Dålig pälskvalitet hos hund

Matt, tunn eller mjällig päls kan ha många olika orsaker. Om hunden plötsligt fått förändrad hud och päls kan det vara tecken på ett underliggande sjukdomstillstånd.

Pälskvaliteten påverkas av många olika faktorer som exempelvis årstid, utfodring, könshormoner och andra hormoner. Unga individer som inte nått könsmognad har valppäls, och förändrad pälskvalitet är en vanlig men ofarlig biverkning av kastrering. En vuxen hund som står på fullfoder får normalt i sig alla näringsämnen den behöver och försämrad pälskvalitet utgör därför sällan tecken på näringsbrist. Däremot kan en foderallergisk hund ha sämre hud och päls, liksom hundar med atopi (allergi mot luftburna allergener).

Symtom

En frisk hund brukar sällan ha några större mängder mjäll. Tillstånd med ökad mjällbildning är infektion med mjällkvalster samt seborré. Vid seborré kan hunden förutom mjäll även ha onormalt torr eller onormalt fet hud, och den brukar också vara känsligare för hudinfektioner. Hos ungefär en femtedel av hundarna med seborré är tillståndet medfött, men de flesta har en underliggande hudsjukdom.

Att pälsen har blivit tunn och matt kan vara tecken på en störning i hormonbalansen. Symmetriskt håravfall kan ses vid nedsatt sköldkörtelfunktion och Cushings sjukdom. Även störningar i könskörtlarna (äggstockar eller testiklar) kan yttra sig med håravfall eller andra pälsförändringar.

Hudinfektioner kan ge upphov till pälsförändringar. Hit hör bland annat ringorm, demodikos och infektioner med bakterier eller jästsvampar.

När bör veterinär uppsökas

  • Om hunden har besvär från huden i form av klåda eller infektion
  • Om hunden har riklig mjällproduktion
  • Om pälsförändringar plötsligt uppträder utan känd orsak hos en vuxen hund
  • Om hunden samtidigt har andra symtom, såsom ökad törst, trötthet, flåsighet, förändrade löp eller en knöl i en testikel

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

Viacutan-2095-20ml_8_26.jpg omega_plus_support_specific.jpg xredonyl_1.png.pagespeed.ic.5_AQS_Yh0l.png

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.