Blodbank hund

Blodtransfusioner kan rädda liv. Hos oss erbjuds möjlighet till blodtransfusion för hund, och flera av våra djursjukhus har en egen blodbank. I blodbanken finns blodprodukter lagrade, redo att användas i akuta situationer.

Vad är en blodbank?

En blodbank är ett lager av blodprodukter som utvunnits ur blodet som våra blodgivarhundar har lämnat. Det blod som ges kommer från friska individer som ställer upp på ideell basis. Från en påse donerat blod får man ut både röda blodkroppar och blodplasma. En påse kan därför hjälpa flera djur. Tack vare att produkterna kan lagras över tid, kan vi hela tiden ha blodprodukter i blodbanken i beredskap för den dag då den kritiskt sjuka patienten behöver en blodgiva. 

Hundar har olika blodgrupper, precis som människor. Man delar framförallt in hundens blodgrupper i positiv (har en specifik ytmolekyl på sina röda blodkroppar) och negativ (saknar den specifika ytmolekylen). I blodbanken förvaras blodplasma och röda blodkroppar från hundar med olika blodgrupper. Hundar med negativ blodgrupp är så kallade universalgivare, dvs alla hundar kan ta emot blod från dessa blodgivare. Positiva hundar kan lämna blod till hundar med samma blodgrupp.

När kan en blodtransfusion behövas?

En blodtransfusion kan vara skillnaden mellan liv och död. En blodtransfusion kan behövas när en hund förlorat mycket blod vid en olycka, i samband med en operation, samt vid olika sjukdomstillstånd.

Röda blodkroppar kan ges till hundar som har drabbats av en massiv blödning eller allvarlig blodförlust på grund av t ex förgiftning eller autoimmun sjukdom.

Blodplasma kan bland annat användas till hundar som har problem med blodkoagulationen, som blivit förgiftade eller lider av en leversjukdom.

Hur går en blodtransfusion till?

En hund som behöver få en blodprodukt får sin blodgrupp testad innan man väljer produkt. Man tar reda på vilken blodgrupp hunden har genom ett enkelt test från ett blodprov.

Blodprodukter ges intravenöst. Före, under och efter transfusionen övervakas det mottagande hunden mycket noggrant. Hundens temperatur, puls, andningsfrekvens och slemhinnefärg kontrolleras enligt ett särskilt transfusionsschema.

Vilka hundar kan bli blodgivare?

För att få lämna blod behöver hunden ha ett lugnt temperament, väga minst 27 kg och inte stå på någon regelbunden medicinering. Här hittar du mer information om vad som krävs för att en hund ska få bli blodgivare.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2023

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.