Kastrering av marsvinshona

Marsvinshonor blir könsmogna vid fyra veckors ålder och kan kastreras från och med 6 månaders ålder. Förutom att hindra fortplantning hindrar en kastrering även att honan drabbas av cystor på äggstockarna.

Cystor på äggstockarna

Upp emot 80 % av intakta marsvinshonor över fyra år drabbas av cystor på äggstockarna. Cystorna kan bli upp stora som hönsägg och det kan vara mycket smärtsamt för marsvinet. Det enda sättet att förebygga dessa cystor är kastrering. Har honan först utvecklat cystor är det stor risk att hon utvecklar andra störningar i reproduktionsorganen. Därför är det vanligt att även ta bort livmodern vid ingreppet.

Att tänka på innan operationen

Marsvin är små och känsliga. Du måste därför förbereda dig på att få hem ett marsvin efter operationen som noggrant måste observeras ett par dagar efteråt. De allra flesta äter själva och mår bra redan kort tid efter operationen men det är individuellt. Se därför till att du ofta kan titta till ditt marsvin i dagarna efter kastrering. Buren ska vara helt rengjord vid hemkomst, gärna med handdukar i botten. Ha gärna en termometer till hands så du kan kontrollera marsvinets temperatur och se till att du har möjlighet att värma upp ditt marsvin om den skulle vara kall. Marsvin ska inte fasta innan operation, tvärtemot är ytterst viktigt att ditt marsvin äter både före och så fort som möjligt efter operationen, då det annars finns risk för tarmrubbningar.

Operationen

Marsvinet lämnas på morgonen på kliniken på dagen för kastrering. För att minska oro är det en bra idé att ta med kompisen om den bor ihop med ett annat marsvin. På kliniken gör man en hälsokontroll och väger marsvinet innan ingreppet. Man lägger även en kanyl i ett framben för att kunna ge vätska och lugnande direkt i blodkärlet. Under operationen kontrolleras puls, blodtryck, andning och temperatur och marsvinet får syrgas och narkos gas via en mask kring nosen.

Sterilisering – endast äggstockarna avlägsnas

Ett område bakom revbenen på båda sidorna rakas och äggstockarna avlägsnas genom ett litet snitt. Huden sys därefter ihop med en suturtråd som försvinner av sig själv. Det är ett snabbt och relativt litet ingrepp och marsvinet är relativt mindre opåverkat än när även livmodern tas bort.

Kastration – både livmodern och äggstockarna avlägsnas

Genom ett snitt i buken avlägsnas livmodern och äggstockarna och huden sys därefter ihop med stygn som löser upp sig själva.

Efter ingreppet väcks marsvinet ur sin narkos och övervakas noggrant tills hon är helt vaken. Det är olika hur snabbt det går innan de är helt vakna, mellan 15 minuter och två timmar. I denna period får marsvinet mat i form av näringsrik specialmat. När marsvinet är vaken och själv kan hålla värmen får det komma hem igen. Du får noggranna instruktioner med dig hem hur du ska sköta ditt marsvin efter operationen.

 

Publicerat: september 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.