Många skulle älska att ta hand om en vovve för ett tag medan ägaren är på semester. Kanske är man själv sugen på att skaffa sig ett husdjur? Då är det ett utmärkt tillfälle att prova i praktiken. Om du lämnar din fyrbensvän till en person som inte har eller haft djur, finns det några försiktighetsåtgärder som du kan vidta för att göra det så enkelt som möjligt att hjälpa till. Då finns också chansen att du får hjälp nästa gång!

Akuta situationer

Skriv ner veterinärens nummer, försäkringsgivarens namn och nummer, samt om djuret får regelbundna mediciner. Det kan bli otroligt stressigt för en hundvakt om en olycka skulle hända eller om djuret blir sjukt, så gör det så enkelt för dem som möjligt! Förtydliga kring betalning om veterinärsbesök blir nödvändigt. Och meddela även om du har ett tak för vad du vill eller kan betala.

Foder

Ta med hundens dagliga foder, samt instruktioner om mängden foder per dag. Foderutbyte kan orsaka diarré och det är bäst och säkrast för djuret att äta sin vanliga kost när du inte är där. Berätta för hundvakten om hunden har saker som det inte tål. Skicka gärna med information om saker som du som djurägare tycker är uppenbara, men som en mindre djurvan person kanske inte tänker på: Inte köttben, inte choklad, druvor eller russin, ge inte dina egna smärtstillande medel eller annat läkemedel till djuret, låt inte hunden sitta övergiven i en varm bil, är några exempel.

Säng, bur och leksaker

Ta med hundens egna säng eller bur, och ta helst med dina egna filtar. På så sätt har hunden något säkert för att hitta tröst när du inte är där. Samma sak gäller leksaker!

Rutiner

Ge hundvakten några tips om hur hundens rutiner ser ut. Hundar är listiga och kan hitta på hyss när matte eller husse inte är närvarande. Får hunden ligga i sängen eller soffan? Vad gör man om hunden tigger? Hur många gånger per dag ska hunden ut på promenad? Hur många timmar får hunden max vara ensam?

Var tillgänglig

Var noga med att vara tillgänglig på telefonen eller SMS minst en del av dagen så att den som passar hunden kan ställa frågor. Om detta är helt omöjligt, ge upp numret till någon som känner djuret väl eller har stor djurvana så att hundvakten kan ställa frågor i nöd och därigenom undvika att gissa saker.

Trevlig resa!

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.