Skötsel av marsvin efter operation

Att sköta om sitt marsvin efter en operation är en stor uppgift men mycket viktig för att säkerställa att marsvinet kommer väl igenom ingreppet. Det är därför också viktigt att vara noggrant förberedd, oavsett vilket ingrepp det har varit igenom.

Varför är marsvin så känsliga?

Marsvin är bytesdjur och försöker därför på alla sätt att dölja svaghet. Även för vana personer är det ibland svårt att se marsvinets symtom. Marsvinets lilla kroppsvikt och förhållandevis stora yta gör, att de snabbt tappar kroppstemperaturen och blir kalla. Ett djur som dessutom har varit i narkos, har ytterligare svårigheter att själv hålla sig varmt och marsvinet är då extra känsligt. På under en timme kan marsvinet bli så avkylt att det dör av det om det inte övervakas. Samtidigt måste marsvinet äta hela tiden för att undvika tarmrubbningar och 4-6 timmar utan foder kan vara livshotande. Ett nyopererat marsvin är därför en kritisk patient att sköta och kräver stor uppmärksamhet.

Hos veterinären efter operation

Efter operationen ser personalen till att marsvinet är så komfortabelt som möjligt. Marsvinet får eventuellt mer smärtstillande, vätska och medicin för att sätta igång tarmsystemet efter operationen. Tills marsvinet själv kan hålla sig varm får den hjälp med detta genom värmefilt och eventuellt värmelampa. Den erbjuds hö och tvångsmatas om den inte äter självmant. Marsvinet får komma hem när den själv kan hålla värmen, äter själv och det har noterats att den bajsar och kissar normalt.

Vid hemkomst

Du får en hel del med dig hem efter operationen. Marsvinet ska ha smärtstillande, oftast i 3 dagar. Utöver det ska den ha medicin för att hålla igång magen samt ett energifoder som den ska matas med.

Det är en bra idé att lägga en fleecefilt eller handdukar i botten på buren så man undviker damm och spån i operationssåret. Marsvinet kan vara trött efter dagen men det är viktigt för tillfrisknandet att den får kontakt med sina kompisar där hemma i vana omgivningar. Att se dem äta kan dessutom uppmana det opererade marsvinet att självmant börja äta igen. Det är helt normalt att den äter mindre än vanligt de första dagarna efter operationen men då måste den tvångsmatas med det särskilda fodret du har fått med dig hem. Man bör hålla noggrann uppsikt över mängd och konsistens på avföringen, vilket är det säkraste sättet att veta om marsvinet får i sig tillräckligt med föda. Det kan vara nödvändigt att tvångsmata sitt marsvin varannan till var tredje timme tills den själv äter helt normalt igen. Håll även koll på att den kissar som den ska.

Kontakta veterinären

Det kan finnas flera anledningar att kontakta veterinärkliniken igen

  • Man får inte i marsvinet medicinen
  • Det kommer ingen avföring och/eller urin
  • Marsvinet äter inte och/eller du kan inte tvångsmata den
  • Marsvinet verkar nedstämd och slö
  • Marsvinet är kallt (temperaturen är under 38 grader)

Kom ihåg, att marsvin måste äta minst var 4-5 timma innan det får tarmrubbningar. Ring därför till kliniken om du är orolig.

 

Publicerat: september 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.