Julbordet - inget för våra hundar

Det kan vara frestande att erbjuda hunden smakbitar från julbordet. Men kom ihåg att det vi människor äter faktiskt kan vara farligt för hundar.

Mag- och tarmproblem ökar under julhelgen

Sötsaker som choklad, druvor och russin är giftiga för hundar och kan till och med i små mängder orsaka skador på inre organ och i extrema fall dödsfall. Under julsäsongen tar vi på emot betydligt fler fall av husdjur med mag- och tarmproblem på vå våra kliniker och djursjukhus, än vid andra tider på året. Orsaken är i många fall alltför fet och salt mat, som julkorvar eller revbensspjäll.

Mycket av den julmat vi äter och kanske bjuder hunden på innehåller stora mängder fett, vilket kan orsaka kräkning och diarré hos hunden. Man ska också vara försiktig med alltför mycket salt samt vara vaksam när det gäller ben från till exempel revbensspjäll, som kan orsaka skador i hundens magtarmkanal.

Men det är inte bara den salta och feta maten som är olämplig för hunden. Även gottebordet bör hållas långt ifrån våra fyrbenta vänner. Särskilt farligt är mörk choklad och kakao som innehåller stora mängder teobromin. Teobrominförgiftning påverkar nervsystemet, hjärt-kärlsystemet och musklerna. Mjölkchoklad innehåller också teobromin men i lägre koncentrationer. Även russin, druvor och vissa nötter bör också hållas borta från hundar. En hund som har ätit russin eller druvor kan få oåterkallelig skada på sina njurar vilket i värsta fall kan vara dödligt. Symtom och tecken på njurskada kan ibland vara gradvisa och inte alltid uppenbara initialt.

Symtom på förgiftning

Tecken på att en hund har förgiftats varierar beroende på vad de ätit. Symtom som svaghet,
illamående, kräkningar, skakningar och påverkat mentalstatus bör väcka misstänksamhet. Vissa typer av förgiftning ger akuta symptom, medan andra kommer gradvis efter några dagar eller till och med veckor. Det är därför viktigt att ta hunden omedelbart till veterinären om man misstänker förgiftning.

Om djuret kommer till veterinären tidigt är prognosen ofta god eftersom maginnehållet kan
tömmas genom att framkalla kräkning. Så om du tar hunden på bar gärning med nosen i
chokladasken är det läge att kontakta veterinären så fort som möjligt.

Fetma ökar hos våra husdjur

Det finns också en annan aspekt på att inte ge hunden några godsaker från julbordet, nämligen
risken för övervikt. Många är omedvetna om hur liten mängd av olika sorters mat som krävs för att husdjuret ska få i sig för många kalorier och för mycket fett. Idag är 25–40 procent av alla hundar i Sverige överviktiga och drygt var fjärde katt. Undvik frestelsen att belöna din hund med julmat, ta hellre en extra promenad vilket gynnar både din hund och din egen hälsa,

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.