Därför äter hunden konstiga saker

Gräs, jord, strumpor, småsten, bajs... Det verkar inte finnas några gränser för vad vissa hundar tycker är okej att ha på sommarmenyn. Men varför gör de det? Och är det farligt för hunden?

Varför äter min hund allt?

Att hundar tuggar på saker behöver inte betyda att de äter upp det. Hundar utforskar med nosen och munnen, så att det mesta passerar munnen är normalt. Det är när de sväljer sakerna som de verkliga problemen börjar.

Viljan att äta saker som inte är mat kallas pica. Detta är mycket vanligt hos hundar. Valpar, särskilt små valpar, tenderar att göra det; de tuggar på leksaker, äter jord och stenar, de letar kattbajs i rabatterna och de tuggar sönder svettiga sandaler. En del hundar fortsätter med det hela livet och vissa hundraser är extra glupska. Soliga sommardagar, där mycket av vår tid tillsammans med våra fyrbenta vänner spenderas utomhus, utökas den ”goda” sommarbuffén.

Avföring

Valpar är överrepresenterade när det kommer till den otrevliga ovanan att äta avföring, antingen andras eller sin egen. I början av livet kan avföring hjälpa till att bygga upp en normal bakterieflora i tarmen, så det har en slags naturlig förklaring. Hundar som får skäll eller straff när de gjort ifrån sig inne kan börja äta sin egen avföring för att "dölja sina bevis". Kattbajs kan verka som den ultimata delikatessen, och här är orsaksteorierna många. Bara hundarna själva vet svaret! Oavsett orsak är att äta avföring ett beteende som bör stoppas.

Gräs

Det är en myt att hundar tar hand om sina magar genom att äta gräs. Vissa enskilda hundar gör det, men studier visar att de flesta hundar som äter gräs varken har dålig mage eller kräks. Det verkar som om det gör det för smakens skull! Särskilt de långa färska grässtjälkarna av ängsgräs som växer vid vägkanten den här tiden på året är lockande, och ”att beta” är ett helt normalt beteende för hundar.

Leksaker

Många saker bits i bitar och dödas av tristess. Försök att ge hunden något att tugga på som håller länge och går att smälta. Stimulera hunden med aktivitetsleksaker, och glöm inte promenader med nosande och nosande, umgänge och träning även under semestern.

Tvätt

Att många hundar vill äta saker med ägarens lukt, som strumpor, strumpbyxor och underkläder, är något vi på djurklinikerna tyvärr ofta ser. Detta är ett av de största problemen med att få i sig saker som inte går att smälta – de fastnar ofta i mag-tarmsystemet och måste opereras. Både hårda och mjuka saker kan fastna och många strumpor, underkläder och strumpbyxor har behövt kirurgisk hjälp för att komma ut.

Är det farligt?

Även om många saker i mindre bitar kan passera genom mag-tarmkanalen utan att göra skada, kan större eller längre föremål fastna. Ibland avslöjar röntgen en hel sandlåda av små och stora stenar i magen. Detta skapar snabbt problem! Andra vanliga främmande föremål är leksaker, kläder, majskolvar, glasspinnar och matförpackningar. Många hundar lever efter mottot "Om den har en liten smak av mat eller doften av världens bästa ägare så kan den ätas!"

Avföring kan givetvis leda till bakterier, virus och i vissa fall parasiter som i sin tur kan orsaka sjukdomar.

Vad kan jag göra?

  • Ta bort saker som hunden kan äta. Ställ kattlådan högt upp, så att innehållet inte blir tillgängligt. En bonus är förstås att katten kan gå på toaletten i lugn och ro utan en förväntansfull flåsande hund precis utanför.
  • Ta bort kläder med din lukt. Tvättkorgen får inte finnas tillgänglig!
  • Köp tuggleksaker i rejäl kvalitet så att det inte är så lätt att tugga av bitar som kan hamna i magen.
  • Se till att hunden inte är uttråkad. Understimulering leder ofta till vad vi uppfattar som destruktivt beteende. Lek, träna och gå ut med hunden så att den är trött om den ska vara ensam hemma.
  • Stoppa hunden när du ser att den äter oönskade saker ute, som stenar, jord och pinnar. Ha den i koppel så att du har kontroll om du vet att din hund är av den glupska typen.

Lär hunden vad som är okej att äta på och inte

Kom ihåg att det bästa för en hund är lukten av dig och din familj. Därför är det mer spännande att tugga på skor, kläder och saker i hemmet än på en helt ny plastleksak. Vi måste lära dem vad som är okej och vad som inte är det - och det kan ta tid. En hund förstår inte intuitivt skillnaden mellan en pinne i parken som går bra för den att tugga på, och benet på din favoritstol. Det är också en träpinne! Lär din hund vad "Nej" betyder och erbjud alternativ som är tillåtna. Tuggben istället för stolsben, leksaker istället för sandaler och gymnastikskor, och kanske extra lek och promenader istället för mattan i korridoren!

Lycka till !

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.