Årets blodgivarhund 2021

En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund. Därför är behovet av blodgivande hundar stort – och det behövs fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. AniCura utser för andra året i rad Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.

I samband med den internationella blodgivardagen den 14 juni vill AniCura uppmärksamma alla de hjältehundar som hjälper till att rädda liv inom djursjukvården. Namn på nominerade hundar har samlats in över hela landet från AniCuras djursjukhus med blodbanker för sina livräddande insatser.

- Utan våra blodgivare hade vi inte kunnat bedriva en så pass avancerad djursjukvård som vi gör idag. Utmärkelsen är ett sätt för oss att uppmärksamma den insats som dessa hundar gör. Vi hade aldrig kunnat rädda så många hundar utan våra hjältar, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Själva blodgivningen påminner till stor del om när människor lämnar blod. Veterinären genomför alltid en hälsokontroll och tar ett blodprov för att säkerställa att blodvärdet ser bra ut. Under blodtappningen ligger hunden lugnt på sidan och får uppmuntran genom både klappar och godsaker.

Tappningen tar mellan fem och sju minuter. Hundar kan lämna blod tre till fyra gånger på ett år.

- Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare så är det viktigt att det är en positiv upplevelse även för hunden. För att få bli blodgivare måste hunden vara lugn under tappningen. Jag skulle faktiskt säga att de hundar som är blodgivare är våra gladaste patienter, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Årets Blodgivarhund 2021

Årets blodgivarhund är 8-åriga schäfertiken Cobra 🩸🐶⁠

Arets_blodgivare_2021_Sverige.png


Motiveringen lyder:⁠

Som den blodgivarhund som lämnat blod under längst tid och flest antal gånger är du en given vinnare. Med hjälp av ditt bidrag har vi kunnat rädda många hundliv och din insats är ovärderlig. Snart närmar du dig en välförtjänt pensionsålder och vi vill fira dig för ditt långa och trogna engagemang. Du är vår hjältehund Cobra.⁠

Vi vill även passa på att tacka alla våra blodgivare (både hundar och katter) för det ovärderliga jobb de gör!

De nominerade

AniCura Djursjukhuset i Hässleholm

Pansar.jpg

Pansar, 6,5 år, grand danois

Motivering: Pansar, en fantastisk Grand Danois på 6,5 år som hjälpt oss i många år. Pansar har gett blod hela 12 gånger sedan 2016. Han och matte ställer alltid upp med kort varsel om det behövs. Pansar är en pigg och frisk individ som alltid är villig att vara med på det vi gör med honom. Han är en genomtrevlig och glad grandis och har en matte med hjärtat på rätt plats.

AniCura Falu Djursjukhus

Agge.jpg

Agge, 8 år, gordonsetter

Motivering: 8-åriga Gordonsettern Agge har varit en trogen blodgivare under de senaste sju åren. Karriären som blodgivare startade lite av en slump då mattes äldre hund kom för att lämna blod. Det visade sig dock att ”storasyster” hade avvikande blodvärden vilket innebar att, då drygt 1 år gamla, Agge fick rycka in istället. Agge har lämnat blod hela 13 gånger, både vid planerade tappningar men har också ställt upp då vi varit i akut behov av blod. Han sköter sig alltid exemplariskt, ligger helt stilla samtidigt som han ofta, lite nöjt, viftar på svansen.

Senaste gången Agge lämnade blod räddade han livet på en Svensk lapphunds tik som fått svåra komplikationer efter en operation. Med hjälp av Agges blod blev hunden återställd och fick komma hem efter en veckas vård på Djursjukhuset. Ända sedan sin första blodtappning har Agge tagit sin uppgift på största allvar och skött den på ett strålande sätt. För oss är Agge är en riktig hjältehund med ett stort hjärta.

AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen

Cobra.jpg

Cobra, 8 år, tysk schäferhund

Motivering: Cobra blir i höst 8 år och kommer därför snart att gå i pension som blodgivarhund. Hon gjorde sin första tappning när hon var 1 år och 2 månader gammal och har sen dess tappats hela 19 gånger (hon kommer hinna tappas två gånger till, dvs. 21 ggr. totalt, innan hon ska gå i pension). Cobras blod har använts vid minst 15 tillfällen (ej plasma inräknat) och hon har kommit in och akuttappats två gånger. En helt fantastisk blodgivarhjälte som har varit med och räddat många liv.

Cobras matte har haft flera blodgivarhundar tidigare och såg snabbt att Cobra var en bra kandidat, och det hade hon ju helt rätt i! Både hemma och vid blodgivning är Cobra väldigt lugn och stabil och hon älskar att ligga på undersökningsbordet och vill helst inte gå ner, och måste hon gå ner så hoppar hon gärna upp igen! Under själva tappningarna så ”schäfersjunger” hon alltid väldigt fint! I övrigt är Cobra en lekfull och arbetsglad hund som har tävlat i sök, spår och lydnad.

Cobras matte har precis köpt en ny hund som hon planerar ska bli blodgivare. En riktigt blodgivarhundsfamilj helt enkelt, vilket vi är otroligt tacksamma för!

AniCura Djursjukhuset Albano

Seth.jpg

Seth, 4,5 år, blandras

Motivering: Seth är i år AniCura Djursjukhuset Albanos kandidat till Årets blodgivarhund, med motiveringen att han är en sådan fantastisk hund på alla sätt - vi alla (med start i receptionen!) älskar när han besöker oss, och han gör verkligen en ovärderlig insats för andra hundar och möjligheten för oss att kunna rädda liv på vår intensivvårdsavdelning. Vi vet ju också att han är en kär familjemedlem - inte minst en fantastisk "storebror", och någon som vi är många som uppskattar och håller kär. En vänligare, gladare mer positiv kille får man leta efter! Tack Seth för allt du gör!

AniCura Läckeby Djursjukhus

Ove.jpg

Ove, 5 år, Cane Corso

Motivering: Ove är en glad Cane Corso hane på 5 år. Han har varit blodgivare hos oss på AniCura Läckeby Djursjukhus sedan 2016. Kommer alltid in när det behövs oavsett tid på dygnet. Alltid pigg och glad när han kommer och ligger snällt på sidan under hela tappningen. Älskar sin belöning med köttbullar. 

Är man stor måste man vara snäll och det är precis var Ove är. Därför har vi valt att nominera Ove som årets blodgivare.

En solskenshistoria om Ove är att han bl a har räddat hunden Sälen. En högdräktig tik, som kom in och hade en hematokrit på 11,7% ref (37-61%). Det visade sig att hon hade Immunmedierad hemolytisk anemi (IMHA). Utan Oves blod hade Sälen aldrig klarat sig. Denna gång kom han in på kvällen för akuttappning. En riktig hjälte!

AniCura Västra Djursjukhuset

Dumle.jpg

Dumle, 8 år, boxer

Motivering: Dumle är precis allt som man behöver vara som blodgivare; han är lagom stor, han är glad och han är snäll! Dumle är en riktigt trogen vän som gärna hjälper en hundkompis i nöd genom att donera blod med jämna mellanrum! Husse och matte förtjänar också en stor eloge som med kort varsel har räddat flera andra hundar genom att komma in med Dumle för akut tappning.

Dumle börjar bli lite till åren (vilket han ju visserligen kanske inte tycker själv) men är fortfarande lika härlig som när vi träffade honom första gången på hans ett års vaccination för snart 7 år sedan! Vi tycker egentligen att alla våra blodgivare är riktiga hjältar och i våra ögon borde alla bli årets blodgivare men om vi måste välja en så faller valet i år på den fantastiske Dumle!

AniCura Kumla Djursjukhus

Bat.jpg

Bat, 3,5 år, dogo canario

Motivering: Bat är en av blodgivarhundarna på AniCura Kumla Djursjukhus som med kort varsel kan ringas in när en akutpatient behöver blod. Hon har varit blodgivare i två år och lämnat blod totalt fem gånger till förmån för djursjukhuset. Bat har den negativa blodgruppen vilket gör henne speciellt eftertraktad då hon kan lämna blod till alla hundar. Under 2020 var hon extra viktig för djursjukhuset då hon kallades in akut för blodtappning i skarpt läge. Med hjälp av fantastisk personal och Bats blod lyckades vi rädda livet på en akutpatient. Det var riktigt teamwork och Bat var lika viktigt vid detta tillfälle som resten av akutteamet den dagen.

När Bat kommer till djursjukhuset för att lämna blod börjar hon att dregla av förväntan redan vid den inledande rutinkontrollen eftersom hon älskar den goda belöningen hon vet att hon får efter en blodtappning. Alla på djursjukhuset vet vem Bat är när hon kommer innanför dörrarna och hon välkomnas alltid med gos och glada ord, hon är som en i personalgruppen bara det är hon inte jobbar lika ofta som resten av oss. Därför vill vi nominera vår fyrbenta, livsviktiga kollega Bat till att bli årets blodgivare 2020.

AniCura Djursjukhuset i Jönköping

Sky.jpg

Sky, 4 år, flatcoated retriever

Motivering: Det hörs, syns och märks när fyraåriga Flatcoated Retrievern Sky närmar sig Djursjukhuset. Där trivs han, känner glädje och förväntan inför att få jobba, träffa människor och få sin belöning förstås - köttbullarna. Den levnadsglada och positiva Sky sprider inte bara glädje omkring sig. Han är också ett föredöme i rollen som blodgivare. När Sky tagit plats på undersökningsbordet är han lugn och fokuserad. Matte Gunilla beskriver det som att han går in i en roll där han trivs och tar uppgiften på stort allvar.

Sky, eller Mörkvedens The Show Must Go On som han egentligen heter, gör sitt tredje år som blodgivare och kan ringas in akut om det skulle behövas. Med sin positiva inställning och sitt stora fokus är han en förebild som blodgivare och en välförtjänt vinnare till utmärkelsen Årets blodgivarhund 2021.

Om Årets Blodgivarhund

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att anmäla sin hund.

Vinnaren har utsetts av juryn, som består av:

  • Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige
  • Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
  • Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
  • Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

Kan ditt djur ge blod?

Vi på AniCura är otroligt tacksamma för att vi har hund- och kattägare som är villiga att låta sina djur donera blod. Vi har ett konstant behov av blodprodukter och behöver ständigt nya givare. Om du har en hund eller katt som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning inklusive blodprovstagning.

Det finns lite olika krav för att bli blodgivare:

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.