Veterinärer varnar för att dela ”underhållande” hund- och kattvideos i sociala medier

Vi ser en växande trend av husdjur som filmas i onaturliga och obekväma situationer för att delas i sociala medier med syftet att underhålla. Veterinärer varnar nu för att det både kan skada djuren och leda till att de förlorar sin tillit till ägaren.

Vid en första anblick kan filmerna som sprids i sociala medier verka gulliga, roliga och kanske dråpliga. Det kan handla om utklädda djur, små barn som drar djuret i öronen, djur som trillar, ofrivilligt badar eller blir skrämda av något ”ofarligt”.

- Tyvärr finns det en växande trend att husdjur utsätts för obekanta och rent av obehagliga upplevelser. Många gånger är djuren ordentligt obekväma eller skrämda i dessa filmer. Min uppmaning är att vara försiktig med vad du gillar och delar, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Hundar och katter utklädda i olika utstyrslar är ett populärt inslag i sociala medier, men inte sällan ser man att djuren är obekväma och inte kan röra sig normalt. Ju mer medvetna vi är om det olämpliga i detta, desto bättre för djuren. Delas en film 10 miljoner gånger så bidrar det till en norm för hur man behandlar djur. Det är inte heller bra för barn att lära sig att hantera djur på detta sätt.

Det förekommer att vattenmelonmasker sätts på hundars huvuden, att ett okänt föremål placeras bakom en katt som sitter vid sin matskål och som sedan blir livrädd när den vänder sig om eller att hundar och katter placeras mitt emot varandra för att se om de blir aggressiva.

- Just nu ser vi många videor där människor medvetet försöker skrämma sin hund eller katt. I dessa fall blir djuren rädda och det framkallar onödig stress. Hundar och katter förstår inte ironi och humor och får därmed ingen förklaring till vad de utsätts för. Ett djur som stelnar till, som börjar skälla frenetiskt eller som flyr i panik kan inte betraktas som humor, säger Sandra Douglas.

En annan typ av inlägg handlar om djur med olika typer av medicinska tillstånd och defekter. Inte sällan är dessa förenade med lidande för djuret och när det delas i syfte att underhålla är det skadligt för våra sällskapsdjur.

- Tyvärr ser vi att människor tenderar att normalisera djur som ibland har svåra sjukdomar eller missbildningar. Man tycker att det är gulligt att katten inte kan röra sig normalt eller att hunden svimmar när den blir uppspelt. Det är en oerhört sorglig utveckling, säger Sandra Douglas.

Man bör tänka kritiskt innan man gillar eller delar en bild eller film i sociala medier. Om djuret inte behandlas respektfullt – dela inte. Men det är inte alla bilder och filmer man måste undvika.

- Som tur är finns det många roliga och söta filmer med hundar och katter som mår bra i naturliga situationer, där de till exempel leker i trädgården, äter sin favoritmat eller sover. Som ägare går det givetvis alldeles utmärkt att filma sitt husdjur och dela på sociala medier. Det viktiga är helt enkelt att du håller ett öga på djurets signaler och funderar två gånger på vad du utsätter din hund eller katt för, avslutar Sandra Douglas.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.