Öronskabb hos katt

Öronskabb är en av de vanligaste orsakerna till att katter får öroninflammation. Det är en sorts kvalster som lever som en parasit i kattens hörselgångar. Oftast är det kattungar och unga katter som utvecklar symtom på öronskabb.

Vad är öronskabb?

Öronskabb, eller Otodectes cynotis på latin, är ett kvalsterdjur som kan orsaka öroninflammation hos katter. Skabbkvalstren är parasiter som lever i hörselgångarna hos katter, men de kan ibland förekomma på hud utanför örat. Öronskabb kan också smitta till andra djur. Både hundar och illrar riskerar att bli smittade om de bor i samma hushåll som en infekterad katt.

Vad är symtomen vid öronskabb hos katt?

Symtomen på öronskabb kan variera från katt till katt, bland annat beroende på individens immunförsvar. Infektion med öronskabb kan ge kraftig klåda hos en del katter, främst de yngre, medan andra inte har några synliga besvär.

Den typiska patienten med öronskabb är en ung katt som har drabbats av intensiv klåda från båda öronen, och som har rikligt med brunsvart, torrt sekret i hörselgångarna. Många katter har också rivsår på öronlappen och inne i örat.

En katt som inte får behandling för sin öronskabb kan utveckla kronisk öroninflammation med svullna, trånga hörselgångar och sekretbildning. Då finns det också risk för sekundär infektion av bakterier eller svampar ur kattens normala hudflora, som kan förvärra symtomen ytterligare.

Hur ställs diagnosen öronskabb?

Vid ett veterinärbesök undersöks kattens öron med hjälp av ett särskilt instrument (otoskop). Veterinären tar prov från öronsekretet för mikroskopisk undersökning. Om katten har öronskabb brukar skabbdjuren vara lätta att se i mikroskopet eller otoskopet. 

Vad är behandlingen vid öronskabb?

Det finns en rad effektiva behandlingar mot öronskabb. Det vanliga är att katten får en eller ett par behandlingar med ett receptbelagt spot on-preparat som läggs på huden i nacken, i kombination med att noggrann rengöring av öronen med ett särskilt öronrengöringsmedel, för att få bort allt sekret. Om katten har kraftig klåda kan den behöva behandling med kortison lokalt eller i tablettform.

Vanligen får katten komma på återbesök hos veterinär några veckor efter inledd behandling för att kontrollera att läkningen går som den ska.

Hur smittar öronskabb?

Det vanligaste är att öronskabb smittar genom direktkontakt, det vill säga nära kontakt med en smittad individ. Symtom på öronskabb är vanligast hos kattungar och unga katter, och då har de ofta smittats av sin mamma. Öronskabb kan dock smitta katter i alla åldrar, även om vuxna katter inte alltid får så uttalade symtom. Skabbdjuren överlever inte speciellt länge i miljön utanför sitt värddjur, men har man flera katter är det viktigt att iaktta god hygien så att man inte råkar föra smittan vidare.

Öronskabbdjurets livscykel

Otodectesparasiten tillbringar hela sitt i liv i öronen på värddjuret, där den också fortplantar sig. Honan lägger ägg som utvecklas via olika larv- och nymfstadier till att bli vuxna skabbdjur. Den här utvecklingen tar ca 3 veckor och därefter lever det vuxna skabbdjuret i ungefär 8 veckor.

Öronskabbkvalstret livnär sig på döda hudceller, öronvax och andra avlagringar i hörselgången. Där bildas snabbt mycket sekret, bestående av döda och levande skabbdjur, och deras avföring. Själva skabbdjuren är knappt synliga för blotta ögat.

Vad kan jag göra själv?

Om du misstänker att din katt har öronskabb, eller om den är besvärad av klåda i öronen, ska du kontakta veterinär så att din katt kan undersökas och eventuellt behandlas.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.