Så borstar du tänderna på din katt

Hur ofta borstar du kattens tänder? Genom regelbunden tandvård kan du förhindra många problem, som inflammation i tandköttet, tandsten och illaluktande andedräkt. Följ dessa enkla steg för att lyckas med tandborstningen på din kisse.

Kunskapen om katters tandhälsa är fortfarande otillräcklig bland många. Nästan en tredjedel av kattägare tar aldrig med sig sin katt till veterinären för att få dess tänder undersökta. Precis som vi människor är katter känsliga för plack, tandsten och inflammation i tandköttet om deras tandvård försummas. Så att borsta tänderna då och då är ett bra sätt att förebygga dålig munhälsa.

Hur borstar jag kattens tänder?

  1. Börja träna på tandborstningen när din katt fortfarande är en kattunge. På detta sätt är det lättare att vänja den vid borstning. Träna när din katt är lugn och börja med att försiktigt röra vid din katts mun. Belöna den omedelbart om den inte säger ifrån utan låter dig göra det du ska. Gå sedan långsamt framåt, från att flytta läpparna till att massera tänderna med fingret och sedan med en fuktig mjuk svamp eller trasa längs tänderna och tandköttet. Det kan ta flera träningsomgångar för att komma fram till nästa steg – själva tandborstningen.
  2. Använd en blöt mjukborstad tandborste eller en fingerborste. Addera kattandkräm eller gel om du vill, men var medveten om att tandkrämen kan försvåra borstningen. Katter gillar ofta smaken och föredrar att slicka bort den, snarare än att låta dig borsta.
  3. Borsta med cirkulära rörelser, med fokus mellan tandköttet och tänderna. Börja längst bak i munnen och arbeta dig framåt. Tändernas utsida är viktigast eftersom de flesta matpartiklar och plack sitter just där.
  4. Håll dig lugn och ha en positiv inställning. Tvinga aldrig din katt om den inte vill och glöm inte att berömma och belöna med godis. Var tålmodig, men ha rimliga förväntningar på framstegen.

En rekommendation är också att besöka veterinären varje år för att få kattens tänder undersökta och för att få hjälp och råd.

Se video på hur man borstar tänderna

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.