Så får du ett smidigare besök hos veterinären med din katt

Få av oss jublar inför ett besök hos tandläkaren eller läkaren. Detsamma gäller för katter och deras relation med veterinären. Det finns till och med kattägare som avstår från att ta sin katt till veterinären för vaccination eller hälsokontroller för att slippa utsätta katten för den stress som är förknippad med veterinärbesöket. Men förr eller senare måste alla katter besöka veterinären. För att göra veterinärbesöket mer stressfritt för både dig och din katt vill vi dela med oss av våra bästa tips.

Ett besök hos veterinären behöver inte betyda ett öde som är värre än döden för katten. Det finns sätt att göra besöket både smidigare och mindre stressande för katten. 

Rätt transport

Kör eller åk aldrig med katten lös i ett fordon. Välj en stabil kattväska eller bur som är tillräckligt stor för din katt, helst med en avtagbar överdel vilket underlättar när katten ska tas ur transportburen. Katter kan lätt bli åksjuka - se därför till att väskan eller buren står stabilt under hela resan.

Minska kattens upplevelse av besvär

Få katter kan kalla sig för globetrotters, då de generellt sett ogillar att resa samt sitta i en bur. Men de kan förstås vänja sig och acceptera resande, även om de kanske aldrig kommer att uppskatta det. Ett bra sätt att vänja katten vid väskan eller buren är att lägga in en filt som katten tycker om och lämna väskan eller buren stående i ett rum hemma. Då luktar det bekant och katten kanske vill bekanta sig med väskan eller buren. I bästa fall blir den då inte en skrämmande sak som katten förknippar med otäcka bilturer. Du kan med fördel spraya feromon i väskan eller buren med ca 15 minuter innan katten ska placeras där. Detta verkar lätt lugnande och ökar känslan av trygghet för katten.

Börja gärna vänja katten vid buren eller väskan redan som kattunge, då ökar chansen att den uppskattar buren eller väskan istället för att sky den som pesten. Detsamma gäller bilturer – börja när katten är ung och gör endast korta resor de första gångerna. När katten har vant sig kan du successivt göra bilturerna längre. Katter som blir svårt åksjuka kan ibland vara hjälpta av medicinering. Rådgör med din veterinär.

Ta det lugnt

Detta gäller såväl innan och under resan som vid ankomst till veterinären. Håll dig lugn och försök att inte stressa din katt. Välj det lugnaste och smidigaste sättet att resa på, där katten utsätts för så lite obehag som möjligt. Du kan täcka väskan eller buren med en filt under resan och i väntrummet, eftersom detta kan minska kattens stressnivå.

Hos veterinären

Gå direkt till det angivna området i väntrummet. Många av våra verksamheter har separata väntrum speciellt anpassade för katter. Placera väskan eller buren på en höjd, exempelvis en bänk eller liknande, och undvik kontakt med nyfikna hundar eller andra djur. Väl inne på undersökningsrummet hjälper du katten ut ur buren med lugna rörelser, aldrig genom att dra den i nacken eller genom att skaka eller vända på buren. Se till att du är ute i god tid för besöket så att katten får en chans att vänja sig vid de nya miljöerna.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.