Så slipper du veterinären i jul - farorna att se upp för

Julen står inför våra fötter och julstöket är i full gång. Rådande pandemitider och restriktioner innebär däremot att julfirandet kommer att se annorlunda ut för de flesta. Men något som inte förändras är de ökade risker som högtiden innebär för våra husdjur. Under julen är det många djur som kommer in till veterinären efter att ha ”smakat på julen” lite för mycket.

Julmat, godis, dekorationer och julklappsinslagning är några av de saker som hör julen till. Men allt detta kan i själva verket vara en direkt fara för våra hundar och katter. Mycket av den mat vi har på julbordet innehåller stora mängder salt och fett samt i vissa fall ämnen som är direkt farliga för våra fyrbenta vänner.     

­­– För många är julen en glad högtid, men också stressig. Mat ska lagas, bullar ska bakas och hemmet pyntas för att julstämningen ska infinna sig. Det är lätt hänt att man tappar några russin på köksgolvet under julbaket eller att chokladasken lämnas framme på soffbordet utan uppsikt. Då är hunden snabbt på plats och städar upp. Det är inga stora mängder livsmedel som krävs för att hunden ska bli allvarligt sjuk, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Julblommor som förgiftar

Det är inte bara våra livsmedel som kan orsaka fara för husdjurens hälsa i juletider – presentsnören, julgranskulor i glas och olika växter förknippade med julen kan också innebära risker. Hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros är populära växter att dekorera med under julen, men med djur i hemmet behöver man vara extra noga med vilka växter man införskaffar då dessa faktiskt är giftiga för både hundar och katter.   

–  Julen är en förgiftningshögtid för våra fyrbenta och det är viktigt att upplysa djurägare om vad man bör tänka på för att inte riskera husdjurens liv och hälsa. Om oturen är framme och man misstänker eller vet om att hunden eller katten har fått i sig något olämpligt är det bäst att direkt kontakta veterinär och rådfråga, säger Sandra Douglas.

Symtomen vid förgiftning är varierande beroende på vad djuret har fått i sig. Ett nedsatt allmäntillstånd, diarré, kräkningar, mat- och vattenvägran eller ökad törst, vinglighet och kramper är några av symtomen att hålla koll på.

Fler nyheter

  • Veterinärens tips för vandring med hund

    Det har blivit populärt med vandring i skogen eller i fjällen på semestern. Att ta med hunden på vandringen är en fantastisk upplevelse, men det kräver god förberedelse. Vi ger dig tips på vad du bör packa och veterinären delar med sig av sina bästa råd.
      Läs mer om detta
    • Sommarens öppettider 2024

      Under sommaren ändrar några av våra verksamheter sina öppettider. Här nedan kan ni se en lista över alla verksamheter och deras aktuella öppettider under sommaren.
        Läs mer om detta
      • Årets blodgivarhund 2024

        En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund. Därför är behovet av blodgivande hundar stort – och det behövs fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. AniCura utser för femte året i rad Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.
        Läs mer om detta

      Error

      Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.