Hjälten Fia är årets blodgivarhund 2022

För tredje året i rad har AniCura utsett Årets blodgivarhund. Hundar över hela Sverige har nominerats och på den internationella blodgivardagen utsågs den åttaåriga Cane corso tiken Fia till vinnare. Fia har i sju års tid hjälpt till att rädda livet på sina fyrbenta vänner.

Hitta närmaste blodbank

En blodtransfusion kan vara skillnaden mellan liv och död. Hos flera av vår större djursjukhus erbjuds möjlighet till blodtransfusion för hund och katt.
Läs mer om detta

Årets blogivare 2022

-åttaåriga Cane corso tiken Fia

Juryns motivering: Som blodgivare under sju års tid har Fia gjort en enorm hjälteinsats för andra hundar. Med hjälp av Fias bidrag har åtskilliga hundliv kunnat räddas. Fia har donerat blod hela 19 gånger och hon har alltid skött det med bravur och som en riktig stjärna. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är hon en given vinnare.

En blodtransfusion kan vara en livsavgörande faktor för en skadad hund. Blodgivarhundar är därför viktiga och det behövs ännu fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. Enligt en undersökning från YouGov som genomfördes förra året känner bara drygt var fjärde hundägare till att även hundar kan donera blod. AniCura vill därför uppmärksamma hundägare på blodgivning och hur viktig den är för svensk djursjukvård.

- Det är så roligt att Fia vann och jag är såklart jättestolt över henne. Fia har alltid haft en positiv inställning till sitt livsviktiga jobb. Hon började som blodgivarhund redan vid ett års ålder och har sedan dess hunnit donera blod hela 19 gånger, säger matte Maria Eriksson.

Vinnaren har utsetts av en jury som utgått från flera kriterier.

-Det har varit tuff konkurrens även i år, då vi haft många starka kandidater. Fias långa erfarenhet har vägt tungt. Tack vare henne har vi lyckats rädda livet på 15 hundar, vilket gör henne till en verklig förebild. Utan Fia och alla andra blodgivande hundar hade vi aldrig kunnat rädda så många liv som vi gjort. Vi hoppas att hon inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

--------------------------------------------------------------------------------------

De nominerade

Ellie, 8 år
Flatcoated retriever

Ellies matte var först väldigt tveksam till om Ellie skulle kunna ligga stilla under tiden när blodet tappas eftersom hon är en glad och livlig hund. Men hon har skött sitt uppdrag utomordentligt redan från första stund. Hon ligger alltid lugnt och avslappnat under tappningen. Totalt har det hunnit bli 11 blodtappningar för Ellie. Ellie bor nästan 10 mil från djursjukhuset vilket inte utgjort något hinder för matte som skjutsat henne när Djursjukhuset kallat för att blodbanken behövt fyllas på. Ellie är lika glad varje gång hon kommer för att uträtta sitt hjältejobb men under 2022 kommer Ellie bli tvungen att pensionera sig från sitt uppdrag, på grund av sin ålder.

 

Charlie, 5 år
Jaktlabrador

Charlie är en pigg och glad kille på fem år som alltid har bråttom in till djursjukhuset när han ska göra sin insats som blodgivare. Han har ställt upp alla gånger han blivit kallad för att rädda livet på sina fyrbenta vänner, vilket är totalt sju gånger. När Charlie ska göra sin insats har han bråttom in till sjukhuset och hälsar på alla i sin väg, men det är bestämda steg och ett snabbt hopp upp på bordet när det är dags för blodgivning. Charlie vet vad som gäller, och har alltid bra tålamod under tappningen. Efteråt är det såklart också lite bråttom ner - för det vankas ju alltid godsaker och extra mycket kärlek när blodgivan är klar!

 

Tage, 8 år
Flatcoated retriever

Tage är en kille på åtta år som alltid ställer upp som blodgivare när det behövs och när det är som mest akut. Tage tycker alltid att det är kul att ställa upp för sina hundvänner och han får mycket godis och gos när allt är klart. Tage lämnar blod 1–2gånger per år och har med hjälp av sina hjälteinsatser bidragit till att rädda fyra hundars liv. Snart närmar han sig en välförtjänt pensionsålder efter sina sju år som blodgivarhund.

 

Zeke, 7 år
Golden retriever

Zeke är en kille på sju år. Sen han började som blodgivarhund har han dykt upp på alla blodtappningar var tredje månad med en härlig attityd och hittills har han hunnit ge blod hela 21 gånger. Hur många liv han har räddat vet man inte exakt men med tanke på antalet gånger han har givit blod har han hjälpt till ofantligt mycket! Zeke har också inspirerat sin lillebror Loke som gått i hans tass-spår och blivit blodgivare han med.

 

Jax, 6 år
Leonberger

Jax har alltid tyckt att det har varit väldigt roligt att ge blod och han är alltid jätteglad över att se sköterskorna på djursjukhuset. Folk beskriver Jax som Björne i ”Björnes Magasin”, så där lugn, trygg och kramig. En stor nallebjörn som trots sin storlek aldrig har tvekat att ta sig upp på blodtagningsbordet. Där han sedan ligger helt stilla och briljerar. När blodtappningen sen är klar vill han helst inte gå hem från sjukhuset. Jax har blodgruppen positiv vilket betyder att han inte kan ringas in för akuta tappningar, då hans blodgrupp inte kan ges till båda blodgrupperna som den negativa blodgruppen kan. Men trots det är Jax insats minst lika betydelsefull och han har lämnat blod totalt tio gånger.

 

Bob, 3 år
Labrador retriver

Bob är en ny blodgivare sen ett år tillbaka, men han har redan hunnit lämna blod hela fyra gånger. Han är en kille som utmärker sig lite extra eftersom han inte behövde ha någon inkörningsperiod, utan Bob förstod sig på konceptet på en gång. Han är en mycket duktig och pålitlig blodgivare som ligger blixtstilla på bordet och är helt avslappnad. Bob är alltid är redo att ställa upp för sina fyrbenta vänner eftersom han kan kallas in med kort varsel. Bob tillhör blodgrupp DEA1 negativ och har därmed en lite extra värdefull blodgrupp, då han kan ge blod till alla hundar oavsett blodgrupp

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kan min hund bli blodgivare?

Vi på AniCura är otroligt tacksamma för att vi har hundägare som är villiga att låta sina hundar donera blod. Vi har ett konstant behov av blodprodukter och behöver ständigt nya givare. Om du har en hund som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning inklusive blodprovstagning.

Läs mer om vad som krävs för att bli blodgivare:Vinnaren utses av juryn, som består av:

Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens kansli (SKK)
Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

Vinnaren offentliggörs på den internationella blodgivardagen den 14 juni.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.