Löpträning med hunden

Att springa med hunden ger både fantastisk motion och trevligt sällskap på rundan. Många skaffar till och med hund, just för detta sällskap. All fysisk aktivitet är mycket viktigt för att din hund ska må bra och ökar hundens livskvalitet betydligt.

Kan alla hundar hänga med på en löprunda?

Alla friska hundar kan följa sin ägare under löprundan, men sedan är det förstås inte alla hundar som uppskattar denna typ av motion. Det är viktigt att hunden får en gradvis anpassning till den aktivitet och det liv den ska leva som vuxen. Det betyder att du inte kan ta med en liten valp på en lång löprunda det första du gör. Unga valpar mår bra av att röra på sig, men just joggingturer är oftast inte aktuellt de första månaderna. Därefter kan du, beroende på ras, successivt börja utöka motionen. Var observant på hundens signaler så att den inte utsätts för träning eller motion som är för tuff. Rådfråga gärna din veterinär om du är osäker.

Liksom oss människor mår hundar inte bra av övervikt. Har du en överviktig hund rekommenderar vi att den går ner i vikt innan den påbörjar en hårdare löpträning. En viktig del i viktnedgång är motion, men för överviktiga hundar kan det vara för tufft med löpträning direkt. Promenader i varierande terräng kan vara en bättre aktivitet initialt.

Även små hundar kan löpträna. Har du byggt upp din hunds träning och kondition, spelar hundens storlek sällan någon roll.

Har din hund haft problem i skelett, muskler eller leder, rådfråga alltid din veterinär innan träningen påbörjas. För dessa hundar är det viktigt att inte gå för fort fram. Regelbundna besök hos fysioterapeut kan vara lämpligt så att du kan få råd och stöd kring lämplig aktivitet och träning. Visar din hund minsta symtom på överansträngning, låt den då vila från träningen.

Uppbyggnad

All träning bör ske på hundens villkor och på ett sätt som inte riskerar att skada den. Är hunden helt otränad bör du starta lugnt, är den redan i god kondition kan träningen gå snabbare. Tempot bör aldrig vara snabbare än att hunden kan trava vid din sida, då trav är hundens naturliga långdistansgångart och ger minst belastning på dess kropp. Galopp kan användas under kortare sträckor och gärna på mjukt underlag. Måste hunden galoppera för att hinna i kapp dig, behöver du sannolikt sänka tempot.

Canicross – linlöpning

I denna disciplin springer du med din hund framför dig, iförd sele. Ni är sammankopplade via en expanderbar lina (2-3 meter) som sitter fast i ett midjebälte. Den särskilda linan hindrar ryck mellan förare och hund. Hunden springer med ett lätt drag i linan och under kontrollerade former. Man kan ha mer än en hund framför sig. Canicross har blivit en stor succé över hela världen och finns nu även som en tävlingsform, liknande terrängtävling.

Goda råd

Vätska till hunden

Hundar svettas inte genom huden som vi människor, utan den huvudsakliga värmeregleringen sker via luftvägarna. Hundar som behöver avge överskottsvärme hässjar, dvs. andas snabbt med öppen mun. Hundar med mycket kort nos, så kallade brachycephala hundar, kan ha svårt att temperaturreglera sig genom luftvägarna om det är varmt ute. Dessa hundar bör inte motioneras hårt under dygnets varmare timmar då de i värsta fall riskerar överhettning. Om du ska springa långt med hunden så se till att den får tillfälle att dricka under löpturen.

Måltider

Utfodra inte hunden precis innan ni ska ut och springa. Låt det gå ett par timmar mellan en större måltid och en löprunda.

Var rädd om tassarna

Asfalt är hårt och sliter på hundens trampdynor, på sommaren kan den även bli glödhet och förorsaka brännskador.

Variera underlaget när du springer med din hund och kontrollera alltid att tassar och trampdynor inte har fått skador när du är hemma igen.

Kom ihåg mental aktivering av hunden

Fysisk motion är roligt för hunden, men utan mental aktivering kan den bli stressad och utveckla beteendeproblem. Läs gärna mer om mental aktivering av hund här.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.