Kattens mjölktänder

När kattungen föds har den inga tänder. Successivt, från ungefär 3 veckors ålder, börjar kattens mjölktänder komma fram.

När katten är redo att flytta hemifrån vid ca 12 veckors ålder har den normalt 26 mjölktänder. Mjölktänderna kommer sedan att ersättas av de permanenta tänderna under tandväxlingsfasen som pågår mellan ca 4 månaders och 6 månaders ålder. En vuxen katt har 30 permanenta tänder. Vi rekommenderar att en veterinär ska kolla om tandväxling har gått bra när din katt är 6 månader gammal.

Ibland kan en eller flera mjölktänder sitta kvar även efter att de permanenta tänderna brutit fram. De kallas då persisterande mjölktänder. Dessa tänder bör dras ut eftersom de kan hindra de permanenta tänderna från att växa ut till sin korrekta position och därmed leda till bettfel.

Om en mjölktand skulle fraktureras, brytas av, så är det viktigt att låta en veterinär undersöka kattungen. En trasig mjölktand kan vara en inkörsport för bakterier in i käkbenet och orsaka en infektion kring mjölktandens rot. Innan de permanenta tänderna bryter fram ligger tandanlagen och väntar i området för mjölktändernas rötter. En infektion i det området kan ge svåra skador på den permanenta tandens anlag, eller till och med förstöra det helt. Oftast rekommenderar vi av den anledningen att en frakturerad mjölktand dras ut.

Det är bra att vänja katten vid tandborstning redan som unge. Även om mjölktänderna kommer att lossna och ersättas av de permanenta tänderna så är det bra att katten har vant sig vid rutinen och tandborstningen fungerar när de permanenta tänderna sen är på plats.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.