Smärta hos katt

Djur visar sällan smärta på samma sätt som vi människor. De brukar inte skrika eller gråta, inte ens när de har väldigt ont. Katter är extra svåra att läsa, även för en erfaren djurägare. Här berättar vi vilka tecken du ska hålla utkik efter.

Under evolutionens gång har det varit en fördel att inte visa tecken på sjukdom och smärta. Ett sjukt eller skadat djur blev ett lätt byte för rovdjur eller rivaler. Katter har än idag en benägenhet att dölja att de mår dåligt, och det gör att det kan ta lång tid innan en kattägare märker att den har problem. 

Här kan du lära dig känna igen tecken på att din katt har ont, så att den snabbt kan få hjälp om den behöver det.

Akut och kronisk smärta hos katt ser olika ut

Precis som vi människor kan katter få ont i magen, i en sjuk tand, eller i en sliten höftled. Många gånger uthärdar de smärtan och beter de sig ungefär som vanligt, och det ska mycket till för att en katt tydligt ska visa att den har ont. Smärta som kommit smygande, eller kommer och går, är ofta den som är svårast att upptäcka. Katten har då lärt sig att anpassa sina vanor och rörelsemönster för att inte smärtan ska vara lika svår. 

Bedöm kattens kroppsspråk och mimik

Framför allt vid akut smärta kan kattens kroppsposition och ansikte ge ledtrådar till hur ont den har. Katter som har ont eller mår dåligt brukar sitta ihopkrupna och kura. De verkar ofta inåtvända, stirrar tomt ut i luften eller ner på golvet framför sig. 

Forskare har tagit fram ett verktyg för att uppskatta graden av smärta utifrån kattens mimik: Feline grimace scale. Avvikelser hos öron, ögon, nosparti, morrhår och huvudposition ges olika “smärtpoäng” och gör det möjligt att gradera kattens smärta. 

Med hjälp av verktyget kan exempelvis djurhälsopersonal göra en objektiv utvärdering av kattens smärta efter en operation, eller av hur bra hjälp katten får av smärtstilĺande medicin. 

En katt utan smärta har ett alert, avslappnat och vaket ansiktsuttryck - ju lägre poäng, desto mindre smärta:

Öronens position

Vid smärta håller katten öronen längre isär och riktar dem utåt/nedåt. 

0 - öronen är riktade uppåt och framåtvända

1 - öronen är längre ifrån varandra, halvt roterade ut åt sidorna

2 - öronen är vända nedåt, lite tillplattade eller utåtroterade

Ögonens form

En katt som har ont drar ihop ögonlocken. 

0 - ögonen är öppna och alerta

1 - ögonen är något avsmalnade

2 - katten kisar eller blundar

Nospartiets form

En katt med smärta har spända muskler runt nos och överläpp, vilket får det här området att bli mer ovalt ut åt sidorna.

0 - nosen är rund och avslappnad

1 - nosen och överläppens halvor är något avsmalnade och “utdragna”

2 - nos och överläpp mer utdragna och spända

Morrhårens läge

När katten har ont blir morrhåren rakare och mer spända. 

0 - morrhåren är avslappnade, mjuka och naturligt böjda

1 - morrhåren är nästan helt raka och står rätt ut åt sidorna

2 - morrhåren är raka, spända och riktade framåt

Huvudets position

Ju sämre katten mår, desto mer hänger den med huvudet. Huvudpositionen bedöms lättast när katten sitter eller ligger. 

0 - huvudet hålls högre än bogpartiet

1 - huvudet är på samma nivå som bogpartiet

2 - huvudet är under bogpartiet

Har katten börjat röra sig annorlunda?

Har din katt börjat bli klumpigare? Kanske har den slutat att hoppa upp på bokhyllan eller fönsterbrädan? Det är vanligt att äldre katter får ont i rygg eller leder. Ledvärken kommer ofta smygande, så det är lätt att missa försämringen. Ett tecken på ledsmärta är att katten verkar lite stel efter vila, och att den inte längre hoppar upp på möbler som förr. Antingen undviker den helt att hoppa upp (eller ner) eller så har den börjat klättra eller dra sig upp med framtassarna, istället för att ta ett språng. 

En katt som har smärta från sina leder, eller sjukdom i urinvägarna, kan sluta att använda lådan normalt. Katten kanske har svårt att kliva in i lådan eller att krafsa efter sig. En del katter börjar förknippa själva kattlådan med smärta och väljer att uträtta sina behov på andra ställen. Även hos katter med tarmsjukdom eller smärta från ändtarm/analsäckar förekommer liknande beteendeförändring vid kattlådan.

Hur äter katten?

Katter med tandvärk brukar inte sluta äta - de är ändå hungriga, trots att de har ont i munnen - men de kan ta maten lite annorlunda än tidigare. En del katter slukar maten hel, andra tappar mat omkring sig. Vissa katter tuggar bara på ena sidan av munnen och undviker att använda sidan som gör ont. Ett annat tecken på tandsmärta är att katten ratar viss mat. Blöt mat kan till exempel orsaka otäcka ilningar i en skadad tand, eller så kan torrfoder vara för hårt att tugga på. 

En katt som har mycket ont någonstans kan lätt tappa aptiten. Då är det viktigt att den snabbt får komma till veterinär, eftersom katter kan bli allvarligt sjuka av att svälta sig. 

Slickar den sig mycket någonstans på kroppen?

När en katt har ont någonstans vill den ofta slicka mycket på det området. Slickandet kan med tiden orsaka tunnare päls och hårlösa fläckar. Det är viktigt att skilja slickande på grund av smärta från slickande på grund av klåda, så att katten kan få rätt behandling. 

Förändrat beteende

En katt som har ont visar ofta andra, diffusa symtom. Det är vanligt att katter går undan mer när de har smärta, och lägger sig och vilar på något ostört ställe större delen av tiden. Aptiten kan bli påverkad, liksom kroppshållningen. 

Många katter blir mer retliga, andra mer kontaktsökande. Katten kan tappa leklusten och fräsa ifrån om den blir klappad på det ömma stället. Om smärtan är stark kan katten få ytlig andning och ibland darrningar. 

Hur kan jag hjälpa min katt om den har ont?

Om du ser tecken på smärta hos din katt ska du kontakta veterinär. Det finns idag många bra smärtstillande läkemedel för katter. Dessa är dock receptbelagda och katten behöver bli undersökt av veterinär innan den kan få ett recept utskrivet.

Ge aldrig din katt läkemedel som inte har ordinerats av veterinär - värktabletter för människor är mycket giftiga för katter.

Veterinären kan samtidigt avgöra vad som är den bästa behandlingen för det som besvärar katten. Exempelvis brukar inte enbart smärtstillande medicin räcka som behandling för en katt med tandsjukdom, utan den kan även behöva komma in för tandåtgärd. En katt med buksmärta kan vara känslig för den vanliga sortens smärtstillande, och istället behöva andra läkemedel i kombination med specialkost och tarmunderstödjande produkter.

Tveka inte att kontakta din lokala klinik om du misstänker smärta hos din katt.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.