Katt som dricker och kissar mycket

Ökad törst kallas polydipsi och ökad urinering kallas polyuri på fackspråk.

Ökad törst är ett relativt vanligt symtom hos äldre katter. Törsten beror vanligen på ökad urinproduktion, det vill säga att för mycket vätska än normalt lämnar kroppen. Katten måste då dricka mer för att kompensera för vätskeförlusten. Det ägaren oftast ser är att katten dricker mer än normalt, då många katter uträttar sina behov utomhus.

Katter dricker normalt ca 20 - 50 ml vätska totalt per kg och dygn. Hänsyn måste tas till vilken typ av foder katten äter, då exempelvis en katt som bara får torrfoder dricker mer än katten som bara får blöt mat.

Orsak

Kronisk njursjukdom, diabetes och överfunktion hos sköldkörteln (hypertyreos, kallas ibland giftstruma) är de vanligaste orsakerna till en ökad törst hos katter. Andra anledningar kan vara förändringar i vätske- och saltbalansen eller biverkan av läkemedel.

Diagnos

För att ta reda på orsaken till ökad törst och urinering krävs initialt en allmän utredning, inkluderande sjukdomshistoria och klinisk undersökning. Veterinären tar ofta blodprov och urinprov

När ska veterinär uppsökas?

Det kan vara svårt att mäta hur mycket en katt dricker eller hur ofta den urinerar, men om djurägaren uppfattar att katten har ökad törst eller urinering, kan det räcka som behov för en undersökning.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.