Pandemivalpar och smuggelhundar

Att pandemin har bidragit till en hundfeber i de svenska hushållen är det nog ingen som har missat – alla vill ha en fyrbent kompis nu när man spenderar mer tid hemma. Under 2020 ökade antalet registrerade hundar i Sverige med hela 14 procent, och troligen kommer det fortsätta att öka även i år.

Vi håller med om att husdjur kan bringa stor lycka, kärlek och de är ett fantastiskt sällskap i vardagen. Men att skaffa sig en fyrbent vän innebär en stor omställning i livet och kräver stort engagemang från dig som nybliven djurägare. Inte bara under det första året, då valpen eller kattungen ska anpassa sig till sin nya familj, men genom hela djurets liv. 

Vi hoppas att alla som skaffar djur förstår hela spektrat att vara djurägare, även den dagen man måste tillbaka till kontoret och kanske inte får ta med sig sin fyrbenta vän. Eller den dagen vi kan börja resa igen, att man då har en plan för vart ens familjemedlem på fyra ben ska ta vägen, om den inte kan följa med på resan.

Genomtänka beslut

Vi på AniCura önskar att även detta år belysa om hur viktigt det är att man tar ett mycket genomtänkt beslut när man väl bestämt sig för att skaffa djur. Vi önskar också uppmana att man som framtida djurägare gör en ordentlig efterforskning både vad gäller vilken typ av hund eller katt man köper, men även från vem. Tyvärr har smuggling av hundar ökat lavinartat det senaste året. Smuggelhundar kan vara sjuka, vanvårdade och riskerar dessutom att föra med sig smitta. Säkerställ därför att djuret du köper kommer från en seriös uppfödare och att rasen du väljer passar dig och din familjs livsstil. 

Läs vår chefsveterinärs, Sandra Douglas, tankar kring pandemivalpar och smuggelhundar på hennes blogg.

Våra bästa råd innan du skaffar husdjur

Vi har tagit fram värdefulla tips för dig som vill skaffa valp eller kattunge. Alla djur är värda ett bra och friskt liv!

Läs mer om vad du bör tänka på innan du skaffar hund.

Läs mer om vad du bör tänka på innan du skaffar katt.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.