Öronskabb hos katt

Öronskabb är den vanligaste orsaken till klåda och öroninflammation hos katt. Skabbdjur är små parasiter som lever i hörselgången och i huden utanför. Öronskabb smittar vid närkontakt med andra djur och kan drabba både hund, katt och iller om de lever i samma hushåll.

Symtom

Klassiska symtom på öronskabb är intensiv klåda mot öronen och en massa brunsvart, torrt sekret i öronen kan ses. Vissa katter har rivmärken och sår i huden runt öronen. Öronskabb ses mest hos unga katter men kan drabba djur i alla åldrar. En katt som inte får behandling för öronskabb kan utveckla en kronisk öroninflammation med svullna, trånga hörselgångar med sekretbildning. Veterinären kan påvisa skabbdjuren i öronsekretet genom att titta i mikroskop eller genom att se dem direkt med otoskopet.

Behandling

Det finns en rad effektiva behandlingar mot öronskabb. De vanligaste är en kombination av så kallad ”spot on” preparat som man lägger på huden i nacken i kombination med rengöring av öronen från allt sekret. Vanligen kontrolleras katten några veckor efter inledd behandling för att se att den haft önskad effekt.

Vad kan man göra själv?

Har man en katt med misstänkt öronskabb eller klåda mot öronen bör man alltid uppsöka veterinär.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.