Vid årsskiftet blir det obligatoriskt att id-märka sin katt. Id-märkningen gör att katten och ägaren kan återförenas och för veterinärklinikerna blir det färre fall där katters ägare är okänd. En undersökning från YouGov som utfördes på uppdrag av AniCura förra året visar att var fjärde katt saknar id-märkning.
- Tyvärr är det antagligen många som inte känner till den nya lagen. Den är viktig för att öka skyddet för våra katter och för att hjälpa dem till att komma tillbaka till rätt ägare igen, säger chefsveterinär Sandra Douglas på AniCura.
Enligt en uppskattning från Svenska Kattskyddsförbundet finns det mer än 100 000 hemlösa katter i Sverige. Med en id-märkning skulle fler katter kunna spåras till sin ägare.
- Om en katt lämnas in skadad till veterinär och saknar id-märkning så är det ytterst svårt att veta vem ägaren är. Med den nya lagen kommer ägaren att snabbt kunna kontaktas och vara delaktig i beslut kring vården. Det blir bättre för både katterna och deras ägare. I samband med id-märkningen är det också viktigt att registrera numret i en databas, annars blir märkningen meningslös, säger Sandra Douglas.
När en katt som är id-märkt och registrerad kommer in till en djurklinik kan ägaren spåras även efter mycket lång tid. Katten Askan var försvunnen, men kom tillbaka till sin ägare efter 2,5 år tack vare att AniCuras klinik kunde se id-märkningen.
Metoder för id-märkning
- Tatuering görs vanligen i vänster öra och katten måste ges lugnande medel först. Tatueringen består av 4–5 tecken som läses inifrån örat. Ingreppet utförs av veterinär.
- Chipmärkning kan göras från sex veckors ålder. Chipet injiceras med en nål under huden i nacken, något som kan utföras utan att katten får lugnande medel. Chipets nummer kontrolleras med en särskild avläsare.
Registrering
Efter id-märkningen ska kattens id-nummer registreras i en databas. Från 1 januari har Jordbruksverket öppnat ett nytt register. Kravet på märkning och registrering gäller katter födda 2008 och framåt. Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid fyra månaders ålder. Mer information finns på Jordbruksverkets sida om kattregistret.
Undersökningen
Är din katt id-märkt?
- Ja (73%)
- Nej (21%)
- Nej, men den ska ID-märkas (4%)
- Vet ej (2%)
Undersökningen gjordes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av AniCura. Under perioden 26 april - 2 maj 2021 har sammanlagt 2007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige, varav 553 äger katt.