Som blodgivare kan din hund rädda liv

Välfyllda blodbanker är ett måste för att rädda liv. Varje hund som blir blodgivare ger sjuka eller skadade hundar en andra chans. Så här gör du din hund till en livräddare.

Varför ska min hund bli blodgivare?

I likhet med sjukhus för oss männsikor är det avgörande att djursjukhusen har tillgång till blod. I många fall kan det vara skillnaden mellan liv och död för ett älskat husdjur. Det donerade blodet kan till exempel användas för att behandla förgiftningar, infektioner och trafikolyckor.

Kan min hund ge blod?

Ja, men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas (kriterierna kan skilja sig lokalt). För att din hund ska få lämna blod behöver den:

Hundraser som många gånger passar bra som blodgivare: boxer, flatcoated retriever, greyhound, rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schäfer eller dobermann.

Hur fungerar bloddonation?

En bloddonation är en relativt snabb procedur som är över på cirka 5 till 15 minuter. Blodet dras från hundens halsven och påverkar inte hunden märkbart. Det är dock bra att ta det lugnt efter blodgivningen och undvika tung fysisk träning samma dag. Se också till att ge hunden massor av kärlek och riktigt god belöning efter besöket. Om din fyrbenta vän trots allt skulle uppleva proceduren som något stressande och obekvämt, behöver den inte fortsätta att donera blod.

Kontakta din närmaste klinik för att veta mer om bloddonation och våra kriterier.