sig maten på några minuter. Även om dina katter tycker om varandra kan det orsaka stress genom att mata dem i närheten av varandra, men särskilt när de har motsatta ätstilar.

Separera katterna vid varje utfodring genom att ställa skålarna i olika rum. Katterna kommer att känna mindre behov för att skydda sin mat från den andra katten. Det gör också portionskontrollen mycket lättare. Då kan du hålla koll på hur mycket varje katt äter. En katt som äter för mycket eller för lite kan drabbas av en odiagnostiserad medicinsk sjukdom, och att mata dina katter separat hjälper dig att snabbt identifiera den katt vars beteende är avvikande. Då kanske ett besök till veterinären är nödvändigt!

5. Uppmuntra din katt till lek och rörelse

Träning och rörelse är en nyckelkomponent i all viktnedgång, vare sig du är människa eller katt. Överviktiga och feta katter behöver mer träning i och runt huset, och det finns många sätt att ge dem motivation att gå av soffan och röra på sig.

Här är några sätt som du kan få din katt engagerad och aktiv:

  • Köp ett katttorn eller bygg egen borg med olika nivåer, detta erbjuder katter möjlighet att klättra upp och ned
  • Engagera din katt i lek med leksaker eller andra föremål som tilltalar din katts jaktinstinkter
  • Använd laserpekare för att låta katten jaga runt i huset och bränna kalorier snabbt
  • Låt din katt vara utomhus

Gör din katts dagliga träning till en egen vana. Välj två gånger, en på morgonen och en på kvällen, för att avsätta minst tio minuter för att leka med din katt. När din katt tränar regelbundet försvinner de extra kilorna inom kort!

Vi hjälper dig och din katt

Om du behöver lite hjälp på vägen erbjuder många av AniCuras kliniker individuellt anpassade viktminskningsprogram för ditt husdjur. Innan programmet startas undersöks katten av en veterinär för att bedöma dess allmäntillstånd. Veterinären ger dig tips om matval, portionsstorlek, rutiner och träningsvanor. Under viktprogrammet besöker du veterinären regelbundet för att väga katten, samt se till så att viktminskningen sker i en hälsosam takt.

Besök oss så berättar vi mer om våra viktminskningsprogram samt hur vi kan hjälpa dig och din vän!

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.