Nanna Åkerlund Denneberg är Årets veterinär 2022!

Nanna Åkerlund Denneberg, veterinär med specialistkompetens i onkologi, hund och katt, på AniCura Djursjukhuset i Jönköping, är utsedd till Årets Veterinär 2022! Utmärkelsen delas årligen ut av tidningen VeterinärMagazinet.

Det känns såklart jätteroligt att ha fått utmärkelsen Årets Veterinär och det var en rörande fin motivering. Jag känner mig minst lika glad över de vänliga orden om arbetet på djursjukhuset som för orden om själva onkologiarbetet, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Nanna tog sin veterinärexamen vid SLU 1987 och har sedan 1994 arbetat på AniCuras djursjukhus i Jönköping. Hon är idag en av få veterinärer med specialistkompetens i onkologi för hund och katt i Sverige. Nanna är en viktig del av AniCuras Medical Interest Group inom onkologi. I denna intressegrupp ges möjlighet till kunskapsdelning och erfarenhetsutbyten, såväl nationellt som internationellt inom hela AniCura och för på detta sätt samman personer med liknande veterinärmedicinsk inriktning.  

På AniCura Djursjukhuset i Jönköping har Nanna byggt upp en strålbehandlingsanläggning som är den enda, helt dedikerad djur, i hela Norden. För en del patienter, exempelvis de med näshåletumörer, är strålbehandling den enda behandling som visats vara effektiv. Till Nanna och strålbehandlingsanläggningen remitteras patienter från alla delar av landet. Ett kännetecken för Nanna är att etiken alltid står i det främsta rummet och att hon alltid sätter den enskilda patientens livskvalitet och välmående i centrum.

Att arbeta med onkologi är en kombination av undersökning, kartläggning och diagnostik och att tillsammans med djurägaren komma fram till vilken behandling som passar i varje unik situation för just den specifika patienten. Det är det som jag brinner lite extra för, säger Nanna Åkerlund Denneberg.

Juryns motivering:

Årets Veterinär 2022 är Nanna Åkerlund Denneberg, steg 2-specialist inom onkologi vid AniCura Djursjukhuset i Jönköping. Redan 2006 skaffade hon en strålbehandlingsanläggning och började strålbehandla djur. Samtidigt har hon utvecklat och använt andra former av cancerbehandling som kirurgi och cytostatikaterapi. Hon håller etikens fana högt och månar om patienternas livskvalitet och är alltid ärlig gentemot djurägarna när det gäller vad de kan förvänta sig av behandlingen.

Samtidigt som Nanna Åkerlund Denneberg håller sig à jour med vetenskapen och ofta är först med det nya, står hon stadigt på kliniken där hon alltid ser hela djuret och inte bara cancern.

Priset Årets Veterinär har delats ut av tidningen VeterinärMagazinet sedan 2011 efter ett nomineringsförfarande och jurybeslut.

Fotograf: Anders Hammarström

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.