Vem kan jag fråga om jag har problem med min valp?

Att vara ny hundägare kan vara utmanande. Det finns massor av information där ute och internet är fyllt med egenutnämnda "experter". Det spelar ingen roll inom vilket område du behöver hjälp, det finns åsikter som motsäger varandra i varje ämne. Så, vem ska du lyssna på? Här kommer våra bästa tips.

På sociala medier har alla en åsikt och åsikterna skiljer sig många gånger åt beroende på vem som svarar på din fråga. Ställer du en fråga i en hundgrupp på sociala medier får du troligen många olika svar och blir nog inte klokare för det. Många tycker att de vet bäst: från mannen du möter på gatan till grannens släkting, din frisör och till och med kattvakten kan saker om hundar. Om du läser en hundbok eller ser ett tv-program om hundar, kommer du utan tvekan att få höra mycket olika information och väldigt olika träningsmetoder och filosofier. 

Frågor om din hunds hälsa

När det kommer till allt som rör din hunds hälsa är en veterinär alltid ditt säkraste och bästa val. Din veterinär har en lång och grundlig utbildning och stor kunskap. Det finns också olika specialister för olika delar av kroppen och olika sjukdomar. Om din veterinär inte kan svaret på just din fråga finns det säkerligen en veterinärkollega som hen kan rekommendera att ta kontakt med eller remittera er till.

På vår hemsida finns det också mycket information skriven och kvalitetssäkrad av våra veterinärer. Kolla alltid upp källan till informationen om du googlar på hundens symptom eller en sjukdom och tro inte på allt du läser utan att veta vem som skrivit informationen. 

Frågor om rehabilitering och förebyggande rehab hos din hund

Rehabpersonal är annan yrkesverksam personal som ofta jobbar tillsammans med veterinärerna. Det kan vara legitimerade sjukgymnaster/fysioterapeuter, vilka har en universitetsutbildning inom humanvård som sedan blivit godkända av Jordbruksverket för att arbeta med djur, eller hundfysioterapeuter. Dessa jobbar med rehab efter skador eller sjukdomar men och förebyggande rehab. Se till att personen i fråga har relevant utbildning och arbetar tillsammans med en veterinär. De flesta stora djursjukhus har en egen rehabavdelning medan andra har ett nära samarbete med någon. 

Frågor om beteendeproblematik hos hund

Det finns många olika platser att välja mellan när du behöver hjälp med ett beteendeproblem eller vill gå en valpkurs eller annan hundkurs. Titta noga på vad tränaren eller beteendekonsulten har för utbildning och fråga om deras träningsmetoder. Ett vetenskapligt förhållningssätt och att veta varför något fungerar är viktigt. Se till att tränaren eller beteendekonsulten använder positiv förstärkning och tvångsfria metoder.

På AniCura Djursjukhuset Albano finns en egen beteendeavdelning med ett team av veterinär och sköterska som är utbildade inom beteendeproblem, medicinering av dessa samt hantering av rädda och stressade djur. 

Frågor om pälsvård

Beroende på vad din hund har för päls kan det krävas en del pälsvård. Det kan handla om regelbundna bad, borstning, trimning, rakning och klippning för att din hund ska må bra och slippa tovor. Ibland byter hunden också päls när den går från valp till vuxen, i dessa perioder kan pälsen vara svårare att ta hand om än vanligt och kräva extra omsorg. Om pälsen blir eftersatt kan det resultera i lidande för hunden i form av tovor, smuts och klåda.

Om du inte själv vill ta hand om hundens päls finns det hjälp att få. Ofta är det en bra början att kontakta sin uppfödare för tips och råd gällande just din ras. Det finns också hjälp att få på hundtrim. Om din hund visar tecken på sjukdom, exempelvis klåda, sår, pälsbortfall, kala fläckar eller förändrad pälskvalité bör du kontakta din veterinär.

Vem ska jag välja att gå till med min hund?

Att välja någon endast för att de är billiga eller finns i närheten kan få tråkiga konsekvenser för din hund, likaså att lyssna på råd som inte är baserade på korrekt fakta på internet. Fel behandling, vare sig den är mental eller fysisk, kan skada din hund allvarligt. Var alltid noga med att kolla upp vem du går till, vad personen har för utbildning och metoder för att hjälpa dig och din hund. Jämför gärna flera olika aktörer för att se vad som är bäst för just din hund. En god idé kan vara att vända sig till sin lokala brukshundklubb för träning och kurser. Läs alltid på, var källkritisk och lyssna på din magkänsla.

Vanliga frågor

Vem kan jag fråga om hjälp med foder?

Att välja foder till valpen kan vara svårt, men till en början är det bra att ge samma mat som din valp fått hos uppfödaren och sedan succesivt gå över på ett annat foder. I våra butiker säljer vi foder anpassat för valpar, du är alltid välkommen in för rådgivning. 

Vart vänder jag mig för hjälp med kloklippning?

Att klippa klorna på sin valp, eller vuxna hund, kan vara svårt och kräver mycket tålamod. Om du inte vill klippa klorna på din hund själv finns hjälp att få, kontakta din lokala djurklinik för att boka kloklippning via våra kliniker idag. Här har vi samlat tips och råd för att klippa valpens klor hemma. 

Hur ofta ska man göra en hälsokoll på hunden?

Det finns inga fasta rekommendationer på hur ofta en hälsokontroll bör utföras, det bestämmer man som djurägare själv och bokar in om man vill eller känner behov av det. Ett tips är att boka en kontroll när valpen är vid 6-8 månaders ålder. Vid en sådan undersökning kan du få råd kring tillväxt och tandväxling, så att eventuella avvikelser kan avhjälpas i tid. När hunden blir äldre och räknas som senior kan det också vara bra att ha lite extra koll. Man kan också ha koll på några enkla saker hemma som kan signalera om hunden börjar må dåligt och det är dags att kontakta veterinären.

Hur vet jag vilket försäkringsbolag jag ska ha valpen försäkrad i?

Det är svårt att ge ett konkret svar på den här frågan då många olika faktorer spelar in och man som djurägare behöver ta ställning till. Vad vill man ha för fast och rörlig självrisk? Vilket maxbelopp vill jag ha? Om valpen redan har en försäkring hos sin uppfödare kan det också vara ett alternativ att ta över den. Har min ras några speciella sjukdomar jag bör ta hänsyn till? Här har vi samlat lite fler tips och råd om hur man ska tänka när man väljer försäkringsbolag.

Vem kan jag fråga om råd när det gäller min valps vikt?

Det kan vara svårt att veta om valpen är bra i hullet. Det är viktigt att redan med den lilla valpen tänka på vikten. Vill du ha hjälp och råd är du välkommen in till någon av våra kliniker så kan vi hjälpas åt att kolla på just din valp. Läs mer om övervikt hos hund.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.